Тест

Путівник Одеського кінофестивалю 2013

Одеський Міжнародний кінофестиваль представляє картини так званого "арт-мейнстріму", тобто мистецьке кіно, доступне найширшій аудиторії. Тож гостями цьогорічного ОМКФ будуть митці, відомі кожному любителю кіно.

Одесу відвідають: Ульріх Зайдль, Емір Кустуріца, Іржі Менцель, Тімур Бєкмамбєтов, Йос Стеллінґ. Також очікується легендарний американський продюсер та кінорежисер Роджер Корман.

Цього року фестиваль відкривається драмою "Не згасне надія" американського режисера Джей Сі Чендора з Робертом Редфордом у головній ролі, а закривається стрічкою "Замок в Італії" режисера Валерії Бруно-Тадескі , любовною історією за участю французького актора Луї Гарреля.

Між тими двома фільмами, які оповідають сповнені надій історії, розмістилися фестивальні події — міжнародний та національний конкурси, численні позаконкурсні програми, найцікавіші новинки світової кіноіндустрії, майстер-класи, концерти, вечірки та багато іншого.

Тож, щоби не розгубитися, пропонуємо переглянути короткий путівник фестивалю

Міжнародна конкурсна програма

Загалом у міжнародному конкурсі дванадцять фільмів з різних країн світу, зокрема, Сполучених Штатів, Німеччини, Румунії, Росії, Індії, Польщі та Ізраїлю. Здебільшого це дебютні або перші роботи, які вже здобули репутацію на інших фестивалях.

Серед інших, тут переможець і сенсація "Кінотавра", фільм Алєксандра Вєлєдинського "Географ глобус пропив", знятий за однойменним романом Алєксєя Іванова. Це драма про молодого біолога Віктора Служкіна, який замість наукової кар’єри починає вчителювати у пересічній російській школі.

Кадр з фільму "Географ глобус пропив"

Віктор потрапляє у дрібну провінційну метушню — родина, конфлікти з начальством, закохана учениця, походи на природу... Це історія про вічну дитину, яка мається серед доволі невтішної дійсності, проте намагається вписатися у суспільні правила та норми.

Україну в міжнародному конкурсі представлятиме фільм "Параджанов" режисерів Сержа Аведікяна та Олени Фетісової. Це також фільм про аутсайдера.

Кадр з фільму "Параджанов"

Як ніхто інший, Сергій Параджанов вибивався із радянської дійсності. За двадцять років з дня смерті митця, про нього було знято чимало документальних стрічок, проте в ігровому кіно він стає головним героєм уперше. У фільмі йтиметься про конфлікт Параджанова з радянським режимом, який, врешті, приведе до особистої трагедії режисера.

Національний конкурс

Український конкурс складатиметься з двох частин: повнометражної та короткометражної.

У повнометражній, крім "Параджанова", братимуть участь: "Креденс" Валентина Васяновича, "Delirium" Ігоря Подольчака та "Не хочу помирати" Аліси Павловської.

Сценарій стрічки "Креденс" свого часу переміг на національному конкурсі "Коронація слова". Це міська історія, яка розгортається у Львові напередодні Різдва. Головним героєм картини є талановитий віолончеліст Орест, життя якого складене з постійних компромісів. Одного дня Орест вирішує більше не здаватися.

Кадр з фільму "Креденс"

"Delirium" Ігоря Подольчака містить не менш химерний сюжет, ніж його попередня картина "Меніни". Він розповідає про психіатра, якого запрошують лікувати батька, хворого на маніакальний потяг до зав’язування вузликів. Проте незабаром психічне здоров’я самого лікаря починає викликати запитання в оточуючих.

Кадр з фільму "Delirium"

Найзагадковіше серед усіх чотирьох конкурсантів у повному метрі звучить синопсис фільму "Не хочу помирати" Аліси Павловської. Опис картини, заявленої як "сюрреалістична драма", обіцяє глядачам: зірок "одеського андеґраунду в сюрреалістичній галюцинації, що базується на реальних подіях".

Кадр з фільму "Не хочу помирати"

Частину короткометражних картин українського конкурсу глядачі вже могли побачити у складі альманахів "Україно, гудбай!" та "Українська нова хвиля", а також на різних фестивалях.

Скажімо, у програмі буде представлений фільм "Ядерні відходи" Мирослава Слабошпицього, який здобув "Срібного леопарда" у Локарно, Гран-прі короткометражних фільмів на Кіношоку, Золоту медаль у Белграді та був номінований на приз Європейської кіноакадемії .

Не менш цікавими, хоча і не такими уславленими, є фільми "Уроки української" Руслана Батицького, "Побачення" Євгена Матвієнка, "Помин" Ірини Цілик та "Дорога" Максима Ксенди.

"Уроки української" змальовують кохання донбаського шахтаря та вчительки української мови, яке розгортається серед териконів та руїн робітничого містечка.

