Україна цього року швидше за все не братиме участь у боротьбі за "Оскар"

— 2 жовтня 2015, 14:48

Про це "Українській правді. Життя" розповів генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков.

Як відомо, 1 жовтня 2015 року завершився термін подання фільмів на премію Американської кіноакадемії "Оскар" у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

Оскільки минулого року змінився склад українського оскарівського комітету, а за правилами кіноакадемії, новий склад має бути затверджений Виконавчим комітетом кіноакадемії на спеціальному засіданні, Україна не може оголошувати конкурс та висувати фільм-номінант на золоту статуетку.

За словами Дениса Маслікова, Виконком з відбору фільмів іноземною мовою Американської кіноакадемії на засіданні в жовтні прийме до розгляду заяви сторін - АПУ і НСКУ - і може запросити додаткові документи. "А це вже означає, що остаточне рішення, хто буде формувати комітет в Україні, буде прийнято на засіданні Виконкому у січні 2016 року чи навіть у лютому, якщо не пізніше. Тому цього року Україна явно пропускає оскарівське висування", - каже він.

Затримка сталася через минулорічний скандал навколо Українського Оскарівського комітету.

Тоді виникла необхідність оновити регламент роботи і склад Комітету. До цього процесу приєдналася робоча група за підтримки Національного союзу кінематографістів України (НСКУ).

Після цього Асоціація продюсерів України і НСКУ при посередництві голови Держкіно Пилипа Іллєнка дійшли згоди щодо спільної модерації роботи Українського Оскарівського комітету.

Тоді було вирішено, що НСКУ займатиметься проведенням роботи і голосуванням самого Комітету, АПУ візьме на себе зв’язки з Американською кіноакадемією, роз’яснення правил подачі фільмів на Оскар і допомогу у оформленні документів для відправки відібраної картини від України до Лос-Анджелесу (США).

Таким чином новий Український Оскарівський комітет заявив про готовність починати свою роботу та повідомив про це Американську кіноакадемію.

Але від Академії надійшла відповідь 28 серпня, що рішення щодо роботи нового Українського Оскарівського комітету буде прийнято тільки на засіданні Виконавчого комітету з відбору фільмів іноземною мовою.

Уже 1-го жовтня у НСКУ заявили, що ще минулого тижня спрямували до Американської кіноакадемії листа, у якому повідомили, що в Україні є низка фільмів, продюсери яких планують подати їх на "Оскар" у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

НСКУ висловила сподівання, що Американська кіноакадемія затвердить склад Українського Оскарівського комітету і надасть можливість Україні висунути свого номінанта на "Оскара" цього року.

"Разом із тим, вважаємо некоректним розпочинати діяльність з приймання та розгляду Українським Оскарівським комітетом фільмів до моменту його офіційного затвердження", - повідомили в НСКУ.

В свою чергу, продюсери Ігор Савиченко, "Директорія кіно" ("Брати. Остання сповідь", "Поводир", Babylon`13, "Зелена Кофта"), Максим Асадчий, Pronto Film ("Брати. Остання сповідь", "Поводир", "Імпорт-Експорт", "Мамай"), Єгор Олесов, Film.ua Group ("Сторожова застава", "Незламна", "Під електричними хмарами") оприлюднили відкритого листа, у якому закликали негайно вжити заходів для можливості висунення від України у 2015 році фільму на здобуття "Оскара".

В НСКУ кажуть, що щойно Виконавчий комітет Академії схвалить новий склад Українського Оскарівського комітету і надасть дозвіл подати фільм, попри те, що строки спливли, терміново і в найкоротший час буде оголошено приймання робіт, організовано їх перегляд і процедуру голосування, аби Україна подала фільм-номінант цього року.

Масліков додає, що АПУ готова надати допомогу в організації роботи комітету, відбору фільму і відправки заявки до Американської кіноакадемії. Але для цього потрібно досягти порозуміння з НСКУ щодо організації роботи комітету та провести засідання комітету.

Асоціація продюсерів України підтримує звернення представників фільмів Брати. Остання сповідь і Незламна щодо вирішення ...

Posted by Denis Maslikov on 1 октября 2015 г.

Згідно з правилами Американської кіноакадемії, останній день прийому заявок на Оскар за найкращий фільм іноземною мовою - 1 жовтня 2015 року.

Як відомо, 16 вересня 2014-го року, члени Оскарівського комітету Сергій Тримбач та Володимир Войтенко вийшли зі складу комітету і закликали українську кіно-громадськість до повної ротації його складу.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні