Дні вуличної музики в Україні: Turn On

— 19 травня 2014, 16:13

Фестиваль вуличної музики в Україні проходив вперше одразу в кількох містах (Київ, Одеса, Хмельницький, Харків, Івано-Франківськ, Ужгород та інші).

Суботнім днем погода то поливала гостей свята дощем, то з-за хмар знову виринало сонце. Учасники свята тільки-но діставали свої інструменти і поробки із коробок, як їх одразу доводилося ховати знову.

Та попри все, чудове свято музики відбулося. Крім виступів музичних гуртів, тут проводилися мистецькі майстер-класи, частували різноманітними наїдками та звичайно музикою.

За словами однієї з організаторів фестивалю Олесі Корженевської, свято було започатковано вісім років тому в Литві музикантом Андріусом Мамонтовасом.

[L]За вісім років свято розійшлося по різним країнам. Тепер через підвищену увагу до України її також запросили взяти участь у святі.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми вирішили підбадьорити наших людей, які втомилися від негативних емоцій і майже весь час знаходяться у стані війни та розбрату. Ми це робимо для того, щоб люди ожили і зрозуміли, що життя продовжується. Для нас це було головною мотивацією", - розповіла Олеся.

Чи не найпершою свої імпровізовані двері відкрила дитяча локація. Малюків тут вчили малювати, робити витинанки, ляльки-мотанки, співати.

Тут і далі - фото Стецика Романа

У найпершому ж наметі, дитячі психологи малювали з дітками домівку.

За словами волонтерки Юлії, ідея проекту "Україна-мій дім" в тому, аби, малюючи будинки, діти згадували про свою рідну оселю та про міста України, де вони побували, які їм сподобалися чи навпаки не сподобалися.

"Ми хочемо, аби у їхньому прийнятті це біла єдина країна", - каже Юлія.

Поки триває майстер-клас із малювання дому, на екрані поруч демонструються світлини українських різноманітних міст. Зображення не обов’язково зроблені рукою професійного фотографа, утім вони доволі характері. Упізнати на них Карпати чи море було досить легко. Разом із малюванням, координатори студії розповідали про міста, які з'являлись на екрані.

"Це не глибока терапевтична робота з дітьми. Ці малюнки просто допомагають дитині утримувати в своїй уяві цілісність почуттів та сприйняття країни, в якій вони живуть", - каже Юлія.

Наступний намет був досить невеликим. Тут роздавали забрендовані бейсболки та розмальовували спеціальними фарбами дитячі обличчя. Утім, діти з радістю носити подаровані кептарики та гралися відповідно до намальованих образів.

Ще один намет, напевне, правильно було б охрестити дівочим. Мами з доньками тут вчилися робити ляльки-мотанки. Хоча з не меншою цікавістю мотанки створювали і тати з синами. І якщо деяким дівчаткам було трохи нудно, то хлопці дивилися із уважністю та підходили до процесу із чоловічою серйозністю.

Потужна локація

Потужна локація – це намет, де музиканти використовували підсилюючу та електроапаратуру. За словами Олесі Корженевської, є музиканти, які не можуть грати без звуку, то ж спеціально для них і відкрили "потужну" сцену.

Її робота розпочалася із виступу гурту "Бугі Вугі Джем Слем".

На музичній локації від дощу ховався унікальний дитячий оркестр - Веселі скрипки.

Серйозні малюки уважно слухали свого керівника та виконували всі його команди. Справді було дивно дивитися на те, як 6-річні дітки тримають у руках наче іграшкові скрипки та грають на віолончелях.

Тим не менше, вона звучали як справжній оркестр і захопленню аудиторії не було меж.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні