Два обличчя "Портрету жінки". Вчені знайшли заховане зображення на картині Дега

— 5 серпня 2016, 12:22

Захований портрет прасувальниці Емми Добиньї помітили й дослідили вчені, розповідає Scientific Reports.

Уперше працівники Паризького музею, де виставляється картина "Портрет жінки", почали помічати подібні прояви ще в 1922 році. Та робота не була популярною серед поціновувачів мистецтва, вони не цікавилися, хто зображений на полотні.

Як розповідає Девід Тарроугуд із Національної галереї штату Вікторія (Австралія), "Портрет жінки" Дега написав у 1867-1870 роках.

Картина "Портрет жінки", написана французьким імпресіоністом Едгаром Дега у 1870-х роках, приховує в собі ще одну роботу художника. Фото nature.com

Але віднедавна полотно привертає увагу вчених і реставраторів тим, що через нього поступово проступає інший портрет.

Тарроугуд разом із групою фізиків вирішили "пролити світло" на цей процес, використовуючи особливий рентгенівський сканер. Він дозволив дослідникам заглянути під верхній шар фарби на "Портреті жінки".

Вони зрозуміли, що на картині спочатку була зображена молода модель Емма Добиньї.

Вона відома шанувальникам живопису як одна з жінок на знаменитій серії картин Дега, де художник зображував нелегке життя праль у Франції 19 століття.

Сканування рентгенівським променем дозволило вченим отримати двомірну карту розподілу хімічних елементів полотна.

Сканування рентгенівським променем дозволило вченим отримати двомірну карту розподілу хімічних елементів полотна. Фото nature.com

Для того, щоб "витягти" прихований портрет з картини, науковці склали карти розподілу різних елементів – свинцю, хрому, міді, кобальту, цинку та інших металів, що входять до складу пігментів різних кольорів, в нижніх шарах фарби на полотні, і наклали їх одне на одного.

Накладання карт показало, що під портретом старшої жінки дійсно є інша картина, написана догори дригом стосовно першої.

На картині спочатку була зображена молода модель Емма Добиньї. Фото nature.com

Оскільки картина була майже повністю завершена, лишається загадкою, навіщо Дега вирішив намалювати портрет невідомої жінки на зображенні добре знаної моделі.

Едгар Дега був одним з найвпливовіших художників 19 століття. За свою тривалу кар'єру він написав тисячі портретів людей у повсякденному житті.

Реклама:

Головне сьогодні