У Дніпрі та Харкові створять мистецькі проекти про людей із травматичним досвідом

— 16 листопада 2016, 12:30

Мета проекту – актуалізувати й відкрити ширшій аудиторії досвід спільнот, які стають найбільш вразливими внаслідок війни на Сході України.

Серед них – внутрішньо переміщені особи, для яких Дніпро та Харків стали місцями постійного або тимчасового проживання; учасники та ветерани АТО, що часто лишаються без належної психологічної допомоги та суспільної підтримки; волонтери, потреба яких у психологічний, якщо не фізичній, реабілітації може бути не менш серйозною, ніж в учасників військових дій; мешканці обох міст, що, виявляючись найменш інституціалізованою групою, часто опиняються поза публічним діалогом.

Історії болю та обтяжливий досвід залишаються особистим тягарем для людей, які стають героями лише одного медіа-дня, або ж узагалі ніколи не потрапляють у фокус медіа, бо не відповідають ідеї "успішної історії".

Окрім медійного виміру, всі ці щоденні досвіди війни й тих, хто вже повернувся з неї (чи живе поруч), існують в усних історіях, приватному просторі, в межах родин, часом – у спільних дискусіях, соціальних проектах, де озвучуються різні відчуття, спогади й позиції учасників.

Подоланню дистанції між тими, хто слухає і тими, хто розповідає, присвячений проект "Точки наближення".

Подоланню дистанції між тими, хто слухає і тими, хто розповідає, присвячений проект "Точки наближення"

Поєднуючи точки зору "різного наближення": митців, журналістів, культурних менеджерів, учасників із різних регіонів України і з-за кордону, – проект спробує наблизитися до розуміння досвіду вразливих спільнот, а також, використовуючи мистецтво як медіум, зробити його частиною досвіду ширшої аудиторії.

У центрі уваги проекту опиняться Дніпро та Харків – міста, де розташовані найбільші волонтерські організації, центри допомоги військовим та внутрішньо переміщеним громадян(к)ам, – обласні центри, що розташовані найближче до лінії фронту.

На першому етапі учасники та учасниці протягом 5 днів проведуть власне дослідження локального контексту в одному з міст, де у них буде можливість заглибитися у локальний контекст і розпочати дослідження для власного майбутнього проекту або ж доєднатися до інших проектів; познайомитися з потенційними партнерами, експертами, активістами та цільовими спільнотами.

Після завершення резиденції учасниці та учасники підготують власні тексти, присвячені аналізу ситуації у Харкові та Дніпрі, способам роботи з травматичними спогадами та подолання відчуження між різними суспільними групами, а також – рефлексіям щодо досвіду Іншого і майбутньої історії країни.

[L]Окрім цього, протягом наступних 2-х місяців учасники матимуть можливість втілити до 6-ти мистецьких проектів із використанням учасницького підходу й практик. Це дозволить зробити травматичний особистий та колективний досвід вразливих спільнот ближчим та більш зрозумілим широкій аудиторії, включити його до публічного дискурсу, що у майбутньому допомогло би запобігти утворенню одного домінантного історичного наративу, позначеного фігурами виключення та замовчування.

На наступному етапі (кінець березня - початок квітня) відбудуться презентації реалізованих проектів у Харкові, Дніпрі та Києві.

До проекту також долучаться митці з Молдови та Грузії, країн, що в недалекому минулому пережили військові конфлікти, близькі за характером до збройної агресії в Україні.

Досвід окупації і стрімкої військової ескалації у Південній Осетії у 2008 році та замороженого конфлікту у Придністров’ї, що триває з 1992 року, показали, наскільки у різний спосіб війна може впливати на суспільство, змінювати його modus vivendi загалом і повсякденні практики зокрема. А тому досвід митців, які використовують у своїй діяльності учасницькі практики, може багато в чому виявитися корисним для українського контексту.

Резиденції триватимуть із 3 по 7 грудня у Харкові, з 10 по 14 грудня у Дніпрі.
Участь у проекті – безкоштовна. Організатори забезпечують проживання учасників, проїзд до Дніпра/Харкова та добові.

Подати заявку можна за лінком: http://bit.ly/2g023EF

Заповнити онлайн-форму заявки можна до 23:59 21 листопада 2016,
результати відбору буде оголошено 24-25 листопада 2016.

За новинами проекту можна стежити на сторінці події у facebook: http://bit.ly/2elbNZX

Реклама:

Головне сьогодні