Підсумки Одеського кінофестивалю – Золотий Дюк у грузинів, росіян, індійців та українців

20 липня Одеський кінофестиваль зібрав своїх учасників та гостей на церемонію закриття у одеській Опері. Там були оголошені переможці у номінаціях "найкращий актор", "найкращий режисер", "найкращий фільм", а також володар Гран-Прі фестивалю. Завершилася церемонія показом стрічки "Замок в Італії" Валерії Бруні Тадескі.

Церемонія закриття Одеського кінофестивалю обійшлася без виступів політиків. На сцену з привітаннями піднімалися Михайло Жванецький, а також актори знаменитого одеського фільму "Приморський бульвар" Ольга Кабо та Олександр Кузнєцов. Фестиваль вшанував пам’ять і Богдана Ступки, який помер 22 липня минулого року. Батька згадав Остап Ступка, який запевнив глядачів: "Якщо в нас буде жити пам’ять про Богдана Ступку, наша праця житиме далі".

Щоправда дивними видалося те, що у добірці відомих ролей актора, яку показали на його честь, не знайшлося жодної його старої роботи – лише недавні стрічки, і переважно у російських проектах.

Від церемонії нагородження не очікували сюрпризів, адже стрічки-фаворити були зрозумілі заздалегідь, і у своїх оцінках журі майже не розходилося із глядачами, що справді буває нечасто. Проте перший же Золотий Дюк – за найкращий повнометражний фільм в українській конкурсній програми – викликав сум’яття. Переможцем стала біографічна стрічка Олени Фетисової та Сержа Аведікяна "Параджанов".

Кадр із фільму "Параджанов"

Ця картина отримала вкрай несхвальні відгуки критиків та не сподобалася значній частині фестивальної публіки. Втім, саме вона отримала третє місце у змаганні за Гран-Прі фестивалю, яке визначається глядацьким голосуванням. "Параджанов" здобув 4,38 бали, і цю оцінку можна пояснити хіба сліпою любов’ю глядачів до "свого", аніж реальними творчими здобутками фільму.

Кадр із фільму "Параджанов"

Рештою фаворитів міжнародного конкурсу були фільми "У цвіту" Нани Еквтімішвілі та Симона Гроса, "Ланчбокс" Рітеша Батри та "Географ глобус пропив" Алєксандра Вєлєдінського . Вони й отримали нагороди фестивалю: приз за найкращу акторську роботу здобули дві юні акторки Ліка Баблуані та Маріам Бокерія з картини "У цвіту", найкращим режисером став Ріжеш Батра, а найкращим фільмом цього року було проголошено драму "Географ глобус пропив".

Кадр із фільму "Ланчбокс"

Відзначення режисера стрічки "Ланчбокс" відбулося під гучні овації залу, адже ця картина здобула чимало відданих прихильників і довгий час була головним претендентом на Гран-Прі. Проте головний приз фестивалю таки отримав фільм "Географ глобус пропив", зібравши таким чином дві найвищі нагороди. "Ланчбокс" набрав 4,6 балів у глядацькому голосуванні, а російський фільм обійшов індійців лише на якісь десяті бала.

Кадр із фільму "Географ глобус пропив"

Творча група стрічки "Географ глобус пропив" у складі режисера фільму Алєксандра Вєлєдінського та продюсера Валерія Тодоровського була задоволена рішенням журі та глядачів, так само як і численна армія їхніх фанатів, що гучно аплодували із залу Опери.

Кадр із фільму "Географ глобус пропив"

Проте цього разу консенсус журі та публіки не співпав із думкою фестивальних критиків. Зрештою, російська стрічка була не найсильнішою у програмі фестивалю, і вочевидь не заслуговувала аж на дві нагороди. Несподівано без відзнак залишився польський фільм "Автоінспекція", який був фаворитом у професійних кіношників. Тож рішення журі видається компромісним і не зовсім виправданим.

Загалом, четвертий Одеський міжнародний кінофестиваль минув вдало, хоч конкурсна програма цього року поступалася позаконкурсним переглядам та подіям. Глядачі змогли переглянути нові картини Кіри Маратової, Софії Копполи, Ульріха Зайдля, Алехандро Ходоровськи, Паоло Соррентіно, Пак Чхан-Ука, Йоса Стеллінґа та інших знаменитих кінорежисерів. На фестиваль приїздили Емір Кустуріца, Майкл Вінтерботтом та Ульріх Зайдль, а майстер-класи провели Роджер Корман, Олександр Роднянський, Іржі Менцль та інші.

Українські кінематографісти представили чотири повнометражні картини, з яких найцікавішими видаються цілком "глядацька" трагікомедія "Креденс" Валентина Васяновича, і вишукано складна "артхаузна" драма Ігора Подольчака "Деліріум". Доволі сильною була програма українського короткого метру, де брали участь як вже відомі серед любителів кіно стрічки, так і нові картини.

Цікаво, що визнана у світі короткометражка Мирослава Слабошпицього "Ядерні відходи" не отримала жодної нагороди у Одесі, натомість як стрічка Руслана Батицького "Уроки української", що вона традиційно викликає неприйняття у глядачів, здобула приз FIPRESCI.

Кадр із фільму "Уроки української"

Втім, із вибором представників Міжнародної асоціації кінокритиків цілком можна погодитися. "Уроки української" належить до штибу картин, чиї достоїнства розкриваються не одразу, а після повторного перегляду. І після уважнішого погляду на цю стрічку, на другий план відходять проблеми із сюжетом та мотивацією героїв, зате уповні проявляється її болісна краса та поетика розпаду.

Наступний, п’ятий Одеський кінофестиваль проходитиме з 11 по 19 липня 2014 року.

Усі фото http://oiff.com.ua

Реклама:

Головне сьогодні