Венеційська бієннале: режисер Махмальбаф присвятив приз Сенцову

— 7 вересня 2015, 18:13

"Тільки бажання свободи для жителів своєї країни призвело Олега Сенцова до жорстокого тюремного ув'язнення на 20 років", - вважає іранський режисер Мохсен Махмальбаф. Він присвятив отриманий ним на Венеційському кінофестивалі приз імені Робера Брессона українському режисеру. Повідомляє ВВС.

Зі слів Махмальбафа, він дізнався про долю Сенцова від Олексія Медведєва, програмного директора фестивалю "Край світу", який проходив на Сахаліні в серпні цього року.

Іранський режисер Мохсен Махмальбаф, фото: liveinternet.ru

Російський суд 25 серпня визнав Сенцова винним в організації терористичного спільноти і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Прокуратура вимагала для Сенцова 23 роки колонії.

Судовий процес викликав протести з боку відомих російських і світових кіномитців.

"За останні роки ми чули багато заяв від російських лідерів, що Росія знайшла свій незалежний голос і готова відігравати важливу роль на світовій арені. Ці твердження, звичайно, можна тільки підтримати. Але також важливо пам'ятати, що національне відродження неможливо на основі брехні і пропаганди ", - підкреслив Мохсен Махмальбаф.

В Ірані фільми Махмальбафа неодноразово перебували під забороною. У 2006 році він отримав премію імені Сергія Параджанова за видатний художній внесок у світовий кінематограф.

Реклама:

Головне сьогодні