Чи вплине подешевшання золота на ціну ювелірних прикрас ®

— 8 вересня 2015, 17:15

Як повідомлялося, 20 липня вартість золота досягла п'ятирічного мінімуму 1080 доларів за унцію

Зниження світового курсу золота, яке спостерігається з початку 2015 року – явище короткочасне, і в Україні ціни на золоті вироби не будуть падати настільки стрімко. Такої думки дотримується експерт, співзасновник ювелірного магазину Zlato.UA Святослав Амелін. Причин падіння цін на золото накопичилося досить багато.

Чому золото дешевшає

"Найголовніше, що варто розуміти обивателю, коли говорять про падіння цін на золото, що мова йде про сировинному ринку металу. А точніше, про його "паперовому вираженні" у вигляді інструментів фондового ринку. В даному контексті золото – надійний засіб заощадження капіталу. Але вигідність вкладень у золото дуже сильно залежить від ситуації на інших ринках, де гроші не зберігають, а заробляють.

Так, в періоди зростання економіки і фондових ринків, інвестору немає сенсу тримати гроші в золоті. Він продає дорогоцінний метал і вкладає в більш прибуткові активи: акції, валюту, ресурси. 2015 рік став саме таким періодом - економіка США зростає. Отже, інвестори продають золото, знижується попит і, відповідно, ціна. Не варто забувати і про фондових спекулянтів, які регулярно розгойдують ринок з метою заробітку. Падіння ринку на Уолл-Стріт 25 серпня – тому підтвердження", - розповів експерт.

Динаміка курсу золота на біржі

Друга причина – зростання долара по відношенню до інших світових валют. Отже, зростають і всі активи, номіновані в доларах. Інвестор поспішає "скинути" золото, щоб купити на ці гроші зростаючу американську валюту.

"Також важливо розуміти і те, що проблеми в Китайській і Російській економіці змушують ці країни не тільки споживати менше дорогоцінного металу, але і змушують їх центральні банки продавати золотовалютні резерви. На ринку очікується зростання пропозиції дорогоцінних металів. Відповідно – зниження цін", - зазначив Святослав Амелін.

Додамо, згідно зі звітом Всесвітньої золотої ради, у другому кварталі 2015 року попит на золото скоротився до шестирічного мінімуму, на 12%. Експерти вважають, що чималу роль у цьому зіграло зниження попиту в Індії і Китаї.

Ювелірні вироби подорожчають

Експерт також вважає, вартість готових ювелірних виробів для українців не знизиться, а навпаки, із зростанням курсу долара може зрости: "Важливо розуміти, що впали ціни на папери, номіновані в золоті фонди і ціни на золоті ф'ючерси. ЧИТАТИ ДАЛІ

Реклама:

Головне сьогодні