Арт-хакатон у Дніпрі: не спати 36 годин у пошуках коду міста

Хакатон як явище вийшов із IT-середовища. Я запідозрила це одразу, унюхавши слово, спільнокореневе зі словом "хакер".

Утім, правильніше, можливо, було би називати це "хакафоном". Адже утворено це слово злиттям двох інших: "hack" (але не в сенсі злочинного зламу комп’ютерної програми, а в сенсі глибинного, дослідницького програмування) та "marathon" (в сенсі, власне, марафону).

В оригінальному своєму вигляді хакатон – своєрідний фестиваль, під час якого різні спеціалісти в галузі IT-технологій, від програмістів і до дизайнерів, у дуже інтенсивному форматі розробляють та реалізовують якусь ідею. Наприклад, створюють новий програмний додаток.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Перші хакатони відбулись 1999 року водночас у двох компаніях: "OpenBSD" та "Sun Microsystems", - незалежно одна від одної.

Відтоді хакатон як форма поширився далеко за межі власне створення програмних продуктів. Хоча він і зберіг одну з найважливіших рис IT-середовища – прихильність до інновацій.

ВІДЕО ДНЯ

Задачею хакатона може бути пошук ідей і розробка проектів у сфері культури, екології чи громадського життя. Головне, щоб робота протікала інтенсивно, практично без перерв, та провокувала народження чогось радикально нового.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Арт-хакатон у Дніпрі, здається, об’єднав усі ці теми.

Тут знайшлося місце культурі та архітектурі, мобільним додаткам та громадським просторам, збору вторинної сировини на переробку та створенню муралів.

Десять команд працювали на десятьма несхожими проектами.

Цей арт-хакатон – один із трьох запланованих в Україні в межах програми "Код міста", яку координує громадська організація "Garage Gang", добре відома більшості активних українців своєю краудфандинговою платформою "Велика ідея". Раніше такий арт-хакатон відбувся у Києві, незабаром (3-4 жовтня) - відбудеться в Івано-Франківську.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Готуючись до арт-хакатону в Дніпрі, організатори почали публікувати на сайті "Великої ідеї" думки активних та цікавих містян про те, в чому полягає потенціал нашого міста, в чому найбільша проблема, яким вони бачать його майбутній розвиток.

Цікаво, що це одразу оприявнило, наскільки діаметрально протилежними можуть бути думки навіть тих дніпрян, які живуть у цьому місті більшість свого життя.

Марина Москальова, активістка Сестринської Сотні та аспірантка кафедри філософії, написала: "Моя визия может показаться наивной, но закрытость и угрюмость жителей для меня является следствием недружелюбного пространства вокруг".

Водночас журналістка "Громадського ТБ Дніпро" Лєра Мальченко наче живе в іншому місті з іншими земляками: "Дніпро – дуже красиве та атмосферне місто. Я це відчуваю постійно. […] Дніпропетровці амбітні, ініціативні, дієві, вони генерують та реалізовують дуже цікаві ідеї".

Хай там як, але всі дописувачі зійшлися на думці, що у Дніпра – безліч нерозкритого потенціалу. Та зійшлися на арт-хакатоні, щоб допомогти бодай частині його розкритися.

Арт-хакатон у Дніпрі, як і інші хакатони з серії "Культурний код міста", тривав протягом 36 годин та мав класичну структуру: збір ідей, розподіл учасників на команди (відбувається за бажанням самих учасників, залежно від того, до роботи з якою ідеєю вони хочуть приєднатися), власне хакатон – розробка ідей у прототипи проектів, спілкування з менторами та створення презентацій.

Пітчинг (тобто збір) ідей, формування команд і робота над проектами в перший день відбувалися паралельно з лекційною програмою. Організатори придумали ці лекції з бажання дати командам якомога більше часу попрацювати над своїми проектами. Але це поставило учасників перед складним вибором.

Результат показав, що дніпряни прийшли на арт-хакатон радше за інтенсивною роботою, аніж за пасивним сприйняттям нехай і найцікавішої інформації – лекції відвідувало з півтора десятка осіб, а більшість хакатонців скупчилися в хак-спейсі.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Усі десять команд, які сформувалися на початку, дійшли до фінішу. Це дуже порадувало – так буває далеко не завжди.

На фініші чотири з них очікувала винагорода – ґрант у розмірі 10 тисяч гривень. Щоправда давали її не на фінансування самого проекту, а на розвиток команди (відвідування семінарів, навчання тощо) і/або оплату послуг фахівців з-поза меж команди.

