Львівські студенти роблять документальну виставу про сучасну освіту. Відео

— 18 березня 2014, 12:22

В її основі - понад 200 інтерв’ю зі студентами, їхніми батьками та викладачами, пише Радіо Свобода.

Матеріали для п’єси разом з драматургом і автором проекту Сашком Брамою збирали і розшифровували студенти театрального факультету Львівського університету та волонтери. Серед записаних розмов – історії про проплачені іспити і сексуальні домагання з боку викладачів. Загалом, каже Сашко Брама, позитивні відгуки про нинішню українську освіту – це лише п’ята частина усіх інтерв’ю.

"В Україні скрутна ситуація, і для більшості батьків це болюче питання – як влаштувати своїх дітей. Тому вони чіпляються за цей папірець. Людині треба у щось вірити. Якщо нема нічого іншого, лишається вірити хіба що у диплом", – пояснює драматург.

Олександра Кудрицька з Центру демократичного відродження, що досліджував корупцію в українських університетах і допомагав проекту проводити опитування, каже: проблема українських вишів у тому, що вони не пропонують якісної освіти, а студенти, у свою чергу, не вимагають її.

Реформувати систему можна лише законодавчим шляхом – скажімо, надати університетам автономію, узгоджувати навчальні плани зі студентами або дати їм можливість обирати предмети або викладачів, розповідає Олександра Кудрицька. Однак має змінитися ставлення самих студентів – зокрема, лояльність до корупції.

Утім, Сашко Брама каже: для нього важливо було дослідити стосунки людини та системи – у ширшому розумінні. Чого ми хочемо від життя і на що марнуємо свій час – такі питання ставить перед собою "Диплом". Проблема, яку піднімає вистава, більш філософська, ніж проблема корупції – це нездатність людей вийти із власної зони комфорту. У більшості випадків люди йдуть отримувати вищу освіту, бо "так треба", пояснює драматург.

Зараз п’єсу "Диплом" готують для постановки у львівському Театрі Леся Курбаса – оскільки проект незалежний, учасники збирають на неї гроші на "Спільнокошті". Гратимуть виставу студенти акторського відділення Львівського університету Франка. Частину матеріалу п’єси вже читали восени на фестивалі "Документ".

Реакція була неоднозначна, розповідає Сашко Брама. "Було багато звинувачень у тому, що ми показуємо ситуацію однобоко, лише негативні сторони університету. Але я міг би сперечатись про те, чи є вони насправді такими", – каже він.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні