Тест

Художник заявив про цензуру в Мистецькому Арсеналі: його роботу про мажорів і суддів знищили

"Мене просто не пустили на територію Арсеналу під тим приводом, що моя участь у виставці завершена, а сама робота експонуватися не буде. Це мені повідомила куратор Наталія Заболотна", - розповів Кузнєцов розповів "Фокусу".

Останнє фото роботи в процесі виконання. Фото взято зі сторінки у Facebook Володимира Кузнєцова. Художник під фото написав: "Цензура в Арсеналі. На запрошення організаторів виставки Велике і Величне я запропонував роботу Коліївщина:Страшний Суд. Незважаючи на те, що куратор виставки Наталя Заболотна кілька днів постійно була присутня під час виконання роботи, тільки що вона мене повідомила, що вхід в Арсенал мені заборонено, речі з місця роботи прибрані, сама робота експонуватися не буде. Остання фото роботи в процесі виконання."

За його словами, робота "Коліївщина: Страшний суд" являє собою розпис на полотні розмірами 6 на 11 метрів.

Художник припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність на ній сюжету про неправедних священнослужителів, що нудяться в пекельних муках.

"Я обіграв класичний сюжет про страждання грішників під час Страшного суду", - пояснив Кузнєцов.

"На фото, яке я зробив вчора видно все, що було зображено: Ірина Крашкова, зґвалтована міліціонерами у Врадіївці, власне міліціонери в котлі - чорнобильському реакторі, на задньому плані горить також і сама атомна станція. Я додав тему Чорнобиля, зобразив чорнобильця-ліквідатора не тільки тому, що це вічно болюча тема - зараз у зв'язку зі святом Хрещення Русі чорнобильців, інвалідів-ліквідаторів, які вже місяць стоять під Кабміном, збираються прибрати, зачистити", - розповів розповів Кузнєцов у коментарі Art Ukraine.

"Серед інших персонажів роботи, що горять у котлі, - брехливі судді, п'яні мажори (у мерседесі, за кермом якого дівчина, що сидить на ньому задом, з пляшкою і грошима в руках), продажні священики, депутати. Все як у класичному сюжеті Страшного Суду, де завжди присутні всі провладні елементи. Священики варяться у цьому казані, з них зірвані хрести, тече червона рідина. Можливо, це могло зачепити або персонажі в автомобілі, які відвідуватимуть виставку. Але ж і у Босха, наприклад, також дуже винахідливо зображені сцени тортур. Сцен насильства і порнографії я не зображував", - додав Кузнєцов і сказав, що рай домалювати він вже не встиг.

Як стало відомо, заступник гендиректора Мистецького Арсеналу Олександр Соловйов написав заяву про звільнення через такий акт цензури.

"Щоб уникнути неправильних трактувань. Заяву про звільнення я справді написав. Чи підписана вона - не знаю. Але це нічого не змінює. Моя заява - моя позиція", - написав Соловйов у Facebook.

Так само проти вчинку Заболотної виступила редакція журналу "Art Ukraine". Шеф редактор журналу Катерина Стукалова теж написала заяву про звільнення.

"Редакція "Art Ukraine" вважає неприпустимим акт цензури, який стався сьогодні в Мистецькому Арсеналі в ході підготовки виставки "Великого І Величного", - йдеться у заяві редакції видання, засновницею якого є Наталія Заболотна.

Як пояснила сама гендиректор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна у коменатрі Art Ukraine, робота Кузнєцова, яка була створена у стінах Арсеналу, не буде експонуватись на виставці, бо вона "в результаті не вписалася в концепцію і загальний контекст виставки."

"Це рішення не є актом цензури, тому що воно не обумовлено директивами інститутів влади. Це рішення продиктоване концепцією проекту і лежить в межах кураторського права вибору художніх творів, які відповідним чином розвивають і наочно ілюструють головну ідею виставки", - пояснила Заболотна.

"Крім того, на жаль, перед початком роботи митець не представив ескіз свого майбутнього твору, зазначивши, що працює без попередньої розробки матеріалу. У результаті фінальний варіант мурал значно відхилився від визначеної ним теми проекту", - додала Заболотна.

Як відомо, виставка "Велике і величне" проходитиме в Мистецькому Арсеналі з 27 липня по 22 вересня 2013 року. Захід приурочений до 1025-річчя Хрещення Київської Русі і проходить за підтримки президента України.

Володимир Кузнєцов є фіналістом премії PinchukArtCenter в 2009 і 2011 роках і учасником групи Р.Е.П.

26 липня о 18.00 під стінами "Арсеналу" планується акція протесту "Зупинимо клерикалізацію України". У протестах планують взяти участь члени мистецької групи Р.Е.П, які від самого початку відмовилися брати участь у виставці "Велике і Величне", повідомляє Korydor.