Тест

З Київської опери викинули керівника балетної трупи, якому аплодує весь світ

Про це на прес-конференції у понеділок заявив сам Матвієнко.

"На початку лютого я дізнався, що не є художнім керівником балетної трупи Київської опери і весь цей час ним не був. Це було перед прем’єрою балету "Баядерка", я тоді не хотів піднімати скандал. Я звернувся до гендиректора театру Петра Чуприни і він підтвердив цей факт. Чесно кажучи, я не зрозумів, в чому справа. Але виявилося, що мою заяву про прийняття на посаду керівника, яку я написав ще у листопаді, підписано не було", - розповів він.

[L]"Протягом усього цього часу я проводив гастролі, підписував репертуари, підписував заяви, не маючи на те підстав. Це грубе порушення і обман мене і моїх артистів", - додав Матвієнко.

Він зазначив, що намагався зустрітися з гендиректором, але його вже протягом тижня нема на робочому місці. "Мені нема з ким поговорити", - сказав Матвієнко.

Водночас він додав, що на запит одного з телеканалів відділ кадрів театру дав відповідь, що Матвієнко ніколи не був художнім керівником.

У понеділок було призначено нового керівника Аніко Рехвіашвілі, її ім’я з’явилося на офіційному сайті Київської опери.

"Я знаю, що їй доведеться зробити вибір, і якщо вона зробить такий самий вибір, як і я, її не буде в театрі. А якщо вона підлаштується і працюватиме за тою схемою, яку вибудував гендиректор, все буде добре. А схема така: те що добре – це погано, ми хочемо бути середнячком", - сказав Матвієнко.

Він зазначив, що за свою балетну кар’єру двічі повертався до Київської опери, "сподіваючись на якісь зміни, на те, що" з його допомогою український балет вийде на світовий рівень.

"Двічі мені доводилося складати валізу і тихо їхати, і не лише мені, але й багатьом відомим людям. Вони зараз танцюють на перших світових сценах. Наразі я не хочу і не можу собі дозволити просто так мовчки поїхати", - сказав Матвієнко.

Фото best.in.ua

Разом з тим він заявив, що не бачить сенсу свого перебування у театрі у будь-якій якості, поки ним керують такі люди, як Чуприна і начальник відділу кадрів Людмила Мавленко.

"Я хочу звернути увагу на театр, на тих людей, які ним керують протягом багатьох десятиліть. На мою думку, ці люди не просто не сприяють розвитку балетного мистецтва, вони просто його отруюють", - сказав Матвієнко.

"Я терпів, я давно знаю цих людей, я думав, що вони щось зрозуміють за ці 1,5 роки, я намагався знайти спільну мову, але мені не вдалося. Я прийшов сюди не для того, щоб сидіти в кріслі. Мені треба було показати свою творчість, сказати артистам, що вони можуть", - додав він.

Денис і Анастасія Матвієнко. Вистава "Radio&Julliet"

Матвієнко зазначив, що неодноразово вступав у конфлікт з керівництвом, намагаючись захистити артистів і реформувати театр.

"У мене часто були скандали з начальником відділу кадрів і закордонних зв’язків на тему оплати гонорарів артистам. Вона чомусь вирішувала, кому дати який гонорар, сама їх виплачувала. Часто артистів просто обманювали, їм обіцяли, але не платили, на кожному доларі економили. Для артиста 5-10 євро – це гроші. Але коли йде недоплата з 50 артистів – це вже сума. Я захищав артистів, бо я вважав, що це неправильно", - сказав він.

"Ще я звертався до гендиректора з листами, що в театрі багато людей працює. Я пропонував звільнити певні ставки і брати на них запрошених педагогів, яких не вистачає, відомих імен, які б підняли рівень артистів. У нас є артисти, які нездатні танцювати, їх колись набрали, і вони невинуваті, що їм дали ілюзію! Але моя задача як керівника була підняти професійний рівень. Наприклад, колишній художній керівник Єрьоменко не звільнений, його перевели у балетмейстери. Я його місяцями у театрі взагалі не бачив, це ні для кого не секрет, а зарплату він отримує дуже велику", - розповів Матвієнко.

Він також розповів, що за 1,5 роки керівництва балетною трупою йому вдалося оновити репертуар, залучити світових зірок до сучасних постановок.

Зокрема, Матвієнко ввів у репертуар сучасні постановки "Radio&Julliet", "Клас-Концерт", організував виступ провідних танцюристів світу "Королі танцю" та трупи "Complexions contemporary ballet". На його запрошення легенда світового балету Наталя Макарова поставила у Київській опері балет "Баядерка".

"Приходячи на цю посаду, я обіцяв Кулиняку те, що я хочу зробити. В усному і письмовому вигляді була розписана стратегія розвитку балетного мистецтва, як вивести його на світовий рівень", - сказав він.

Матвієнко є єдиним в світі володарем чотирьох Гран-прі міжнародних конкурсів артистів балету. Запрошений соліст Большого театра (Москва), Маріїнського театру (Санкт-Петербург), New National Theatre (Токіо), Teatro alla Scala (Мілан), Grand Opera (Париж), American Ballet Theatre (Нью-Йорк).

Під час прес-конференції організатори зв’язалися з зірками світового балету Миколою Цискарідзе, Сергієм Даніляном, Михайлом Мессерером, які виступили на захист Матвієнка.

Українська правда. Життя