Утім, президентка "Garage Gang" Ірина Соловей слушно зауважила мені, що ґранти, які видаються переможцям – лише вишенька на торті. Головна вигода арт-хакатону дістається всім і кожному – нові знайомства, досвід інтенсивної роботи в команді, можливість "обкатати" свої ідеї на менторах.

На цьому арт-хакатоні я побувала в ролі лекторки, менторки та одної з членів журі, і мушу сказати, що перші дві ролі були захопливими та приємними, а третя дуже складною. Майже всі десять команд виявилися натхненними, цікавими, самовідданими і видали "на виході" сильні проекти.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Таке враження залишилося не тільки в мене: Дмитро Лідер, головний інженер компанії "Grammarly", якому випало менторити команди і в Києві, і в Дніпрі, зауважив, що дніпровська публіка виявилася більш активною та включеною і представила в результаті проекти вищої якості.

Можливо, це пов’язано з певною пересиченістю киян подіями і, навпаки, з голодом дніпрян за чимось настільки яскравим та екзотичним, як арт-хакатон. Важко сказати. Але хочеться вірити, що, незалежно від причин, це говорить про конкурентний потенціал Дніпра серед інших українських міст.

Важко було вибрати чотири команди-переможці, але всі вони, без сумніву, були гідні своєї нагороди.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Проект "Екоточка" розроблявся командою вже відомої в нашому місті організації "Экоднепр". Він полягав у створенні стильного пункту прийому вторинної сировини – скляних і пластикових пляшок, паперу тощо.

Це насправді прекрасна задумка, адже навіть екологічно свідомі люди часто уникають здавати скляні пляшки або макулатуру, не бажаючи зайвий раз стикатися з алкоголізованим запустінням пунктів прийому такої сировини.

Автори проекту "Run Gift" планують створити мобільний додаток, який мотивував би людей займатися оздоровчим бігом і перетворював подолані кілометри в бонуси, які можна витратити в магазинах спортивного одягу, кав’ярнях із корисною їжею та інших приємних місцях.

Ті члени нашого журі, експертиза яких лежить у IT-технологіях, одноголосно заявили, що поки не чули про існування такого продукту не лише в Україні, але й у світі.

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Автори ще одного потенційного мобільного додатку - "City Virtual Guide" - задумали поселити в телефони приватного гіда, який через навушники розповідав би про цікаві об’єкти, варто користувачу програми до одного з них підійти.

Ніякої магії, чистий GPS, а втім – як ефектно! Користувачі могли би обирати екскурсійні маршрути на свій смак, отримувати поради щодо місць, де можна поїсти або поселитися, а також завантажувати на сайт власні маршрути, платні або безкоштовні.

Четвертий же переможець, проект під назвою "Темні плями Дніпропетровська", взяв на себе найбільш масштабну місію. Команда захотіла змінити на краще кілька сумновідомих місць в самому центрі міста, які наразі більшість людей ввечері обходить стороною.

Для цього автори проекту планують налагодити в цих небезпечних локаціях освітлення та підтримання чистоти, сприяти включенню цих місць у патрульні маршрути, а також переосмислити їх як арт-простори, щоб зробити більш привітними та естетичними.

Журі також відзначило спеціальним призом – постійною допомогою двох менторів аж до випуску пілотного проекту – затишний та камерний, але дуже важливий у молодому громадянському суспільстві проект "Крыша". Його мета - створити на дахах багатоквартирних будинків ком’юніті-спейси, якими могли б спільно користуватися жильці.

Хлопці та дівчата працюють розпочати свою співпрацю з будинків, які належать до ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків). Але вони хочуть створити базовий проект, яким могли би надалі користуватися всі.

Затишний простір на даху – хіба не так виглядає дитяча мрія кожного містянина?

Арт-Хакатон у Дніпропетровську, фото - Костянтин Стрілець

Мушу сказати, що цей арт-хакатон став першим хакатоном у моєму житті, й налаштована я була трохи скептично. Воркшопи, коворкінги, мозкові штурми – багато корисних і цікавих речей наразі подеколи перетворюються просто в модні тренди, в спосіб проведення часу, а не в ефективний інструмент змін.

Однак, як показала практика, в правильних руках хакатон стає справді блискучим інструментом народження і відточування нових, цілком реалістичних, вартісних, перспективних ідей.

Особисто я, як мешканка Дніпра, хотіла б, щоб кожен проект-переможець – і багато тих, яким не дісталося винагороди, – справді здійснився. Вони дійсно можуть переписати код нашого міста, зробивши його зручнішим, сучаснішим, добрішим та кращим.

Раніше такий арт-хакатон відбувся у Києві, незабаром (в середині жовтня) - відбудеться в Івано-Франківську.

Реклама:

Головне сьогодні