Заступник голови комітету з питань культури ВРУ просить звільнити Кириленка

— 3 квітня 2015, 17:10

Відповідні документи вона опублікувала у себе на сторінці у Facebook.

Оце відправила Прем'єру 24 березня. Буде відповідь - виставлю.

Posted by Iryna Podolyak on 2 Апрель 2015 г.

Вона вважає, що він на своїй посаді "приносить країні значно більше шкоди, аніж користі, й може призвести до невідворотних репутаційних втрат, недовіри й нівелювання будь-яких успіхів Кабміну.

Крім того, вона зазначила, що міністр культури й досі оперує у парадигмі постсовєтських управлінських кліше і своїми діями викликає категоричне неприйняття серед професійних, експертних середовищ, незалежних діячів культури.

На її думку, головна проблема міністра - не тільки "фатальна кадрова політика, починаючи з заступників міністра, а й відсутність комплексного бачення модернізації самої управлінської моделі міністерства чи галузей культури, нерозуміння процесів тяглості, стратегування, визначення пріоритетів, побудови діалогу для розвитку цілої держави".

[L]"Немає реакції на вимоги громадянського суспільства щодо конкурсної прозорої і публічної системи призначень керівників закладів культури; важливі для держави іміджеві проекти, як от Венеційська Бієнале, Ляйпцігський книжковий форум ігноруються, незважаючи на попередні напрацювання. Не відбулося приєднання до програми Creative Europe та програма "Порозуміння", започаткована 2014-го року на принципах державної грантової підтримки, зупинена, не відбувається консолідація культурних ініціатив через діалог з "Реанімаційним пакетом реформ", замовчуються проблеми, пов'язані з культурними цінностями на окупованих територіях", - каже вона.

Подоляк також звертає увагу на волюнтаризм та спробу використання культури як інструменту пропаганди.

"Фінанси вирішують не все. Навіть те "ощадне" фінансування, яке має культура цього року, можна використовувати ефективно, якщо чітко визначити цілі і мету. Однак, "прохальна" постава міністерства культури перед міністерством фінансів чи економіки України, відсутність проактивної позиції навіть на горизонтальних управлінських рівнях, унеможливлюють покроковий прогрес. Менеджмент і світоглядні орієнтири вирішують усе, починаючи від рівня оплати праці працівників бібліотек, шкіл естетичного виховання, клубів, музеїв аж до розуміння сучасної культури і її роді в позиціонуванні Україні у світі не лише, як держави постійної турбулентності, корупції та криз, а, як держави, яка розуміє, за яке майбутнє зараз гинуть люди", - йдеться у листі до прем'єра.

Як відомо, раніше президія Українського комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM) та Бюро Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІСОМОS) звернулися до президента, голови ВР та прем’єра України з проханням вжити заходів щодо міністра культури В'ячеслава Кириленка.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні