Вийшла 7-ма аудіокнига для людей з вадами зору. Її записали волонтери

— 3 вересня 2013, 13:58

І це при тому, що незрячі мають обмежений доступ до літератури і читають переважно лише у спеціальних бібліотеках, яких у країні всього 79.

Станом на липень цього року Центральний будинок звукозапису не отримав з бюджету коштів та відповідно не записав жодної аудіокниги. Хоча було заплановано передати до бібліотек 195 нових назв книжок.

Саме через такий стан подій у 2009-му році студентки Інституту журналістики Женя Вятчанінова та Ліза Олійник на гроші гранту "Ініціатива року" розпочали благочинний проект, спрямований на поповнення фондів бібліотек для людей з вадами зору.

Відтоді світ побачило 6 аудіокнижок, серед яких поезії Богдана-Ігоря Антонича, вірші поетів Розстріляного відродження і роман Сергія Жадана "Ворошиловград", начитаний самим Жаданом.

30-го серпня у книгарні "Є" відбулася презентація 7-ї аудіокниги для людей з вадами зору.

"Проект геніальний у своїй простоті. Тут немає якихось гучних слів, а є чітке завдання – залучити професійних журналістів, які можуть професійно начитати, професійно змонтувати звук, дати розголос цьому проекту і зробити добру справу для людей, які не мають повноцінного доступу до літератури", - зазначила координатор проекту журналіст Катерина Кисельова.

Для запису 7-ї аудіокниги було обрано вірші українського поета Леоніда Кисельова, який помер від раку у 1968-му році, проживши всього лише 22 роки.

Голосом аудіокниги став відомий журналіст Андрій Куликов. Саме йому належала ідея записати вірші Леоніда Кисельова. Збірка поезій, до якої увійшло близько 70-ти творів, – двомовна, бо Кисельов спочатку писав російською, а під кінець життя перейшов на українську.

Також варто зауважити, що до кожної поезії звукорежисером було підібрано звукове обрамлення, аби вірші набули ще більшої образності й філігранності.

Усього випущено 150 примірників аудіокниги, більшість з яких передали до столичної бібліотеки імені Островського, звідки вони будуть розповсюджені і по регіональних бібліотеках.

За словами директора бібліотеки імені Островського, Юрія Вишнякова, "Вибрані поезії" Леоніда Кисельова – це перша аудіокнига, яка надійшла до бібліотеки цього року. Минулого року у Центральному будинку звукозапису було начитано близько 60-ти книжок.

[L]До речі, абсурдним є те, що за новим податковим кодексом кожна подарована бібліотеці книга вважається прибутком та потребує сплати податків.

Також Вишняков повідомив, що за статистикою звітів бібліотек за 2012 рік, людина з нормальним зором в середньому читає 45 книжок на рік, а людина з вадами зору -70.

Реклама:

Головне сьогодні