Музичний тиждень: харківська казка Pur:Pur з оркестром, Вакарчук під Слов'янськом та інші

Також у випуску: повільні Faith No More та швидкісний Джеймі Каллум, прогрес та регрес музичної індустрії, ремікс Тома Йорка на SBTRKT, приховані таланти вокаліста Maroon 5, оповідання лідера Franz Ferdinand, лайв Jessie Ware, нові пісні Aphex Twin, Ніка Кейва та Софі Віллі, нові кліпи Ленні Кравіца та Glass Animals.

Казковий світ Pur:Pur

Казки існують у реальному житті. Не вірите? Подивіться неймовірно світле лайв-відео з оркестром від тендітного гурту Pur:Pur з Харкова.

Музиканти підготували півторагодинну оркестрову програму для спеціального туру. Вже підтверджено перші 15 міст, далі буде.

18.11 — Дніпропетровськ, ДК Машинобудівників

19.11 — Запоріжжя, філармонія

20.11 — Миколаїв

21.11 — Херсон, театр им. Куліша

22.11 — Одеса, філармонія

28.11 — Суми, театр ім. Щепкіна

29.11 — Черкаси

2.12 — Київ, Театр драми та комедії на лівому березі

3.12 — Вінниця

4.12 — Івано-Франківськ, філармонія

5.12 — Львів, філармонія

6.12 — Ужгород, філармонія

11.12 — Харків, театр ім. Шевченка

12.12 — Полтава

13.12 — Кременчуг

Вакарчук зустрів 1 вересня на сході

Лідер "Океану Ельзи" Святослав Вакарчук поспілкувався з дітьми відбудованої школи в Семенівці, що під Слов'янськом, а заразом заспівав українську народну "Ой, чий то кінь стоїть". Усім би таких учителів.

Повільні Faith No More

Faith No More повертаються до музики, і роблять це повільними монументальними кроками велетня. Або ж просто темпами равлика – залежить від результату. В будь-якому разі, Майк Паттон і його культовий гурт працюють над новою платівкою вже 18 місяців, а вийде вона аж у серпні 2015.

"Сподіваюсь, матеріал не звучить так, ніби це якісь 50-літні дядьки записала кілька треків. Хоча нам якраз по стільки", – коментує басист Білл Гоулд в інтерв'ю Rolling Stone.

Це перший студійник FNM з часів "Album Of The Year" 1997 року. Вийде він на їхньому власному лейблі Reclamataion Records. Та спочатку, 28 листопада 2014, пролунає перший сингл із промовистою назвою "Motherf**ker". Схоже, у випадку з фанами Паттона, фраза "зістаритись від очікування" – зовсім не метафора.

Швидкісний Джеймі Калум

Чудовий британський поп-джаз артист Джеймі Каллум анонсував новий альбом "Interlude". Реліз уже 6 жовтня, а перший сингл "Don't Let Me Be Misunderstood" надійде в продаж 21 вересня.

"Ми просто забронювали три дні в студії, узяли музикантів, і в морозні січневі дні сіли і записали весь альбом. Вийшло 16 композицій за 3 дні", – коментує Джеймі. Майк Паттон не схвалив би. Чи варто було так квапитись – дізнаємось зовсім скоро.

Окрім інших, у записі взяв участь лауреат "Греммі" Грегорі Портер – двоє героїв популярного джазу (чи приджазованої поп-музики) знову разом.

Пропонуємо ключові пісні останніх релезів Джеймі та Грегорі.

Прогрес і регрес музичної індустрії

Музичний ринок США переживає чи не найпровальніший період: тижневий продаж альбомів за минулий тиждень став найменшим за 23 роки.

За сім днів було продано 3,97 млн копій альбомів – з моменту заснування компанії музичних підрахунків Nielson SoundScan в 1991 році цей показник жодного разу не опускався нижче 4 млн.

Загалом продаж музики в США за останній рік впав майже на 15%. Аналогічний спад відбувається по всьому світу.

Цілком логічно: популярність набирають стрімінгові платформи – сайти, на яких можна легально слухати музику з величезних актуальних каталогів і платити за це не більше $10 на місяць. Ну а конкретно у випадку США ми б відмітили ще й ту причину, що в місцевому мейнстрімі все рідше з'являється щось варте уваги.

Radiohead заграють із фанами

Гурт Radiohead випробовує терпіння прихильників, підкормлюючи незначними, але все ж новинами. Спочатку вони оновили свій мобільний додаток PolyFauna новим рівнем у супроводженні нової музики. Ну як "музики" – набір звуків, гармоній, бітів, під які користувач може блукати вигаданим комп'ютерним світом. Додаток доступний для iOS та Android.

Згодом в онлайн-магазині гурту з'явився давній трек електронщика SBTRKT "Hold On" (Sisi BakBak rmx). Це підтвердило давню чутку, що під псевдонімом Sisi BakBak творив лідер Radiohead Том Йорк. Привід переслухати блискучу електронну роботу.

Тим часом у свіжому інтерв'ю барабанщик гурту зазначив, що найкращий альбом Radiohead ще попереду, і зараз найбільш вдалий час, щоб знову зібратись разом і творити.

Приховані таланти лідера Maroon 5

Вокаліст поп-гурту Maroon 5 Адам Левін виявився талановитим пародистом. На шоу Джиммі Феллона він зобразив Френка Синатру, Майкла Джексона, Едді Веддера з Pearl Jam. Та й сам Феллон теж дав жару. Краще так, ніж Maroon 5.

Оповідання від Franz Ferdinand

15 вересня вийде збірка "Late Night Tales: Franz Ferdinand" з улюбленими піснями гурту Franz Ferdinand. Там будуть Джеймс Браун, Пол Маккартні, Серж Генсбур, Лі Скретч Перрі, Can, Boards of Canada та інші.

Довершить усе трек, створений спеціально для збірки. Не музичний, а літературний – оповідання "Дефибрілятор", написане та прочитане лідером гурту Алексом Капраносом. Для любителів красивої англійської.

Нові пісні та кліпи

Лайв виняткової дівчини Джессі Уейр. Її другий альбом "Tough Love" вийде 6 жовтня.

Епатажний електронщик Aphex Twin із першим треком за довгий час звучить обережно і лояльно, як для його непередбачуваної свідомості. Альбом "Syro" вийде менш ніж за два тижні.

Ленні Кравіц у свої 50 виглядає приголомшливо і експлуатує це у новому кліпі – що ще лишається, коли нема свіжих музичних ідей.

Трохи нічної музичної графоманії від Ніка Кейва.

Гнучка пластика в новому кліпі гурту з фантазією Glass Animals.

Грузино-українська артистка Софі Віллі виклала у вільний доступ ще одну пісню з недавнього чарівного альбому "Dress". Це пісня про хлопця, який кинув звичний спосіб життя і поїхав подорожувати.

Реклама:

Головне сьогодні