"Світ забуття" і "Татусь" – хлопчачі фантазії про власне призначення

Від 11 квітня на українських екранах демонструються: фантастична драма "Світ забуття" Джозефа Косінські, комедія "Татусь" Кена Скотта, анімаційний пригодницький фільм "Ку! Кін-Дза-Дза" Георгія Данелії і Татьяни Ільїної, кримінальний екшн "Клин клином" Девіда Баррета, комедія Останній дзвінок Ґреґа Ґарта, та анімаційна пригодницька картина "Братва з джунглів 3D" Накхіла Адвані.

Світ забуття/Oblivion

Режисер: Джозеф Косінські

У ролях: Том Круз, Ольга Куриленко, Морган Фрімен, Меліса Лео, Ніколай Костер-Вальдау, Андреа Райсборо

Жанр: фантастика, драма

Країна: США

Стрічка "Світ забуття" нагадує картину ізраїльської режисерки Міхаль Боґанім "Земля забуття", не лише через подібні назви та спільну для цих стрічок виконавицю головної ролі Ольгу Куриленко. У обох фільмах йдеться про спустошену радіацією землю, пам’ять про минуле, яка проривається крізь товщу сучасних негараздів, небажання полишати рідні місця та зруйноване техногенною катастрофою кохання.

Щоправда, ізраїльтянка використовує катастрофу на ЧАЕС для того, щоби розібратися у тонких душевних сферах колишніх чорнобильців, а голлівудський режисер Косінські змальовує зруйновану міжпланетною війною Землю, аби дати власну відповідь на важливе для американської кінофантастики запитання – "що ж таке людина?" Джозеф Косінськи, як і десятки його попередників, протиставляє гаряче і пристрасне людське серце холодному розуму чужопланетян та машин.

Дія "Світу забуття" відбувається 2077 року, через шість десятиліть після руйнівної війни між землянами та прибульцями. Закадровий голос головного героя Джека Гарпера повідомляє, що нападники зруйнували Місяць, через що на Землю чекала низка природних катаклізмів. Згодом більшість тих, хто вижив, загинули у ядерній війні. Прибульці відступили, але рештки землян змушені були залишити спустошену і заражену планету та створити колонію на супутнику Сатурна Титані.

Сам Джек та його партнерка Віка залишаються на Землі, щоби обслуговувати водозабірні машини, які забезпечують нову земну колонію енергією. Щодня Джек вирушає на перевірку технічного стану машин та дронів, які захищають їх від агресивних залишків чужопланетної армії. Віка не може дочекатися зміни вахти, але Джек вважає Землю своїм домом і не хоче покидати її. До того ж його мучать спогади про загадкову красиву жінку. Джек не знає хто вона, адже його спогади були стерті перед початком патрулювання.

Фільм "Світ забуття" виріс із власного графічного роману Джозефа Косінські. Для нього ця стрічка стала другою режисерською роботою після картини "Трон. Спадок" – сіквела знаменитого фантастичного фільму "Трон"1982 року. Також Косінські відомий майстер комп’ютерної графіки, тож у обох його картинах візуальний бік має виняткове значення, художник в ньому впевнено долає оповідача, а спецефекти справді перехоплюють дух.

Візуальна частина "Світу забуття" вочевидь має своє коріння у "Зоряних війнах" та "Космічній Одисеї". В першого фільму стрічка Косинські запозичила деякі сцени переслідування та образи "повстанців", а другий явно став джерелом натхнення грандіозних космічних сцен.

Режисер традиційно увиразнює екранні образи за допомогою оригінального саундтреку. У стрічці "Трон. Спадок" він співпрацював із гуртом Daft Punk, а до роботи над "Світом забуття" запросив дует М83. Електронна музика не лише доповнює його холодні механістичні візії, втілені оскароносним оператором Клаудіо Мірандою, але й підкреслює протистояння між людьми та машинами.

У "Світі забуття" механізовані прибульці загрожують подружньому щастю головних героїв та всій людській расі. У цій стрічці Косінські (який виступив не лише автором головної ідеї, але й співавтором сценарію) не став звертатися до нових ідей і вказав, що сила людей у здатності любити, співпереживати і жертвувати собою заради когось, натомість як машини і чужопланетяни керуються лише холодним розрахунком.

Ірраціональність людей ховається ще й у пристрасті до непрактичних знань та любові до книжок і власного минулого. Зокрема, лейтмотивом картини є історія легендарного римського воїна Горація, який разом із двома товаришами виступив проти цілої ворожої армії. Зрештою, паралелі із Римською імперією з’являються в обох картинах Косінські. У "Троні. Спадок" герої брали участь у гладіаторських боях, а в "Світі забуття" із долю загиблої античної цивілізації розділяє уся планета Земля.

Загалом, стрічка може похвалитися не лише яскравим та довершеним екранним видовищем та влучно підібраним саундтреком, але й карколомно закрученим сюжетом, який важко передбачити. Втім, попри ці безперечні переваги, "Світ забуття" не позбавлений мелодраматичності.

Історія стосунків між головними героями все-таки більше нагадують хлопчачу фантазію про красиву та віддану жінку, яка готова чекати на свого чоловіка та зберігати йому вірність попри все. А сам чоловік отримує можливість здійснити ефектний акт небаченої самопожертви, а потім повернутися додому у лавровому вінку героя.

