Ручна праця і 3D принтери: у МоМА показали, як змінюється мода. Фото. Відео

— 8 травня 2016, 10:59

Виставка історії костюму має назву Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology (Ручний та машинний: мода у вік технологій), повідомляє CNN.

Автори експозиції прагнули дізнатися, який одяг більш досконалий: створений вручну раніше вважався мистецтвом, хоча й мав індивідуальні недоліки, тоді як сучасні технології дозволяють зробити навіть конвеєрні сукні дивовижними.

На виставці у МоМА представлено костюми, які є справжніми витворами мистецтва

На виставці, яка відкрилася 5 травня, представлений не лише одяг haute couture, а й масовіші колекції avant-garde ready-to-wear.

Тут є сукні від зірок світу моди Крістіана Діора та Коко Шанель, а також від сучасних талановитих дизайнерів Ніколя Гескьєра, Міучча Прада і Карла Лагерфельда.

Сукня дизайнера Issey Miyake (Японія, народився у 1938 році). Має назву "літаюча тарілка". Фото © Nicholas Alan Cope, із сайту МоМА

Деякі з костюмів мають надто футуристичний вигляд – наприклад, сукня Іріс Ван Херпен колекції літа 2013 року. Здебільшого, такі сукні створюють вручну, тоді як класичний вінтажний одяг навпаки був пошитий із застосуванням швейних машинок.

Сукня Іріс Ван Херпен. (Народилася у Данії у 1984 році). Поліамід, акрил, шкіра. Фото © Nicholas Alan Cope, із сайту МоМА

З того часу, як була винайдена швейна машинка, відмінності та неузгодженості між автоматичним шиттям та ручним стали наріжним каменем у виробництві одягу. Зазвичай ручне оздоблення вважали якіснішим. Однак із часом його критикували як елітарне та анти-сучасне, натомість вбачали у машинках прогрес і демократію.

Куратор виставки Ендрю Болтон пояснив: "Виставка демонструє символічність співпраці рук та машин. Інколи використання машин вимагає більше часу та є дорожчим за ручну роботу. Більшість костюмів в експозиції – це суміш, сплав ручного та автоматизованого. Одяг, у якому немає одного з видів праці, дуже рідкісний – якщо ми говоримо і про високу моду, і про масовий сегмент ready to wear".

Елемент сукні дизайнерки Iris van Herpen. Фото © Nicholas Alan Cope, із сайту МоМА

Сукня, створена Карлом Лагерфельдом для дому Шанель. Фото © Nicholas Alan Cope, із сайту МоМА

Експозиція костюмів у МоМа. Фото із сайту МоМА
Реклама:

Головне сьогодні