День і Ніч музеїв

18 травня весь світ вже вкотре відзначає Міжнародний день музеїв. Подія ця щороку набуває все більших маштабів - за даними музейної асоціації ICOM лише до святкування цієї дати на сьогодні долучилося близько 30 000 музеїв у 120 країнах.

Традиційно, в найближчу до 18 травня суботу проходить так звана "Ніч музеїв", коли різні інституції - від знаменитих туристичних гігантів до камерних приватних музейчиків, квартир-галерей, концертних залів чи навіть бібліотек - відкриті для відвідування на кілька годин довше, а в окремих випадках, ледве не до самого ранку.

Окрім буденної опції огляду експозиції глядачам-опівнічникам зазвичай пропонується спеціально розроблена освітньо-розважальна програма і різні бонуси, як то квести, кінопокази або навіть можливість переночувати в музеї, як це пропонував зробити минулого року Кенсінгтонський Палац в Лондоні.

Не зважаючи на те, що в Україні нічний музейний рух досі не набув британського чи бодай польского розмаху, шанувальники декількох основних мистецьких осередків традиційно отримують цього року нагоду зазирнути до виставкових просторів в позаурочний час.

Так, в суботу 17 квітня розклад роботи подовжують два інституційні мастодонти Києва - "Мистецький Арсенал" та PinchukArtCentre.

Найбільш насичену програму пропонує цього року "Мистецький Арсенал" - декількачасове дійство "Ніч містерій", що поєднає мистецтво, театр, музику та кіно. "Ніч…" проходить в рамках проекту The Show Within The Show, реалізованого в рамках Міжнародного року Вільяма Шекспіра.

В програмі "Ночі":

17:00 Презентація виставкового проекту "ЕВОЛЮЦІЯ МРІЇ: НОВИЙ СТАРИЙ АРСЕНАЛ"

17:30 Прес-тур з кураторами проекту та істориками (вхід за акредитацією)

На презентації виставкового проекту відвідувачам продемонструють історію Мистецького Арсеналу від часів існування на його території Вознесенського дівочого монастиря XVI ст., Печерської фортеці, військового секретного заводу, та його трансформацію в культурну інституцію.

На виставці буде вперше опубліковано матеріали археологічних розкопок, які проводив на території комплексу Інститут археології НАН України.

20:00, МУЗИЧНА ШЕКСПІРІАНА, Концерт вокального ансамблю Alter Ratio

Мистецький Арсенал, Британська Рада в Україні та музичний партнер події – агенція "Ухо" запрошують здійснити захопливу подорож у часі і зануритися в музичний світ часів Вільяма Шекспіра та королеви Єлизавети І через твори Вільяма Бьорда, Томаса Талліса, Джона Доуленда та Томаса Морлі.

21:00 Прем’єра фільму "ОТЕЛЛО" (1922) Дмитра Буховецького у музичному супроводі Наталії Сікорської (клавесин) та Юрія Михальчука (Dj U-RA)

Національний центр Олександра Довженка представить німий фільм "Отелло" (1922) українського режисера Дмитра Буховецького в новому музичному супроводі, виконуваному наживо. Цим показом Довженко-Центр прагне привернути увагу до видатних українських кінорежисерів та акторів-емігрантів, знаних на Заході, але, на жаль, забутих в Україні.

Фільм Дмитра Буховецького буде вперше показано на батьківщині режисера. "Отелло" Буховецького — німецька німа стрічка виробництва кінокомпанії-гіганта UFA — перша повнометражна екранізація однойменної трагедії Шекспіра.

Прем’єра стрічки відбулася в лютому 1922 року й поставила Буховецького в один ряд із найуспішнішими режисерами тогочасної Європи. Музичний супровід до фільму, з використанням автентичної клавесинної музики 17 століття та сучасної електроніки, виконають провідний концертмейстер кафедри "скрипки" Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Наталія Сікорська та Юрій Михальчук, діджей, композитор, автор музики до кількох українських німих фільмів.

