Тест

Українські археологи за допомогою сканера знайшли місто під землею

Науковці застосували для цього сканери, повідомляє Zaxid.net.

Дослідники просканували сантиметр за сантиметром близько гектара території на півтора метри глибиною.

"Ми використовуємо магнітний метод, який дозволяє побачити, що там є під землею. Археологічні об’єкти змінюють магнітні поля землі, і ми ці аномалії і зміни реєструємо, а комп’ютер вимальовує мапи. Ми тоді можемо уявляти, що лежить під землею", ― розповів археолог з Польщі Марцін Петровські.

Сканування показало, що майже тисячу років тому Ступниця займала площу в 20 гектарів, а його мешканці були ковалями і гончарями. Це місто відоме історикам, але досі його ніхто не досліджував.

"В нас є історія 11 століття України-Русі, і для історії Галичини це століття є темне. По суті, перша згадка про Галичину і про ці терени датується 1084 роком, а далі все пропадає. Ні до того, ні після того нема прикметних згадок, і ми розраховуємо, що тут нам допоможе археологія", ― зазначив археолог Віталій Ляска.

Вчені розповідають, що у цій місцині були будинки воєвод, швидше за все тут стояла церква. Просто під ногами у дослідників лежать цілі пласти історичних знахідок.

"Ось, власне, ми на поверхні побачили фрагмент горщика, який можна так попередньо датувати 11 століттям і вся територія пам’ятки буквально всипана такими уламками", ― розповів археолог Ярослав Погоральський.

Науковці мають підтвердження, що окрім українців тут були і варяги, адже під час досліджень тут знайшли скандинавську пряжку. Повноцінні розкопки у городищі розпочнуться влітку.