Шостий Wiz-Art: справи тут не чисті

У Львівській обласній філармонії відбулося відкриття шостого Міжнародного фестивалю короткометражного кіно Wiz-Art. Символічно, що у свій шостий рік існування Wiz-Art розрісся до рекордних для себе шести фестивальних днів.

З цього приводу виконавча директорка фестивалю Ольга Райтер жартує: "Ми відбуваємось вшосте, триваємо шість днів, третьої шістки хоч і бракує, але справи тут нечисті".

Офіційне відкриття кінофестивалю припало на його третій робочий день. Під час церемонії ­короткий виступ популярного нині електронного дуету Zapaska та показ короткометражок-переможців міжнародних кінофестивалів.

До конкурсної програми шостого Wiz-Art увійшло 20 фільмів з Іспанії, Франції, Польщі, Норвегії, Австралії, США та інших країн. Україну в конкурсі представить стрічка студента московського ВДІКу Сергія Баженова "Помножувач", що цього року вже отримала приз за кращий сценарій та акторську роботу на Бердянському фестивалі "Брегантина".

Поза конкурсом на кінофестивалі покажуть 90 фільмів. Відбудуться тематичні програми "Вічно молоді", "Помста підлітків", "Великі короткі метри", "Знято!", "Інші", "Прощання із плівкою", "Ми – це світ", а також кращі британські короткометражки від Лондонського фестивалю короткометражних фільмів.

Директор Лондонського кінофестивалю Філіп Ілсон буде гостем Wiz-Art та головою журі.

Філіп Ілсон

Також в рамках фестивалю працює кіношкола Wiz-Art Lab. В ній відбудеться спілкування з молодими українськими режисерами, Дмитром Сухолитким-Собчуком та Тарасом Дронєм, та їх колегами-ровесниками з Німеччини, Швейцарії, Австрії, Литви.

Більшість показів відбуватиметься у львівському Палаці Мистецтв, творчі зустрічі з режисерами переважно проходитимуть в антикафе Сommuna. В той час ряд показів кінофестивалю відбудуться не у центрі міста, а "на районі".

Кіно на районі

Як відомо, формація Wiz-Art співпрацює з львівською урбаністичною ініціативою "Кластер", що займається ревіталізацією Народних домів та активізацією дозвілля в спальних районах.

"Хочемо розширити свою аудиторію та відновити пряме призначення Народних Домів, у Львові на даний час функціонує тільки два на Збоїщах та Левандівці. Там ми проведемо соціальні покази для літніх людей "Вічно молоді" та підлітків "Помста підлітків". Це дуже свіже кіно про проблеми старіння та їх вирішення, пошуки щастя та вічні людські почуття" – розповідає менеджерка Wiz-Art зі співпраці Валентина Залевська.

"Це, безумовно, наша нова авантюра – доповнює колегу Ольга Райтер – ми знаємо, що любить наша публіка, а от про що думають люди, які живуть на районах, де нема кінотеатрів? Фестиваль "на районах" – це не лише кінопокази, це також і обговорення, ми хочемо почути враження людей, не зіпсутих артовим кіно".

Для любителів українського кіно найцікавішою подією на кінофестивалі може бути показ програми "Великі короткі метри". Це відреставровані Національним центром Довженка короткометражні фільми класиків українського кіно Сергія Параджанова, Леоніда Осики, Леоніда Бикова, Романа Балаяна та інших майстрів.

Великі короткі метри

Раніше ці фільми в Україні можна було подивитися лише один раз, у квітні їх показували на двох сеансах в столичному кінотеатрі "Київ". І ось тепер жителі та гості Львова також мають можливість познайомитися з важливими для розуміння історії українського кіно творами.

"Це короткометражки відомих українських режисерів, дуже часто перші, часто недолугі, а часом талановиті роботи. Фільми, які були заборонені – ця частина програми така собі данина минулому", – ділиться враженнями від програми Ольга Райтер.

Сучасне українське кіно буде показано в останній день фестивалю в програмі "Знято!". В цій підбірці представлять вісім свіжих українських коротких метрів, в тому числі фільм Ірини Цілик "Помин", що брав участь в Національному конкурсі Одеського кінофестивалю. Що цікаво, вісім з десяти нових українських фільмів представлених на фестивалі зрежесовані жінками. Така позитивна дискримінація, за словами Ольги Райтер вийшла цілком несвідомо.

Проте навіть шести днів фестивалю не вистачило, щоб показати у Львові все, що запланували організатори, жаліється Валентина Залевська: "Поза фестивалем залишилися програми іспанського кіно від парнерського фестивалю Abycine, підбірка латиноамериканського короткого метру та фільми про кінець світу".

Розповідаючи про концепцію кінофестивалю, Ольга Райтер зазначає: "Цього року в нас – фокус на історіях, це фільми-розповіді, тому, якщо ви очікували безсюжетного відеоарту, такого в програмі мало. Критерії відбору прості – професійно зняте, нетрешове, з ідеєю та історією – фільми, які ще не засвітились на інших українських фестивалях".

"Як і кожен фестиваль, Wiz-Art має особливе бачення та концепт. Дуже приємно, що наш фестиваль знайшов свою нішу в Україні та закордоном та є досить відомим з огляду на кількість заявок, що приходить кожного року – описує значення фестивалю Валентина Залевська. На розгляд фестивалю цього року прийшло майже 1,5 тис. фільми з 40 країн світу, з них менше 100 – з України.

Майстер-клас

Нагадаємо кінофестиваль Wiz-Art був створений Ольгою Райтер та Наталією Ільчук у Львові в 2008 році.

Пізніше співзасновниця Wiz-Art Наталія Ільчук покинула проект та увійшла до команди створеного в 2012 році Київського кінофестивалю короткометражного кіно. Однак саме львівський Wiz-Art все ще лишається найбільш відомим фестивалем короткометражного кіно України, а також нарівні з Форумом видавців та джазовими фестивалями – одним з культурних брендів Львова.

За п’ять років фестивалю на ньому було показано понад чотириста короткометражних фільмів.

"У нас на фестивалі мало пафосу, багато хто це називає нашою особливістю. – завершує розповідь про Wiz-Art Ольга Райтер – Ми – демократична платформа для обміну знаннями, енергією, натхненням і намагаємось підтримувати цей дух".

Реклама:

Головне сьогодні