22:30 "Буря" Вільяма Шекспіра

Постановка Сергія Маслобойщикова, фрагмент вистави у виконанні акторів Національного академічного драматичного театру імені І.Франка

Завершує программу демонстрація славетної "Бурі" - п'єси Шекспіра з надзвичайно складною драматичною структурою. Як зазначає режисер київської постановки, в цій п’єсі поєдано чимало комедійних елементів, що тяжіють до буфонади та фарсу. Драматург звертається в "Бурі" до створення "низового тла" подій (пародійно-фарсове повторення теми "боротьби за владу" на рівні блазенських персонажів).

Передісторія героя "Бурі" Просперо нагадує сюжети шекспірівських трагедій (напр., лінію Едгара та Едмунда в "Королі Лірі"). Також в п'єсі використано елементи маски й антимаски, пасторалі, що постійно присутні в шекспірівських п'єсах останнього періоду. Окрім того, саме "Буря" відначає виникнення синтетичного жанру трагікомедії ("трагедії з щасливим кінцем").

Мистецький Арсенал

вул. Лаврська, 12, тел: +38 (044) 288-51-53

http://artarsenal.in.ua/

Після "Арсеналу" можна переміститися до PinchukArtCentre, в якому цієї ночі аж до 03.00 буде відкритий новий проект "Страх та надія", групову виставку переможців Премії PinchukArtCentre: Артема Волокітіна, Микити Кадана, Жанни Кадирової, а також персональна виставка Алевтини Кахідзе "TV Studios / Кімнати без дверей".

Починаючи з 21:30 кожні півгодини в арт-центрі проходитимуть нічні екскурсійні тури, а о 22:00 розпочнеться "Мистецька бесіда" за участі художниці Алевтини Кахідзе і заступника арт-директора PinchukArtCentre Бйорна Гельдхофа.

PinchukArtCentre

вул. Велика Васильківська/Басейна 1/3-2,

блок А, Бесарабський квартал

тел.: +38 (044) 590-08-58

http://pinchukartcentre.org/

Для тих, хто віддає перевагу здоровому сну перед нічними мистецькими прогулянками, передбачена також денна програма.

В неділю 18 травня одразу три київські музеї - Національний художній музей України, Національний музей мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків і Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара" - проведуть СПІЛЬНИЙ МІЖМУЗЕЙНИЙ КВЕСТ.

Тема квесту "Героїчне та буденне" запрошує переосмислити події сьогодення через призму культурної пам'яті.

Що важливо, вхід до музеїв у цей день безкоштовний для всіх відвідувачів.

Умови участі в квесті:

1. Взяти участь у квесті може кожен охочий, індивідуально або у компанії з друзями.

2. Час проходження квесту - 10:30-17:00. Завдання будуть розміщені на музейних сторінках у соцмережах і на сайтах в неділю о 9:00. Завдання можна роздрукувати самостійно або отримати в музеях (запитайте у касира або адміністратора).

3. Музеї можна відвідувати в довільному порядку.

4. Заповнений квест потрібно передати співробітнику музею (який матиме позначку "Квест" на бейджі). Зробити це можна в будь-якому з трьох музеїв.

5. Правильні відповіді будуть опубліковані на музейних сторінках у соцмережах і на сайтах о 17:01 18 травня.

6. Результати розіграшу призів та умови отримання ви зможете дізнатися у середу, 21 травня, о 12:00 на наших сторінках у facebook або безпосередньо в музеях (інформаційний листок на вході до музею).

7. Загальна кількість заохочувальних призів - 9, по три від кожного музею. Переможці серед тих, хто дав правильні відповіді на усі запитання (окрім "відкритого"), обиратимуться шляхом жеребкування.

8. За вашими відповідями на "відкрите" питання буде укладено список робіт, що згадувалися найчастіше.

Музеї-учасники:

Музей мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків
вул. Терещенківська, 15-17
(044) 288-14-50

http://www.khanenkomuseum.kiev.ua/ua/

Національний художній музей України
Вул. М. Грушевського, 6
(044) 278-13-57

http://namu.kiev.ua/

НЦНК "Музей Івана Гончара"
вул. Лаврська, 19
(044) 288-92-68; (044) 280-52-10

http://honchar.org.ua/

Реклама:

Головне сьогодні