"Білий ангел": фотограф зняв життя поблизу ЧАЕС і отримав нагороду у Франції

Наприкінці 2016 року у фестивалі фотожурналістики Visa pour L'Image в Перпіньяні однією з найвищих нагород була відзначена серія знімків, присвячена молоді в українському місті Славутич.

Премію Ville de Perpignan Rémi Ochlik Award отримав швейцарець Нільс Акерманн, йдеться на BirdInFlight.

"Білий ангел" – це назва проекту і символ Славутича. Фото birdinflight.com

"Білий ангел" – це назва проекту і символ Славутича. Він є на одній з перших моїх фотографій, зроблених тут в 2012-му. На інтернет-форумі я побачив знімок статуї ангела, що лежала в гаражі, поки муніципальна влада збирали гроші на п'єдестал. Ходили чутки, що заради цього в місті іноді відключали електрику", – розповідає фотограф.

Наприкінці 2016 року у фестивалі фотожурналістики Visa pour L'Image нагороду отримала серія знімків, присвячена молоді в українському місті Славутич. Фото birdinflight.com

"Я відкрив для себе Україну в 2009-му. Разом із найкращим другом ми хотіли відправитися в подорож на Схід. Планували відвідати Росію, але були на мілині і не захотіли платити за візу. Україна здавалася гарною альтернативою, і слава богу. Ми дізналися приголомшливу країну. Вона сповнена історій, які не розповідають ЗМІ, і щедрих, відкритих людей", – ділиться Акерманн.

Нільс Акерманн відкрив для себе Україну в 2009-му. Фото birdinflight.com

"Я приїхав в Славутич, щоб фотографувати радянську архітектуру, але знімки виходили шалено нудними. По-справжньому цей проект почався для мене в ту ніч, коли ввечері в парку я познайомився з Юлією. Вона була, мабуть, п'яна і цілувалася з хлопцем", – ділиться фотограф.

Фотограф приїхав у Славутич, щоб знімати радянську архітектуру, але знімки виходили шалено нудними. Фото birdinflight.com

"Я приїжджав до Славутича більше 10 разів, провів там близько 80 днів. За моїми підрахунками, випив 16 літрів горілки та коньяку. Я повністю занурився в проект, і те, що відбувалося з моїми героями, відбувалося зі мною".

"Мої герої – нормальні люди, як всі ми", – розповыв Акерманн. Фото birdinflight.com

"Мої герої – нормальні люди, як всі ми. Ми будуємо великі плани, але реальність часто диктує своє. Ці хлопці кожен день ходили на роботу по зведенню нового саркофага над ЧАЕС. Вони робили її, як будь-яку іншу, хоча виправляли найбільшу помилку минулих поколінь і створювали більш безпечний світ. Ті, чиїм ідеям тісно в місті з населенням в 25 тисяч, швидше за все, поїдуть. Втім, щастя не так вже сильно залежить від місця проживання. Я не впевнений, що Швейцарія сьогодні – найкраще місце для втілення мрії. Набагато більше можливостей я бачу в Україні, яку зараз змінює така ж молодь", – пригадує Нільс.

"Втім, щастя не так вже сильно залежить від місця проживання", - вважає фотограф. Фото birdinflight.com
4

"Я приїжджав до Славутича більше 10 разів, провів там близько 80 днів. За моїми підрахунками, випив 16 літрів горілки та коньяку. Я повністю занурився в проект, і те, що відбувалося з моїми героями, відбувалося зі мною".

Реклама:

Головне сьогодні