Оцінка фільму 5 з 5

Татусь/Starbuck

Режисер: Кен Скотт

У ролях: Патрік Орд, Жюлі ЛеБретон, Антуан Бертран, Домінік Філі

Жанр: комедія

Країна: Канада

Канадська стрічка "Татусь" з’явилася на піку популярності комедій про дорослих чоловіків, які ніяк не можуть позбавитися підліткових звичок. Американець Джон із фільму "Третій зайвий" ніяк не міг розстатися із улюбленим ведмедиком, норвежець Генрік із "Майже чоловіка" любив вечірки з друзями, а канадець Девід все життя уникав зобов’язань та серйозних стосунків. Вагітність подружки дала йому шанс змінити життя та стати більш відповідальним, проте минуле так просто не відпускає.

З 1988 року скромний працівник скотобійні Девід Возняк здавав свою сперму в спеціальний банк, підписуючись у документах іронічним прізвиськом Старбак. Так звали легендарного племінного бугая, який у рідній Канаді встановив рекорд із запліднення корів. Подібно до свого знаменитого попередника, Девід давав настільки якісний "матеріал", що його послугами скористалося 533 жінки. І ось, через два десятиліття, 142 нащадки Возняка об’єдналися, аби знайти таємничого Старбака.

Звісно, чоловік виявився не готовим до такого масового та незапланованого батьківства. Тим паче, що подружка пообіцяла позбавити його спілкування із дитиною, якщо він утне якусь дурницю. До цих проблем у нього додалися неприємності на роботі та погрози з боку бандитів, яким він завинив 80 тисяч доларів. Практичний друг радить Девіду судитися із "дітьми Старбака" та вимагати компенсації в клініки, яка розкрила його дані. Перемога в суді може вирішити матеріальні проблеми Возняка, проте несподівано він починає відчувати любов до свого численного потомства.

Гумор картини базується на численних поразках та непорозуміннях, що супроводжують доброго невдаху Девіда і на роботі, і в особистому житті. Та попри безкінечні промахи, усі люблять його за великодушність та велике серце. Головне ж у "Татусі" сімейні цінності, а також зворушливі щасливі картини родинного єднання. Втім, в цьому фільмі досить специфічне уявлення про "щасливу родину". Річ у тім, що "Татусь" зовсім уникає матерів.

Саме сім’я зі Старбаком на чолі чомусь виявляється найбільш бажаною для його нащадків. Родини в яких виросли ці діти взагалі не з’являються на горизонті. Стрічка демонструє дивне єднання чоловіка з його дітьми, оминаючи постать матері, яка тут виступає максимум у ролі посередника для щасливого батьківства головного героя. Єдиною матір’ю в картині виявляється подружка головного героя, проте й вона врешті-решт цілковито покладається на його волю.

"Татусь" змальовує якийсь фантазійний чоловічий світ без жінок, зате із дітьми, які є продовженнями свого батька. Матір самого Девіда "зручно" померла у його юності, а найкращий друг героя виховує чотирьох маленьких дітей, проте ми ніколи не бачимо його дружини. Стрічка промовляє просто до чоловічого серця і переконує, що діти – це не лише пелюшки та капості, але й велика радість та гордість.

Мабуть тому стрічка стала касовим рекордом у рідному Квебеку, а за її рімейк водночас взялися дві найпотужніші кіноімперії світу – Болівуд та Голівуд. Американську версію знімає сам режисер "Татуся" Кріс Скотт, а головну роль у картині грає Вінс Вон. Ця картина має з’явитися на екранах вже восени цього року, тож незабаром ми матимемо шанс порівняти ідеальне батьківство по-канадськи та по-американськи.

Оцінка фільму 3,8 з 5

Ку! Кін-Дза-Дза

Режисери: Георгій Данелія, Татьяна Ільїна

Жанр: анімація, фантастика, комедія, пригоди

Країна: Росія

Анімаційний авторімейк знаменитого радянського фантастичного фільму "Кін-Дза-Дза" Георгія Данелії.

Головні герої – діджей Толік та віолончеліст Владімір – зустрічають дивного чоловіка та несподівано потрапляють на загадкову планету. Там сірник є справжнім скарбом, а слово "ку" може означати що завгодно.

Клин клином/Fire with Fire

Режисер: Девід Баррет

У ролях: Брюс Вілліс, Розаріо Доусон, Джош Дюамель

Жанр: екшн, пригоди

Країна: США

Пожежник стає свідком убивства і виступає з боку обвинувачення у суді. Проте злочинець – небезпечний бандит – таки залишається на волі.

Тепер герою доведеться вибирати, чи приєднатися до програми захисту свідків та постійно боятися за своє життя, чи боротися із бандитом його ж методами.

Останній дзвінок/Last Call

Режисер: Ґреґ Ґарт

У ролях: Тревіс Ван Вінкл, Раян Генсен, Крістофер Ллойд

Жанр: комедія

Країна: США

Заради визволення старого дядечка із в’язниці, двоє кузенів беруться хазяйнувати в його барі.

У результаті двійко телепнів перетворюють бар на стрип-клуб, де не закінчуються запальні вечірки за рахунок закладу.

Братва з джунглів 3D/Delhi Safari

Режисер: Накхіл Адівані

Жанр: анімація, комедія, родинний

Країна: Індія

Звірі з національного парку біля Бомбею дізнаються, що люди хочуть побудувати на місці їхнього дому житловий комплекс.

Компанія найсміливіших тварин – мавпочка, папуга, леопард та ведмідь – вирушають до столиці, щоби домовитися з людьми.

Фото з Kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні