Київрада хоче змінити назву Музею російського мистецтва. Музейники проти

— 9 вересня 2015, 18:02

Депутат Київради Олена Єськіна зареєструвала законопроект про переіменування Київського національного музею російського мистецтва на Картинну галерею ім. Терещенка.

Цей законопроект вже розглянуто 9 вересня на засіданні постійної комісії міської ради з питань культури та туризму.

Ініціатива Єськіної викликала опір не лише серед працівників музею, а й поміж фахівцями загалом.

Генеральний директор музею Юрій Вакуленко так коментує ситуацію: "Переіменування музею без залучення мешканців Києва та працівників музею не є моральним. Адже музей у першу чергу належить громадянам і є важливим для історії та іміджу Києва. Почати потрібно з громадського обговорення цього питання із залученням експертів, що вивчать історію музею та його назви".

Авторка законопроекту, за словами Вакуленка, під час підготовки законопроекту жодного разу не з’явилася в музеї з метою дослідження його архівів.

Олена Живкова, заступниця директора Музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків, що теж була присутня на засіданні, зазначає: "Питання назви музею – мистецтвознавче та культурологічне, а не політичне".

За її словами, подібне швидке рішення без належного дослідження напередодні виборів може лише радикалізувати ситуацію.

"Справжня проблема – недофінансування музею, забезпечення належних умов для збереження колекції, а не його назва. Але чомусь про це в Київраді не поспішають говорити", - додає вона.

На засіданні також був присутній Мішель Терещенко – бізнесмен, нащадок роду українських промисловців і меценатів Терещенків.

Оскільки кворуму, достатнього для проведення голосування, на засіданні не було, остаточне рішення так і не ухвалили.

Реклама:

Головне сьогодні