Тест

Дев'ять обов’язкових людей від команди Форуму Видавців у Львові

Сьогодні, 9 вересня, починається 22-й Форум Видавців, що триватиме у Львові протягом чотирьох днів. Програма Форуму, крім, власне, книжок, об’єднує величезну кількість подій і людей, запрошених із різних країн до обговорення актуальних питань у головній темі "Культура vs Пропаганда".

У програмі Форуму можна легко потонути, так багато в ній учасників. Команда Форуму Видавців - президентка Олександра Коваль і програмний директор Львівського міжнародного літературного фестивалю Григорій Семенчук - назвала тих, без кого ваш Форум не може бути повноцінним Форумом.

Президентка Форуму Видавців Олександра Коваль, фото з fb-сторінки Форуму

Генрі Марш

Всесвітньо відомий нейрохірург з Великобританії. Нагороджений Орденом Британської імперії. Українцям особліво цікавий тим, що протягом 23 років займався просвітницькою роботою в Україні, де провів десятки блискучих операцій на мозку.

Особливою цікавістю для Генрі Марша є вплив лікарняних будівель та інтер`єру медзакладів на результати лікування і морального духу персоналу. Він неодноразово читав лекції на цю тему. У 2007 році австралійський режисер Джеффрі Сміт зняв про Генрі Марша фільм „Англійський хірург". Музику до стрічки написав Нік Кейв. Більшу частину фільму було знято в українському шпиталі, серед важкохворих пацієнтів та застарілого медичного обладнання.

В рамках Форуму запланована зустріч з Генрі Маршем та презентація книги "Історії про життя, смерть та нейрохірургію", а також дві авторграф-сесії.

Події за участю Генрі Марша із описом часу та локацій.

Генрі Марш

Еліот Аккерман

Американський письменник і журналіст. Його перший роман "Зелене на синьому" (Green on Blue) з’явився 2015 року у видавництві Scribner і увійшов до рекомендованого списку бестселерів від The New York Times.

Від 2003 до 2011 року Еліот Акерман служив у армії США, був учасником багатьох військових місій на Близькому Сході та у Південно-Західній Азії. В Афганістані як командир спецназу морських котиків Акерман відповідав за бойові операції із захоплення лідерів Талібану.

У Львові відбудеться авторська зустріч з Еліотом. Крім того, письменник візьме участь у двох круглих столах.

Події за участю Еліота Аккермана із описом часу та локацій.

Еліот Аккерман

Сергій Лойко

Кореспондент Los Angeles Times. Його фотознімки розповіли світу про реалії подій на сході України. Під час Форуму Сергій презентуватиме свій роман "Аеропорт" про війну в Україні. Події роману розгортаються в останні дні 240-денної облоги Донецького аеропорту. "Аеропорт" – історія про відчайдушних кіборгів, які протистояли ворогам у нерівному бою, адже нападників було значно більше.

Форум Видавців передбачає дві презентації роману "Аеропорт": у Головному корпусі ЛНУ ім. Франка та у Конференц-залі Палацу мистецтв.

Події за участю Сергія Лойка із описом часу та локацій.

Сергій Лойко

Юкка Ріслаккі

Журналіст, письменник, за освітою – політолог. Народився у Фінляндії. Понад 30 років працював у редакції найбільшої фінської газети Helsingin Sanomat, у кінці 90-х років став спеціальним кореспондентом цього видання у балтійських країнах. Серед його тем – історія, шпигунство, поп-культура та життя в країнах Балтії.

У рамках Форуму Юкка візьме участь у двох подіях. Він презентуватиме свою книгу "Воркута! Повстання у виправно-тудовому таборі", що відбудеться за підтримки Посольства Фінляндії в Україні. Також письменник говоритиме про культуру та пропаганду з Анною Жигуре з Латвії.

Події за участю Юкки Ріслаккі із описом часу та локацій.

Юкка Ріслаккі

Адам Міхнік

Польський громадсько-політичний діяч, журналіст, видавець, дисидент і політв'язень часів ПНР. Один із ідейних натхненників "Солідарності". За версією Financial Times, один із 20 найвпливовіших журналістів світу (2006). Засновник і головний редактор "Газети Виборчої" (Варшава, з 1989р.). Автор книги "У пошуках свободи. Есеї про історію та політику".

