На врученні Європейського кінопризу згадали Сенцова

— 14 грудня 2015, 12:01
Як повідомляє Media Sapiens, відвідувачам заходу та телеглядачам історію Олега Сенцова розповів відомий німецький актор каталонського походження Деніель Брюль ("Гуд бай, Ленін", "Гонка", "Безславні виродки").

"Це наша відповідальність як кінодіячів та людських істот – стояти на сторожі прав людей та свободи слова. Я тут, щоб привернути увагу до долі українського кінорежисера Олега Сенцова", - зазначив він.

Він розповів історію затримання режисера в Криму в травні 2014 року, подальший судовий процес над ним в Росії, а також побиття у в’язниці з вимогою зізнатися в злочині, якого він не здійснював.

Фото з Facebook (European Film award)

Деніель Брюль також зацитував відомі слова Олега Сенцова,які він сказав після оголошення вироку: "Боягузтво – найстрашніший гріх на Землі. Велика зрада починається з маленької такої боягузтва ... Коли тобі надягають мішок на голову, б'ють, і через півгодини ти вже готовий відректися від усіх своїх переконань, обмовити себе в чому завгодно, обмовити інших людей, тільки щоб тебе перестали бити. Я не знаю, чого можуть коштувати твої переконання, якщо ти не готовий за них постраждати чи навіть померти".

"Олег, ми не забудемо тебе і будемо продовжувати підтримувати тебе та твою сім’ю" , - зазначив Деніель Брюль.

Як відомо, кінорежисера Олега Сенцова 11 травня в Сімферополі затримали співробітники ФСБ. Згодом його було доправлено до московської в'язниці "Лефортово".

28 травня, директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс повідомив, що 27 травня українська сторона одержала від РФ ноту, в якій стисло інформується, що українці підозрюються в організації терористичної діяльності, підготовці злочинів, незаконному придбанні і носінні зброї.

Він наголосив, що Україна вимагає звільнити своїх громадян, оскільки злочини, які їм інкримінуються, є "абсолютним абсурдом".

Перебийніс заявив, що Консульський відділ Посольства України в РФ направив додатковий запит ФСБ Росії про надання дозволу на зустріч Сенцова і ще двох затриманих українців з консульським працівником.

7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня утримання під вартою українського режисера.

Північно-Кавказький суд РФ 25 серпня визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. У листопаді Верховний суд Росії після розгляду апеляційної скарги на вирок визнав його законним і залишив у силі.

Олег Сенцов звинувачення заперечує. Кінорежисер на суді розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його.

Реклама:

Головне сьогодні