Пізнавально про моду

За останній рік у столиці різко збільшилась кількість курсів, на яких можна вивчити історію моди або ж основи професії дизайнера одягу.

Мабуть, справа в тому, що профільних ВУЗів не так багато, а ті, які є, надають, м’яко кажучи, не дуже сучасні знання. А ще – творчі професії видаються українцям все більш привабливими. Саме тому на таких курсах можна зустріти і економістку років 35-ти, світ моди для якої є віддушиною, і блогера, котрий хоче стати відомим. Тут є гламурні леді, а також досить самодостатні особистості, котрі хочуть освоїти нову спеціальність.

Розвиток fashion-лекторіїв зараз досягнув такої точки, що деякі студенти ходять вже "на лектора". Наприклад, на Зою Звиняцківську, одного з найбільш впливових fashion-критиків нашої країни, котра вчить своїх студентів саме аналізувати моду, а не пасивно сприймати новини світу моди.

Тут є гламурні леді, а також досить самодостатні особистості, котрі хочуть освоїти нову спеціальність

"Окрім традиційної форми лекції, ми будемо відвідувати музеї мистецтва та музеї моди, а також ательє і майстерні сучасних дизайнерів", - розповідає Зоя Звиняцківська про свій інтенсив, котрий триватиме повний робочий тиждень.Лектор співпрацює з "Культурним проектом", одним з перших лекторіїв, присвячених культурному простору. Там вона читає курс лекцій про історію моди. Цього літа стартує нова серія лекцій про авангард у моді.

Звиняцківська також є одним з провідних лекторів Kiev Fashion Institute, одного з проектів телеведучої та ідеолога Mercedes-Benz Kiev Fashion Days Дар’ї Шаповалової.

"Тільки у нас є курс fashion-менеджмент", - каже директор інституції Анжела Ангел. Звісно, час-від-часу лекції тут читає Дар’я Шаповалова.

KFI – не єдиний лекторій про моду, за яким стоїть відома у світі українського fashion-бізнесу особистість.

Академія Андре Тана за п’ять років свого існування привабила майже три тисячі студентів саме тим, що екзамени тут приймає саме Андре Тан. "Щоб зрозуміти, наскільки добре слухачі засвоїли знання, в кінці курсу збирається експертна рада, на котрій випускники захищають своє портфоліо", - розповідає про свою Академію Тан.

Примітно, що великі видавництва також починають замислюватись над кадрами для своїх журналів, Український медіа-холдинг нещодавно запустив власну школу - International Media School, у якій викладають яскраві особистості його видань, серед яких, звісно, головний редактор Vogue Україна Маша Цуканова.

"В першому модулі всі слухають лекції, спілкуються з редакторами різних видань, визначаються з напрямком. Другий модуль - мікс: лекції та практичні завдання, робота в редакції за спеціальністю. Останній третій модуль: виїзні завдання та написання випускної роботи, за результатами якої кращим випускникам буде запропонована робота в виданнях холдингу", - розповідає PR-менеджер компанії Юлія Василенко.

Практичні заняття у Майстерні моди. Фото з офіційного сайту

Лекція про fashion-фотографію включена також у курс Історії фотографії від Центру PhotoCULT, культурно-освітнього проекту, де спеціалізуються на фото. На лекції можна дізнатися, як мистецтво оселилося на глянцевих обкладинках, ким були відомі фотографи та їх моделі, як мода стала полем для пошуку нової естетики, а також про те, що відбувається у світі модної фотографії сьогодні.

Доречі, цю лекцію читає чи не единий дипломований спеціаліст в цій сфері – Вікторія Мироненко. Вона – викладач історії фотографії, мистецтвознавець та кандидат наук.

Також запустилися нові курси при Національному Університеті Технологій та Дизайну. Вони називаються Fast Fashion Educate. Назва не має жодного відношення до так званої "швидкої моди", як це може здатися спочатку. Це скоріше натяк на експрес-спосіб, у який викладається тема – її розкриває тільки одна лекція. Лише тут, наприклад, можна здобути знання про довоєнну українську моду від засновниці лекторію Марії Івасенко.

Найбільш практичні курси можна знайти в "Майстерні моди". Це найстарший лекторій міста з майже шестирічною історією - "Мастерская моды", заснований Наталею Соколиковою. Тут можна пройти справжні курси крою та шиття.

Хвиля інтересу до так званого DIY, тобто Do-It-Yourself стає все більш потужною, адже саме зараз у вік глобалізації, коли у кожному куточку світу мас-маркет марки продають одні й ті самі сукні, так хочеться виділитися з натовпу. Саме тому недивно, що буквально днями у місті відкрилася "Академія Burda Style" – це курси крою та шиття від одноіменного журналу, котрий і відомий, в першу чергу, своїми викрійками.

Цього літа академія запустила експрес-курси "Літня мода", "Ділова літня мода", які дають можливість вже за півтора місяці освоїти пошив базових речей гардеробу. "Для школярів вже зараз ми пропонуємо спеціальні курси "Школа юного модельєра", - каже Олена Матюшенко, керівник "Академії Burda Style".

Київ крокує в ногу з часом – тепер і в нас можна навчитися основам друку аксесуарів на 3D-принтері, а також розробити прототипи для них. Все це зрозумієте на курсі "Дизайн прикрас та аксесуарів + технології 3D-друку" у Школі візуальних комунікацій, котра розмістилась у приміщенні Спілки Художників. Серед викладачів курсу є в минулому дизайнер одягу Світлана Саворона, а також Тарас Гимирович, спеціаліст по 3D-технологіям.

На кінець літа-початок осені цього року планується ще кілька запусків. Серед них, наприклад, курс про зв’язок моди та мистецтва: "Цей курс буде розповідати про різні етапи та напрямки у мистецтві, а й говорити про приклади та причини застосування у fashion-індустрії та інших бізнесах мистецтва як такого", - каже директор галереї Якова Гретера та "Мануфактури" Леонора Янко.

А для спраглих до знань з fashion-маркетингу одна з найбільш яскравих представників цієї сфери Наталя Березенська, засновниця агенції Fashion PR, запустить цілий курс з цієї дисципліни.

Реклама:

Головне сьогодні