Художники з України та Нідерландів пропливуть 1000 км від Стрия до Азовського моря

Команда з 12 митців, кураторів та кінооператорів подорожуватиме близько 16 днів на саморобному катамарані річками Стрий та Дністер. Фінальною зупинкою стане художня резиденція на півдні країни.

Що поєднує місто Стрий у Львівській області та острів Бірючий на березі Азовського моря?

Близько року тому українські художники з"Відкритої групи" зробили ці два населені пункти частиною своєї творчої практики – і не лише їх, але й увесь водний простір між ними.

В рамках довготривалого проекту "Відкрита галерея" художники освоюють різноманітні незвичні місця та природні території в якості просторів для мистецтва, окреслюючи їх кордони за допомогою різноманітних художніх втручань, а також активно залучаючи до їх "наповнення" нових учасників – художників і не тільки.

Так, "відкритою галерею" ставала галявина посеред лісу, окреслена по периметру ледве помітними крейдяними смугами відповідно до росту дерев.

Або Арсенальна площа в центрі Львова, на якій спільними зусилями був зведений символічний дерев’яний каркас галереї.

У вересні 2014 року, під час перебування одного з учасників "Відкритої групи" на щорічній резиденції "BIRUCHIY contemporary art" на однойменному півострові, на пляжі біля моря був встановлений дорожній знак із написом "Відкрита галерея" й аналогічним закресленим написом з іншої сторони – на кшталт тих, якими позначають початок та кінець населених пунктів.

Ідентичний знак був синхронно встановлений іншими учасниками на березі річки Стрий.

Таким чином галереєю став абсолютно увесь водний шлях між двома знаками: водне полотно річок, їхні береги, поодинокі будівлі та цілі населені пункти уздовж, та навіть акваторії Чорного та Азовського морів.

Продовження цей проект отримав восени 2014-го, коли куратори Ірина Лейфер з Амстердаму та Лізавета Герман й Марія Ланько з Києва запропонували "Відкритій групі" насправді побачити наповнення галереї та проїхати разом уздовж прокладеного річкового маршруту.

Розпочалася подорож 24 серпня. Загальна відстань маршруту становить близько 1000 км й займатиме до 18 днів.

Основна його частина буде подолана на колективно сконструйованому катамарані.

Щодня екіпаж планує проходити близько 70 км, із зупинками на ночівлю у наметовому таборі.

Останню ділянку – від точки впадіння Дністра в Чорне море й до кінцевого пункту призначення, команда проїде на автомобілі.

Фінальна зупинка – острів Бірючий, що вкотре прийматиме резидентів-художників та де все ще зберігається другий знак. Перша частина документації проекту "1000-km view" буде представлена вже за тиждень після закінчення подорожі, в рамках Київської міжнародної бієнале "Школа Києва".

Учасниками проекту та подорожі є: художники Павло Ковач, Станіслав Туріна та Юрій Білей (Львів-Мукачево), художники Йеспер Буурсінк та Артур ван Беек (Амстердам), куратори Ірина Лейфер (Амстердам), Марія Ланько й Лізавета Герман, оператори Валерій Кумановський та Сергій Клепач (Київ).

Керівником та організатором технічної підтримки сплаву є Олександр Попко (travelforfriends, Київ), старшим провідником – Станіслав Палун (Survival Academy, Київ).

Спеціально для "Української правди. Життя" команда сплаву періодично публікуватиме перші живі враження, короткі історії про кожного з учасників, фотографії та технічні подробиці подорожі.

Реклама:

Головне сьогодні