Ігор Пошивайло став директором Музею Революції Гідності

— 21 січня 2016, 17:32

Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

Як відомо, напередодні другої річниці святкування Революції Гідності Кабмін підписав розпорядження про створення "Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музей Гідності". Як зазначається в документі від 18 листопада 2015 року, цей державний заклад буде віднесений до сфери управління Українського інституту національної пам'яті.

[L]Ініціатива "Музей Майдану / Музей Свободи" від самих подій Революції гідності опікується питаннями збереження пам’яті, досвіду, духу Майдану. Упродовж 2014-2015 років було розроблено Концепцію музеєфікації подій Революції гідності, місця подій по вул. Грушевського та Інститутській зареєстровані як пам’ятки історії, підготовлено матеріали для Указу Президента про вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні та проведення конкурсу "Територія Гідності", зібрано близько 2 тисяч предметів для майбутнього музею, здійснено декілька виставкових проектів в Україні та за кордоном, триває робота зі збору експонатів та історичних свідчень щодо подій Революції гідності.

Революція Гідності розпочалася 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабміну призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Уночі 30 листопада правоохоронці силою розігнали Євромайдан. Це обурило громадськість, тож 1 грудня почалися масові протести.

22 січня 2014 року під час протистоянь на вулиці Грушевського з’явилися перші загиблі.

Найбільш драматичним етапом революції стали події у Києві 18-20 лютого, під час яких загинуло більше сотні протестувальників. Загиблих під час революції назвали Небесною сотнею.

21 листопада Україна відзначатиме другу річницю Революції Гідності, а також День Гідності та Свободи.

День Героїв Небесної Сотні в Україні відзначають 20 лютого.

У 2014 році оголосили міжнародний відкритий конкурс "Територія Гідності", покликаний вшанувати загиблих героїв та увічнити події революції Гідності. Для участі у ньому було подано 478 заявок з 40 країн світу.

Згодом розробили 148 проектів. Голосування за кращі роботи проходило в інтернеті. У червні 2015 року обрали переможців конкурсу.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні