У Криму звільнили проукраїнського директора Феодосійського музею старожитностей

— 4 квітня 2016, 11:56

Про це він сам повідомив у Facebook.

"Останні три місяці на посаді директора музею довелося працювати на тлі брудної травлі. Доноси до ОБЕЗ, упереджена перевірка контрольно-ревізійного сектора з висновками, котрі більше нагадують прокурорське обвинувачення, "чолобитні" на адресу міністра і президента, виття "тролів" у ЗМІ", — так описав Євсеєв останні місяці роботи у музеї.

На початку січня 2016 року колектив музею опублікував відкритий лист до президента Росії Володимира Путіна, в якому просив "врятувати" їх установу від "спроб рейдерського захоплення з боку адміністрації міста", повідомляє видання Крим. Реалії.

У зверненні, зокрема, йшлося про кампанію, яку розгорнули проти директора музею Андрія Євсеєва з метою змістити його з цієї посади. Музейники побоювалися, що будівлю закладу можуть відібрати.

Як пише видання Крим. Реалії, на думку частини громадськості міста, Андрій Євсеєв є відомим прихильником і патріотом України, котрий активно виступав проти проведення референдуму про незалежність Криму, підтримуючи цілісність України, і саме ця обставина стала визначальною у його відставці.

Феодосійський музей старожитностей. Фото kafanews.com

Сам Андрій Євсеєв публічних коментарів стосовно своєї позиції не дає, обмежуючись спілкуванням у Facebook. Екс-директор заявив про намір скористатися послугами адвоката.

Він також повідомив, що йому пропонували лишитись у музеї на іншій посаді, однак він відмовився працювати під керівництвом "активістів та організаторів останніх подій навколо музею", назвавши такий крок "неприйнятним з морально-етичної сторони.".

Феодосійський музей старожитностей (краєзнавчий музей) — один з найстаріших музеїв Європи. Його було відкрито у 1811 році.

Основу музейного зібрання становить колекція старожитностей феодосійського купця Джеварджі, придбана за 1000 рублів за рішенням міської думи, пам'ятки з руїн середньовічної Каффи-Кефе, античні предмети, адже стародавня Феодосія колись була еллінським портом Північного Причорномор'я.

Зокрема, там зберігається посуд IV сторіччя до нашої ери, статуетки сарматських богів I-III сторіччя та багато інших цінних речей.

Деякі з перших експонатів — елліністичні мармурові леви, плита із зображенням грифона та багато інших.

Згодом колекція музею поповнювалася знахідками з Керчі, Тамані, Судака та інших місць. Із середини 19-го століття сюди надходили матеріали археологічних розкопок, в тому числі експедицій, організованих працівниками музею.

Офіційно про тимчасову окупацію Криму і Севастополя Росією Верховна Рада оголосила 20 лютого 2014 року.

7 жовтня 2015 року президент Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії.

Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Реклама:

Головне сьогодні