З 1 липня в Росії заборонено використовувати матюки в книжках і кіно

— 6 травня 2014, 11:55

Закон набирає чинності 1 липня 2014 року, повідомляє Colta.ru з посиланням на ІТАР-ТАСС.

Відповідний законопроект був внесений до Держдуми рік тому групою депутатів на чолі з кінорежисером Станіславом Говорухіним, отримав схвалення міністерства культури і 23 квітня був прийнятий у третьому, остаточному, читанні.

Закон вводить штрафи за організацію "публічного виконання твору літератури, мистецтва або народної творчості, що містить нецензурну лайку, за допомогою проведення театрально- видовищного, культурно-просвітнього або видовищно-розважального заходу".

Документ, зокрема, забороняє використовувати нецензурну лайку "при показах фільмів у кінозалах", в театральних постановках, відкритті виставок, концертах, шоу і так далі.

Визначати слова і вирази, які не відповідають нормам літературної російської мови, буде "незалежна експертиза".

Штрафи за порушення закону для громадян складуть 2000-2500 рублів, для посадових осіб - від 4000-5000 рублів, для юридичних осіб - від 40 000-50 000 рублів.

Крім того, закон передбачає заборону видачі прокатного посвідчення фільмам, в яких звучить ненормативна лексика.

За показ кіно без прокатного посвідчення вводяться штрафи 50 000-100 000 рублів, за повторне порушення - 100 000-200 000 рублів або призупинення прокатної діяльності на термін до трьох місяців.

Закон зобов'язує виробників розміщувати на аудіовізуальній продукції та книгах попередження "Нецензурна лайка", при цьому такі товари обов'язково повинні продаватися в запечатаній упаковці.

Ці норми не поширюються на продукцію, яка випущена до дня набрання законом чинності .

Реклама:

Головне сьогодні