Адам є почесним доктором Міннесотського та Мічиганського університетів, Нової Школи соціальних досліджень (Нью-Йорк), а також почесним професором Києво-Могилянської академії. Крім багатьох особливих відзнак, таких як Орден Почесного Легіону (Франція), у 2007 році нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня.

Адам Міхнік від час Форуму долучиться до дискусії "Як міняти суспільну свідомість, апелюючи до минулого? Урок Шоа в Центрально-Східній Європі" та візьме участь у круглому столі українських і польських інтелектуалів на тему "Що пішло не так після "кінця історії"? Переосмислення втрати".

Події за участю Адама Міхніка з описом часу та локацій.

Адам Міхнік

Ганс Боланд

Перекладач-славіст та письменник із Нідерландів, автор книги "Моя російська душа". Закінчив Амстердамський університет (1972), стажувався в різні роки в СРСР, Іспанії, Англії. Захистив докторську дисертацію, присвячену аналізу ритміки "Поеми без героя" Анни Ахматової. "Справою життя" вважає переклад повного зібрання творів Олександра Пушкіна.

Разом із тим, отримавши почесне запрошення до Росії на церемонію вручення медалі Пушкіна у Кремлі, Ганс Боланд відмовився приймати нагороду з рук Путіна, назвавши його загрозою для планети.

На Форумі Ганс презентуватиме книгу "Моя російська душа".

Події за участю Ганса Боланда з описом часу та локацій.

Ганс Боланд, Фото: nrc.nl

Франсуаза Барб-Ґалль

Мистецтвознавиця, консультант при Міністерстві освіти Франції. Вивчала історію мистецтв та археологію у Школі Лувру та Сорбонні. Сьогодні викладає у Школі Лувру та працює консультантом Міністерства освіти Франції. Франсуаза створила асоціацію „Comment regarder un tableau", проводить семінари для музейних працівників по всьому світові.

Серед книг Барб-Ґалль: "Як розглядати картину", "Розуміння символіки картин та сучасного мистецтва" та "Як розмовляти з дітьми про мистецтво". Остання була перекладена дев'яма мовами світу, а українською вийшла у 2015 році.

Під час Форуму авторка візьме участь у прес-сніданку, автограф-сесії та проведе декілька майстер-класів для дітей та дорослих.

Події за участю Франсуази Барб-Ґаль із описом часу та локацій.

Франсуаза Барб-Ґаль, фото: prostir.museum

Оля Гнатюк

Польська дослідниця в галузі українознавства, перекладачка та популяризаторка української літератури, співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук, професорка НаУКМА, голова Товариства промоції української культури в Польщі та польської в Україні .

На Форумі видавців буде презентувати нову книгу "Відвага і страх". Вона також візьме участь у Круглому столі "Як рятувати українську гуманітаристику?" та дискусії "Репресії єврейських образів в УРСР у ІІ-й половині ХХ ст. Від Пінзеля до меморіалу в Бабиному Яру".

Події за участю Олі Гнатюк із описом часу та локацій.

Оля Гнатюк, фото: www.telekritika.ua

Катя Петровська

Письменниця українського походження, журналістка, мешкає у Берліні. В 1994–1995 навчалася в Стенфордському та Колумбійському університетах за стипендією ACTR, пізніше захистила дисертацію присвячену поезії та прозі Владислава Ходасевича в Московському університеті.

Авторка роману "Мабуть Естер", за який отримала італійську літературну нагороду Strega Europeo 2015, а також одну з найзначніших німецькомовних літературних нагород — Премію Інгеборг Бахман. Більш детально про роман та його успіх можна прочитати у вересневому огляді книжкових новинок.

На Форумі видавців письменниця презентуватиме свій роман "Мабуть Естер" та візьме участь у розмові панельного формату "Письменник і його перекладач".

Події за участю Каті Петровської із описом часу та локацій.

Катя Петровська, фото: bookforum.ua

Повна програма Форуму Видавців 2015 – на сайті Форуму.