Менухін повертається в Україну. У Львові, Києві та Одесі відбудуться концерти пам'яті музиканта ®

— 24 березня 2016, 12:00

Культурний проект "100-річчя Ієгуді Менухіна", організований Міжнародною мистецькою асоціацією AIDA, розпочнеться із втілення нездійсненої мрії великого музиканта — концертів його пам'яті в Україні. Саме про концертну подорож в Україну і мріяв Ієгуді Менухін.

Ієгуді Менухін мріяв про концерти в Україні

Раніше на пропозицію українського представництва Міжнародної фундації Ієгуді Менухіна музикант погодився дати концерти, диригуючи своїм улюбленим оркестром Sinfonia Varsovia. На жаль, раптова смерть 12 березня 1999 року обірвала життя й усі творчі плани видатного музиканта.

Ієгуді Менухін мріяв, щоби його концерти відбулися в Одесі, Києві та Ялті. Саме з Кримом музиканта пов'язувало родинне коріння по лінії матері — Марути Шер, пращурами якої були караїми і яка була спадкоємицею татарських ханів. Символічно, що рідній сестрі Ієгуді батьки дали ім'я Ялта.

До речі, музичний геній неодноразово зізнавався, що саме дитячі враження від розповідей матері про її малу батьківщину здійснили неймовірний вплив на його світогляд і творчість.

Менухін писав, що палко бажає відвідати "безмежно романтичну країну Півдня", уявлення про яку сформувала його мати.

У святковому концерті пам’яті Ієгуді Менухіна у Львові 18 квітня візьмуть участь скрипаль та диригент Дмитро Ситковецький (США), Дмитро Суховієнко (фортепіано, Бельгія), відомий український композитор зі світовим ім’ям – Мирослав Скорик (диригент), Роман Кофман (диригент), Вікторія Жадько (диригент), молодий скрипаль Назарій Пилатюк, а також виступить академічний молодіжний симфонічний оркестр "INSO-Львів".

Cкрипаль і диригент Дмитро Ситковецький (США)

Кульмінаційними у відзначенні ювілею Ієгуді Менухіна в Україні стануть мистецькі заходи 22 квітня — саме в день 100-ліття музиканта.

У Києві в приміщенні Національної філармонії України планується зустріч із видатним режисером, автором фільму про Менухіна — Бруно Монсенжоном, представниками громадськості Князівства Монако, а також концерт за участю всесвітньо відомих музикантів.

Слухачі матимуть чудову можливість поринути в музичний світ Ієгуді Менухіна, слова якого й сьогодні залишаються надзвичайно важливими для всіх нас: "Призначення Музики — суперечити всьому, що робить людей жорстокими в їхніх думках і почуттях".

Як розповів концертний піаніст Дмитро Суховієнко, його перше знайомство з музичним світом Менухіна відбулось ще у далекому 1993 році, коли він брав участь у Міжнародному конкурсі піаністів імені Клари Хаскіл у Швейцарії.

"Цікаво, що моє помешкання під час конкурсу розташовувалось навпроти Міжнародної музичної академії імені Менухіна. Тоді я навіть не здогадувався, що відразу після закінчення Київської консерваторії в 1995 році отримаю стипендію на навчання саме на тій вулиці, де кілька років тому радів за інших скрипалів", каже Суховієнко.

"За рік навчання в академії у мене була чудова нагода особисто познайомитись з Ієгуді Менухіним та попрацювати з цим талановитим музикантом. Ці зустрічі були короткими, але такими яскравими й безцінними для мене як молодого музиканта. Менухін не вчив мене мистецтву гри на фортепіано, однак своїм прикладом людяності й толерантності дозволив мені по-іншому подивитись на багато речей, пов'язаних із основними цінностями нашого життя. Так, Ієгуді Менухін вважав, що багатство людини відображається в знанні мов", — додає музикант.

Піаніст Дмитро Суховієнко

Дмитро Суховієнко також зазначає, що його надзвичайно вразила скромність маестро, попри те, що він був всесвітньо відомим скрипалем і мав велику кількість титулів та заслуг.

"Пригадую, як на одній із репетицій зі співаками на Фестивалі Менухіна у Ґштааді я виконував на фортепіано партію оркестру, а Менухін диригував. Розпочав він у своєму темпі, і коли співаки вступили, я зрозумів, що між нами зовсім різні темпи. Однак за мить маестро мовчки подивився на мене і з усмішкою змінив темп під вокалістів", згадує Суховієнко.

"Я щасливий, що разом з однодумцями й поціновувачами прекрасного з Міжнародної мистецької асоціації "AIDA" та нашими партнерами ми відзначаємо 100-річчя видатного музиканта в Україні та Європейському парламенті в Брюсселі. Для мене особисто це дуже символічний захід – продовження пам’яті про людину, яка змінила моє життя", каже музикант.

Себе Ієгуді Менухін називав людиною, яка, живучи в різних частинах світу, весь час "зводила мости" між країнами. "Де я перебуваю, там і пускаю коріння", полюбляв говорити Ієгуді Менухін, котрого по праву вважали "людиною світу".

Тому кожна країна, якої торкнеться проект "100-річчя Ієгуді Менухіна", ініційований AIDA, розкаже свою історію, пов'язану з цією геніальною постаттю.

Підтримку цій визначній гуманітарній події надав перший Президент України Леонід Кравчук.

"Музика проти війни" – впевнений, що саме так сьогодні має звучати головне гасло в культурному просторі нашої держави. Адже в музичному середовищі свої закони, які водночас поєднуються з невидимими гранями вседозволеності й творчого запалу. Вистачить лише заплющити очі й відчути особливу атмосферу під час кожного виконання, що наповнює вірою в світле майбутнє", переконаний Леонід Кравчук.

Проект "100-річчя Ієгуді Менухіна" покликаний представити й розкрити світові постать видатного музиканта та гуманіста Ієгуді Менухіна, який мріяв про єднання Сходу та Заходу як двох великих носіїв культур та про існування світу в гармонії.

Дати гуманістичний поштовх об'єднавчим ідеям через культуру, через мистецтво — саме в цьому вбачає свою місію AIDA.

Запрошуємо вас долучитися до грандіозного культурного проекту "100-річчя Ієгуді Менухіна" в Києві, Львові, Одесі, а також – в містах інших країн.

29 червня заплановано концерт-присвяту в Брюсселі (Бельгія) – в Європейському парламенті, в Залі імені Ієгуді Менухіна.

Подія відбудеться за підтримки президента групи компаній "Петрус" (ТМ "Status"), мецената Української Православної Церкви Людмили Русаліної.

Текст опубліковано на правах реклами.

Реклама:

Головне сьогодні