Тест

Париж зачиняє Лувр та Орсе і рятує колекції від затоплення

Рівень води у річці Сена стрімко зростає і перевищив допустимий.

Лувр уже зачинили для відвідування. Працівники планують перевезення колекції до безпечного місця, повідомляє The Independent.

Будівлі Лувру знаходяться безпосередньо на березі річки, Орсе розміщений на протилежному березі, теж дуже близько від води. У четвер він зачинився раніше, вживаючи запобіжних заходів.

У п'ятницю, 3 червня, співробітники зачиненого Лувру мають намір евакуювати картини та скульптури, які знаходяться у запасниках на підземних поверхах.

Вид на Лувр із Сени. Фото foiralle.com

Рівень Сени перевищив відмітку "попереднього попередження", яка знаходиться на висоті 5 метрів.

Від найгірших за останні десятиріччя затоплень страждають містечка на схід та південь від столиці Франції.

Причали Сени підтоплено, острів біля Ейфелевої вежі пішов під воду. Влада заборонила рух річкою прогулянкових катерів та комерційних барж.

Зупинено також рух приміською залізничною лінією RER C на лівому березі Сени.

Голова агентства, яке стежить за рівнем річок у Франції, заявив, що "Води Сени досі піднімаються, однак ще далеко до відмітки у 8,5 метру, зафіксованої у 1910 році (коли значні області столиці були затопленими протягом 45 днів)". Франсуа Дюкен також передбачив, що у п'ятницю річка досягне відмітки 5,6 метру.

Нині рівень попередження про повінь має статус "жовтого" — третього серед найвищих. Однак фахівці прогнозують, що він підніметься до "помаранчевого".

За тиждень у Франції починається Євро-2016. Для цього було побудовано фан-зону на 100 тисяч місць, яка знаходиться на Марсовому полі, поруч з Ейфелевою вежею та близько до води.

Лувр має 57 години на те, щоб перенести до безпечного сховища підземні колекції. У Орсе є трохи більше часу — близько 80 годин.

У березні Лувру вже доводилося евакуйовувати твори ісламського мистецтва зі сховища буквально за день.

Д'Орсе знаходиться на лівому березі Сени, теж біля води. Фото visitefrance.ru

У Луврі зберігається величезні єгипетська та антична колекції, мистецтво ісламу, шедеври образотворчого мистецтва, у тому числі й "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі. Загалом зібрання налічує 35 тисяч експонатів. Сам палац було побудовано як фортецю у 12 сторіччі.

У музеї Орсе здебільшого експонуються твори митців-імпресіоністів, зокрема, Дега, Моне, Мане, Ван Гога, Ренуара. Він знаходиться у приміщенні колишнього вокзалу, побудованого 1900 року.