Альманах "Відкритий доступ" покажуть у Празі та Брюселі. Відео

— 5 березня 2014, 17:59

Кінофестиваль One World, організатором якого є організація People in Need, є найбільшим світовим фестивалем з прав людини. За останні роки більше ніж 100 000 осіб відвідали покази та дискусії.

Програма вирізняється різноманіттям, кожного року организатори пропонують глядачам більше 100 фільмів на теми політики і тоталітаризму, розвитку навколишнього середовища, сучасного стилю життя. Програма вирізняється різноманіттям.

Документальный альманах "Відкритий доступ" – хроніки становлення громадянського суспільства, але також історії з життя героїв п’яти новел: "Межигір’я", "Афганець", "Школа", "Дім з химерами", "У кутку".

Герої живуть у різних регіонах України, їх цінності та переконання різняться, вони не знайомі одне з одним, єдине, що їх об’єднує – активна громадянська позиція. Кожен з них готовий протистояти бюрократії та корупції.

Герої надсилають запити, щоб отримати доступ до інформації важливої не тільки для них, а й для інших громадян, іноді навіть для всієї країни. В деяких випадках їм вдається заручитися підтримкою журналістів, громадських активістів, іноді доводиться покладатися лише не власні сили.

Комусь із них вдається вирішити проблему, комусь – ні, хтось і далі продовжує боротьбу, але безвідносно до результату, кожен з них зробив усе можливе для того, щоб відстояти власні права.

Світова прем’єра фільму відбулась 25 березня 2013 у Києві на міжнародному кінофестивалі з прав людини Docudays UA.

У листопаді 2013 р. новела Дмитра Тяжлова "У кутку" брала участь у Міжнародному фестивалі документального кіно у Лейпцигу, та була номінована на Filmpreis Leipziger Ring,

Під час всеукраїнського туру "Відкритий доступ" зі збірки історій про доступ до інформації перетворився на символ громадянської непокори.

Вперше зірвати показ намагалися в Одесі.

На показі альманаху в Донецьку та Севастополі будівлі було знеструмлено. У Сімферополі під двері приміщення, в якому відбувався показ альманаху, кинули димову шашку, і глядачів евакуювали.

В Миколаєві показ альманаху намагалися зірвати двічі. Перед показом у Берліні активістку, що летіла для проведення заходу, затримали в аеропорту Бориспіль та без дозволу скопіювали альманах.

Під час показу у Черкасах будівлю було "заміновано". Теж саме відбулось у Трускавці. У Броварах місцева влада перешкоджала показу фільму, запровадивши ремонтні роботи в парку. Показ, присвячений Міжнародному дню права знати, було зірвано у Києві.

За фактом колективного хуліганства громадян порушено кримінальні провадження. У Сумах організаторам показу було відмовлено в приміщені, а потім їх звинуватили в нападі на офіс місцевого осередку "Партії регіонів". У Донецьку під час показу невідомий розлив отруйну речовину.

У Івано-Франківськуорганізаторам відмовили у залі, після початку показу в альтернативному приміщенні поступив анонімний дзвінок про закладену вибухівку. Харкові залу було знеструмлено.

У Чернігові організатори відмовились від показів з причини неможливості гарантувати глядачам безпеку. В Луганську завдяки наполеглевості активистів фільм вдалось показати. Повторний показ на Майдані у Черкасах в січні було зірвано.

Документальний альманах "Відкритий доступ" створено за ініціативи громадської організації "Центр UA" (Партнерство Новий Громадянин) завдяки підтримці Omidyar Network, Internews Network

Телепрем’єра альманаху "Відкритий доступ" відбулась 15 лютого 2014 р. в ефірі Hromadske.tv, фільм одночасно дивилися 23 000 глядачів.

На каналіYou Tubeстаном на 5 березня кількість переглядів досягла 87 000

Реклама:

Головне сьогодні