Художниця створила "живі" портрети бактерій у наших пупках

— 24 лютого 2016, 11:57

Її незвичні портрети – це фотографії зразків бактерій з пупка людини.

Знімки є частиною експозиції "Нелюдські суб'єкти" арт-лабораторії Берліна. Побачити їх можна до 30 квітня, пише The Guardian.

Кожен "натурщик" здавав для портрету клітини зі свого пупка. Ріку створила понад 400 фотографій зразків, які їй надали люди.

Картина Джоани Ріку. Зразки належать Селін з Корнвола, 2015. Автор - Joana Ricou

"Всі портрети – це живі картини, створені з увагою до особливостей кожного суб'єкта. Живі картини відображають бактеріальні культури з пупків людей. Я виходила з того, що мікробактеріологічний світ кожної людини унікальний, як відбитки пальців", – пояснила концепцію художниця.

"І з біологічного, і з символічного погляду, пупок означає неповторність людини та її зв'язок із народженням та матір'ю. Кожен портрет дивовижний і унікальний, але чий він? Можливо, людини, його матері та їхнього світу?", – розмірковує авторка проекту.

Darren, Raleigh, 2014. Автор - Joana Ricou

Ріку познайомилася з біологами Робом Данном та Холі Меннінгер в університеті Північної Кароліни. Вчені проводили власне дослідження життя усередині пупків.

Данн та Меннінгер дослідили пуповину понад 500 людей, знайшли там 2400 видів флори – у середньому, по 67 видів на одну людину.

Біологи опублікували перше дослідження у 2012 році, як частину свого великого проекту "Твій дикий світ".

Derwent, Cornwall, 2015. Автор - Joana Ricou

"У дослідженнях мікробіотипу та багатьох інших наукових роботах, величезні колекції зразків є типовими, повсякденними. Цей досвід поза контекстом може отримати особливе значення і стати трансформативним. Тоді метою роботи – як художньої, так і наукової, стає не колекціонування даних, а опрацювання індивідуального та суб'єктивного", – пояснює авторка.

Вона переконана: наука та мистецтво можуть цікаво взаємодіяти між собою. Наукові знання слугують фактичною інформацією, передумовою для досвіду і повідомленням про безпеку та комфорт. "Я буду у безпеці, якщо візьму участь у цьому експерименті", –думали його учасники.

Eleri, Cornwall, 2015. Автор - Joana Ricou

Водночас, художні символи роблять цей досвід особистим та внутрішнім, і дають людині поштовх до розуміння себе.

Багато робіт Джоани Ріку звертають увагу на тіло людини. Один з її проектів вивчав хімічні компоненти власного тіла художниці, від 39 кг кисню до 150 г калію.

Glenn, Raleigh, 2014. Автор - Joana Ricou

Героїня іншої серії картин – афро-американська жінка Генрієтта Лакс, яка померла від раку шийки матки. Після її загибелі смертоносні клітини використовували у наукових дослідженнях без її дозволу.

Художниця намалювала ці клітини. Полотно було схоже на імпресіоністичний витвір.

Реклама:

Головне сьогодні