Кадр з фільму "Уроки української"

У фільмі "Побачення" йдеться про незримий любовний зв’язок між невідомою працівницею сексу по телефону та її клієнтом. Стрічка "Помин" розповідає зворушливу та ностальгійну історію про втрачений із дитинством рай, а фільм "Дорога", натомість, присвячена дитячим пошуками свободи і родинного затишку.

Цілком перспективними видаються також роботи "Сери та сеньйори" Олександра Течинського, "Обійми" Філіпа Сотченка , "Перший крок у хмарах" Аліни Горлової, "Металолом" Дмитра Глухенького, "Helen" Лесі Калинської.

Скажімо, стрічка "Сери та сеньйори", у якій йдеться про українців, як заробляють, обслуговуючи хасидів-паломників в Умані, здобула приз імені Андрія Матросова на цьогорічному фестивалі Docudays UA.

Проте найбільшою інтригою цього конкурсу, ймовірно, стане еротична картина "Німфо" Олега Борщевського, у якій головна героїня під час оргазму переноситься в непередбачуване місце, та "Кінотеатр "Україна" Максима Мадонова — рефлексія на тему вітчизняного кінематографа, яка подана в ігровій формі.

Кадр з фільму "Німфо"

Міжнародні гала-прем’єри

Програма міжнародних гала-прем’єр (а йдеться про фільми, які незабаром вийдуть в український прокат) складається з півтора десятка стрічок, знятих знаними світовими кінематографістами. Крім картин уславлених режисерів, тут з’являться роботи митців, які більше відомі акторськими здобутками. Скажімо, серед таких "універсалів" актор Джеймс Франко, номінований на "Оскар" за роль у фільмі "127 годин".

Фестиваль представить його стрічку "Коли я помирала", зняту за однойменним романом Вільяма Фолкнера.

Кадр з фільму "Коли я помирала"

Його колега Джозеф Гордон-Левіт є режисером іще однієї фестивальної гала-прем’єри — сучасної адаптації класичної літературної історії "Пристрасті Дон Жуана".

Загалом, у цій програмі братимуть участь стрічки: "Вічне повернення" Кіри Муратової, "Велика краса" Паоло Соррентіно, "Дівчина і смерть" Йоса Стеллінга, "Елітне суспільство" Софії Копполи, "Камілла Клодель" Брюно Дюмона, "Король Сохо" Майкла Вінтерботтома, "Лавлейс" Роба Епштейна та Джеффрі Фрідмена, "Молода і прекрасна" Франсуа Озона, "Перед опівніччю" Річарда Лінклейтера, "Краща пропозиція" Джузеппе Торнаторе, "Піна днів" Мішеля Гондрі, "Стокер" Пак Чхан-Ука.

Серед цих знаменитих режисерів ігрового кіно, які не потребують додаткового представлення, фігурують імена Роба Епштейна та Джеффрі Фрідмана, які уславилися в документальному кіно (Епштейн має за свої фільми два "Оскари"), але цього разу зняли художній фільм про знамениту порноакторку 1970-х Лінду Лайвлейс.

Кадр з фільму "Лавлейс"

Лінда стала знаменитою після участі у культовому порнофільмі "Глибока горлянка", проте згодом стала активісткою руху проти порнографії. У кінобіографії "Лавлейс" йтиметься про її життя з 20 до 32 років, прихід у сексіндустрію, залежність від чоловіка-тирана, і фінальне звільнення від його влади.

Тож, як бачимо у програмі гала-прем’єр представлені не просто уславлені імена та цікаві мистецькі стратегії, а ще й доволі цікава та навіть контраверсійна тематика, яка не залишить нікого байдужим.

Українські гала-прем’єри

Не менш важливими стануть прем’єри українських фільмів. На сьогодні відомо про показ стрічок "Синевир" Олександра та В’ячеслава Альошечкіних, "Ломбард" Любомира Левицкого та "Табір" ("Лолі калі шуба") Олександра Балагури.

Кадр з фільму "Ломбард"

Перші два фільми представляють популярне ігрове кіно у жанрах горору та кримінального бойовика, а стрічка Балагури —документальна, і розповідає про повсякденність табору ромів у Закарпатті.

Інші, не менш цікаві фестивальні заходи

Відбудеться ретроспектива фільмів Сергія Параджанова, Майкла Вінтерботтома, фестиваль фестивалів, на яких, зокрема, покажуть стрічку "Показовий процес: Історія Pussy Riot" Майкла Лернера; програма "Тиждень російського кіно в Одесі", де, серед іншого, демонструватимуть "Трубу" Віктора Манського про людей, які живуть вздовж газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Не варто проґавити й програму "Одеські кінематографісти представляють" та інші цікавинки, скажімо спеціальні покази. Один із них, зокрема, буде посвячений 25-літтю фільму "Приморський бульвар" Олександра Полиннікова, який головним героєм зробив саму Одесу.

Найцікавіші покази вихідних

Ті, хто планує відвідати Одеський фестиваль на вихідних, матимуть доволі насичену та цікаву фестивальну програму. Йдеться про конкурсну та позаконкурсну програми.

У суботу, 13 липня, до уваги публіки десять фільмів, серед яких наявні фестивальні гіти, класичні стрічки та нові роботи відомих кінематографістів. Ось деякі з цих стрічок.

У фільмі "Картопля" Муеля О, представленій у програмі "Фестиваль фестивалів", йдеться про групу південнокорейських селян-комуністів, які вирішили сховатися від арешту у потаємній печері. Через певний час серед мимовільних в’язнів виникають неподоланні протиріччя.

Кадр з фільму "Картопля"

Фільм "Жиртрест", з того самого "Фестивалю фестивалів", розповідає про дивний тандем двох шахраїв – симпатичного юнака та його огрядного батька. Син зваблює симпатичних дівчат, а коли справа доходить до інтиму, батько шантажує жертв розголосом, змушуючи платити. Якийсь час усе йде за планом, проте незабаром таємнича красуня руйнує їхній налагоджений бізнес, змушуючи героїв переосмислити їхні стосунки.

Кадр з фільму "Жиртрест"

Російська стрічка "Гра у правду" Віктора Шамірова також розповідає про пристрасть та переоцінку життєвих цінностей. У фільмі йдеться про трьох сорокарічних чоловіків, колишніх однокурсників, які зібралися на квартирі, аби випити чарчину-другу. Незабаром до компанії приєднується жінка, в яку усі троє друзів були закохані в юності. Несподівані зізнання ставлять під загрозу чоловічу дружбу.

Кадр з фільму "Гра у правду"

Крім цих фільмів, можна побачити класичну стрічку Фрідріха Маурнау "Схід сонця", яка демонструватиметься на Потьомкінських сходах, новий фільм Франсуа Озона "Молода і прекрасна", а також документальну стрічку "Труба" Віктора Манського.

У неділю, 14 липня, не менш цікава програма. Ось деякі з анонсованих фільмів.

У фільмі "Майор" із програми "Тиждень російського кіно у Одесі", йдеться про поліцейського, який, кваплячись у пологовий будинок до дружини, збиває на смерть маленького хлопчика. Герою треба зробити вибір: піти на компроміс із сумлінням, чи зізнатися у скоєному. Фільм вже отримав гучну фестивальну та кінокритичну славу.

Кадр з фільму "Майор"

Картина "Ланчбокс", із міжнародної конкурсної програми, розповідає про дружбу між мумбайською домогосподаркою, та приреченим на смерть незнайомцем, яка зародилася після випадкової плутанини із доставкою готової їжі "Ланчбокс". Вони починають обмінюватися записками через цю службу, і скоро фантазії застують їм реальне життя.

Кадр з фільму "Ланчбокс"

Нова стрічка Ульріха Зайдля "Парадіз. Надія" присвячена дорослішанню тринадцятирічної Мелані. Поки її мама відпочиває у Кенії, дівчинка перебуває у дієтлогічному таборі для товстих дітей. Вдень у них вправи та режим, а ввечері — плітки, алкоголь та перші цигарки. І раптом Мелані закохується у лікаря, який на сорок років старший за неї.

Кадр з фільму "Парадіз. Надія"

Крім цих фільмів, до уваги публіки нова стрічка Мішеля Ґондрі "Піна днів", українська прем’єра горору "Синевир" Олександра та В’ячеслава Альошечкіних, "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, який особисто представить виконавиця головної ролі у фільму Лариса Кадочникова.

У суботу 20 липня, у день закриття фестивалю, можна побачити чимало прекрасного кіно від найвідоміших світових режисерів: "Фінальний монтаж" Дьєрдя Палфі, "Велику красу" Паоло Соррентіно, "Танок реальності" Алехандро Ходоровськи, "Стокер" Пак Чхан-Ука, "1001 рецепт закоханого кулінара" Нани Джорджадзе та фільм-закриття фестивалю – "Замок в Італії" Валерії Бруні-Тадескі.

Журі та призи

Міжнародне журі очолює Олександр Роднянський, а журі української національної кіно премії (національний конкурс) — британець Марк Казінс.

Крім Роднянського, у міжнародне журі ввійшли: німецька акторка Франциска Петрі, британський продюсер Таня Сегачян, грузинський кінорежисер Нана Джорджадзе та український письменник і сценарист Андрій Курков.

Вони вирішуватимуть долю призів у категоріях "найкращий фільм", "найкраща режиссура" та "найкраща акторська робота".

Гран-прі фестивалю, за традицією, буде вручений за результатами глядацького голосування.

Президент ОМКФ — Вікторія Тігіпко.

Фестиваль триватиме від 12 до 20 липня 2013 року.

З детальнішими анонсами можна ознайомитися на сайті фестивалю.

http://oiff.com.ua/ua/index.htm