Фільм "Майдан" отримав гран-прі кінофестивалю в Нюрнберзі

— 7 жовтня 2015, 07:43

Про це повідомляється на офіційному сайті фестивалю.

Режисер картини Сергій Лозниця отримав гран-прі у вівторок, 6 жовтня, разом з грошовою премією у розмірі 2500 євро.

Стрічка Сергія Лозниці "Майдан" - хроніка трьох революційних місяців - з грудня 2013-го по лютий 2014-го. Двогодинний фільм "Майдан" - галерея довгих кадрів, що йдуть один за іншим. Драматургію створюють самі події, камера лише фіксує реальність.

"Перед тим як почати робити картину, я повинен був визначити правила, за якими буде знято фільм, - розповідає Лозниця на прес-конференції, - і я придумав ставити статичну камеру. Мій фільм - про людей. Не хотілося протагоністів: тому я просто вирішив підлягає тримати камеру на одному плані. Мій орієнтир - "Страйк" Ейзенштейна".

Кінострічка показує революційні події в Києві в спокійних крупних планах без коментарів, заяв чи оціночних суджень - кадри з розгорнутими прапорами, палаючими барикадами і беззбройними людьми говорять самі за себе, йдеться в обґрунтуванні журі.

Фільм про події в Україні вперше був показаний в травні 2014 на Міжнародному кінофестивалі в Каннах. Його автор, режисер Лозниця, що народився в Білорусі і виріс в Україні, з 2001 року живе і працює в Німеччині.

Як відомо, нещодавно українська стрічка про Євромайдан здобула нагороду на міжнародному кінофестивалі.

Крім того, українська документальна стрічка про революцію та Євромайдан "Все палає" рекомендована до номінації Європейської кіноакадемії.

Реклама:

Головне сьогодні