Що слухати у січні: зірковий триб’ют "Перкалаби", новий-старий Менсон та інше

Також в огляді: ісландський геній Антон Калдал Агюстссон та його Tonik Ensemble, український дрон-ембієнт від Motorpig, британський мультиінструменталіст Кріс Вард (Tropics), нові релізи від Panda Bear та Belle And Sebastian.

На 17 році існування "Перкалаба" дочекалася власного триб’юта. Свої кавер-версії пісень Оркестра радості і щастя на релізі, який отримав назву "familia PERKALABA. tribute to Gutzul Sound System", представили аж тридцять гуртів та музичних проектів, у зв’язку з чим лонгплей виходить відразу на двох CD.

"Українська правда. Життя" отримала можливість ознайомитись з релізом заздалегідь.

Триб’ют вийшов надпотужним – як за складом учасників, так і за якістю матеріалу. У ньому взяли участь такі відомі українські гурти, як ДахаБраха, Dakh Daughters, The ВЙО, Quarpa, Кабрідо з Юрієм Андруховичем та інші. Крім того, тут ми почуємо славетних російських авангардистів - гурт НОМ, а також берлінців українського походження RotFront.

Взагалі, даний реліз безумовно належіть до категорії "мастхев" не тільки для прихильника творчості "Перкалаби", але й для кожного меломана. Адже цей доволі несподіваний і дуже еклектичний проект зможе задовольнити як бешкетних шанувальників ска-панку, так і високочолих адептів етно-авангарду, тріп-хопу та індастріалу.

14 січня у київському клубі "Атлас" відбудеться концерт та, одночасно, презентація цього релізу.

Новий-старий Менсон.

16 січня світ побачить дев’ятий альбом Брайана Хью Уорнера, більше відомого як Мерилін Менсон. Альбом має назву "The Pale Emperor", і два сингли з нього – "Third Day of a Seven Day Binge" і "Deep Six" - ми мали можливість послухати ще минулоріч.

Судячи по синглах, музичних іновацій та експериментів від Менсона очікувати не варто – традиційний індастріал-глем-рок з фірмовим вокалом. Мабуть, "The Pale Emperor" – той самий випадок, коли відсутність сюрпризів і є кращим сюрпризом.

Panda Bear.

Також у січні очікуємо на свіжий реліз від відомого виробника нетривіальної електроники Panda Bear. Під цим псевдонімом ховається Ноа Ленокс, один з учасників хедлайнера світової нойз-поп-сцени - гурту Animal Collective.

Вважається, що саме Ленокс ще у 2007-му своїм альбомом Person Pitch започаткував чілвейв – жанр, який подарував світу Toto Y Moi, Washed Out, Neon Indian та купу інших цікавих артистів. Новий альбом Ноа стане п’ятим у його сольній дискографії та матиме назву "Panda Bear Meets the Grim Reaper".

Belle and Sebastian — Girls in Peacetime Want to Dance

Апологетам менш запамороченої музики краще дочекатися 19 січня, дати офіційного виходу чергової платівки шотландського інді-бенду Belle and Sebastian. За вісімнадцять років свого існування, цей колектив видав дев’ять альбомів. Зірок з неба гурт не хапав, але ж завоювати своє місце у серцях шанувальників акуратного елегантного інді-попа зміг.

Ще один вітчизняний продукт – Motorpig, проект киянина Миколи Йосипенка, відомого у вузьких колах прихильників ambient, glitch, noise як Fester Magneto. Реліз альбому Motorpig під назвою "Before Eden" відбувся на норвезькому лейблі Petroglyph Music.

Незважаючи на те, що стилі, у яких працює Микола, дуже далекі від мейнстріму, матеріал слухається майже легко. Ідеальний саундтрек для самотньої подорожі.

Передостанній герой цього огляду - британський мультиінструменталіст Кріс Вард (Tropics). Невдовзі він презентує альбом під назвою "Rapture", за допомогою якого Кріс напевно "зарезервує" за собою місце між суперактуальними сьогодні представниками так званого альтернативного R’n’B (або PBR&B) а-ля SOHN або How To Dress Well і класиком пост-дабстепу Джеймсом Блейком.

Крім того, варто ознайомитись з творчістю представника країни, що подарувала нам Bjork і Sigur ros - Ісландії. Це Tonik Ensemble, проект, без перебільшення, геніального музиканта Антона Калдала Агюстссона. Дуже важко класифікувати або кваліфікувати те, що він робить, але це надзвичайно красиво.

Дебютник вийде невдовзі - у лютому місяці - на лейблі Atomnation, ну а поки цього не сталося, насолоджуйтесь синглом Until We Meet Again, який особисто я слухаю на репіті третій тиждень поспіль.

Tonik Ensemble – Until We Meet Again (ft. Shipsi) from Sigrún Hreins on Vimeo.

На цьому я завершую січневий музичний огляд. Ти – те, що ти їси. Вживайте якісні продукти. У будь-якому сенсі цього слова.

Реклама:

Головне сьогодні