Шевченка переселять з музею в інтернет

— 7 лютого 2013, 13:43

Фахівці наголошують на важливості такого кроку: кажуть, це дозволить зберегти пам’ять та важливу інформацію про митця, повідомляє Радіо Свобода.

Проект Національного музею Тараса Шевченка розрахований на три місяці, тож уже навесні цього року користувачі інтернету зможуть познайомитися на сайті установи з тим Шевченком, який, за словами фахівців, нині не відомий навіть багатьом працівникам музею.

Серед документів, які будуть оцифровувати, є і метрична книга села Моринці із записом про народження Тараса Шевченка, його братів та сестер, і рапорт митця 1845 року до Академії мистецтв з проханням дозволити йому повернутися в Україну, і розписка поета про використані кошти, виділені тимчасовою комісією Київського національного університету.

Окрім того, до віртуального архіву включать ті нечисленні твори Шевченка, які мають його автографи.

Щоб убезпечити документи від пошкоджень, фахівці не лише розробили окрему технологію оцифровування, але й підібрали спеціальне обладнання.

Автори віртуального архіву сподіваються, що оцифровані документи значно допоможуть тим, хто цікавиться творчістю Кобзаря.

Реклама:

Головне сьогодні