Українцям подарували унікальну колекцію Диченка. Зберігатиметься в Арсеналі

— 12 жовтня 2015, 18:23

Як йдеться на сайті голови держави, колекцію подарувала народна артистка УРСР, артистка балету, викладач та балетмейстер Валерія Вірська.

У колекції є твори Малевича, Богомазова, Бойчука, Пальмова, Примаченко та Єрмілова. Відтепер вона стане складовою Музейного фонду України.

Валерія Вірська

Шедеври, які неодноразово демонструвалися в музеях Нью-Йорка, Токіо, Москви, Единбурга, буде експонуватися у Національному культурно-художньому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" і стане доступною широкому загалу.

"Передаючи цю колекцію Україні, я виконую бажання мого чоловіка Ігоря Диченка. Він дуже любив "Мистецький Арсенал" і хотів, щоб твори з його колекції зберігалися і експонувалися саме там, в Арсеналі. Я радію, що змогла це зробити, і впевнена, що це правильне рішення. Присвятивши все життя українській культурі, я знаю, чого варті ці твори, і наскільки вони сприятимуть зростанню молодих поколінь. Дуже дякую за цю високу нагороду і за те, що так тепло, по-сімейному поставилися до нас. І ще одне, користуючись нагодою, я маю сказати, що в Україні ще не перевелися справжні патріоти і міцні духом громадяни, тому ми переможемо будь-якого ворога", ‒ сказала Валерія Вірська.

Музейники висловили своє захоплення Валерією Вірською та зауважили, що дарування державі колекції такого мистецького значення є рідкісною подією в історії України.

Диченко Ігор – мистецтвознавець, художник, колекціонер. Організатор та учасник численних виставок та мистецьких акцій від 1970-х рр. У 1992 заснував Міжнародний благодійний фонд. Автор дослідницьких праць про творчість видатних українських художників: Г. Нарбута, К. Піскорського, А. Петрицького, М. Бойчука, Л. Лозовського, В. Седляра, О. Богомазова, К. Малевича, В. Касіяна, М. Глущенка, Т. Яблонської, а також статей про творчість А. Павлової, В. Ніжинського, С. Лифаря, Л. Якобсона, Р. Нурієва, В. Малахова, Р. Поклітару.

Колекція мистецьких творів дісталася у понеділок не лише українцям. Так, у Росії вісімдесятирічна Ніна Молева заповіла свою колекцію з тисячі картин, скульптур та інших творів мистецтва, серед яких Мікеланджело, Рембрандт та інші, президентові РФ Путіну. Таким чином народ Росії наврядчи зможе помилуватися мистецьким здобутком.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні