"Від першої особи". В Україні навчатимуть культурних менеджерів і журналістів

— 4 квітня 2016, 14:30

Як перейти від пафосної риторики в медіа до критичного аналізу? Як працювати з історією і пам’яттю? Що пам’ятають міста і чому минуле – це спільний ресурс?

На ці та багато інших запитань шукатимуть відповіді учасники освітнього проекту "Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог", який у травні реалізують CSM/Фундація Центр Сучасного Мистецтва та онлайн-журнал про сучасну культуру Korydor.

Проект складатиметься із двох напрямків – весняної школи культурних практик "Пам’ять" та школи культурної журналістики "Голос".

У 2013-2014 роках CSM організував у Києві семінари культурної критики та репортажу "Культура 3.0"

Навчальний курс Школи культурної журналістики "Від першої особи: Голос" розрахований на журналістів, блогерів, авторів та редакторів, які працюють із темами культури.

Сьогодні в європейських медіа особливо гостро й виразно звучать питання прав людини, виключених спільнот і (само)цензури. Для української професійної журналістської спільноти важливо розуміти, як із цими темами працює сучасне документальне кіно, література, візуальне мистецтво і театр.

До участі в школі запрошують журналістів і редакторів з різних міст України, які щонайменше 2-3 роки рацюють у друкованих та інтернет-виданнях, незалежних журналістських проектах чи займаються радіомовленням.

Навчальна програма другого напрямку весняної школи CSM – "Від першої особи: Пам’ять" – розроблена для кураторів та менеджерів, які представляють арт-організації чи ініціативи в різних регіонів України і хочуть формувати дискусію довкола складних питань минулого.

Спираючись на студії пам’яті, усну історію, актуальні стратегії вивчення спадщини та меморалізації минулого, лектори школи спробують разом з учасниками знайти способи, як залучити нові спільноти до учасницьких, діалогічних і критичних культурних проектів.

Весняний освітній проект CSM складатиметься із двох напрямків – школи культурних практик "Пам’ять" та школи культурної журналістики "Голос"

Організатори також обіцяють підтримати найцікавіші ідеї, які виникнуть у результаті школи культурних практик, та надати менторську й фінансову підтримку обраним проектам. Найкращі тексти учасників журналістського курсу будуть опубліковані в онлайн-журналі Korydor та партнерських виданнях.

Окрім навчального курсу, CSM також організує в Харкові цикл відкритих лекцій "Діалог" для всіх зацікавлених мешканців міста.

Аплікаційні форми на участь в обох школах можна заповнити до 18:00 15 квітня. Результати конкурсу будуть оголошені 20 квітня.

Участь у школі безкоштовна. Інформаційний партнер проекту – УП.Культура.

Реклама:

Головне сьогодні