У Дрездені звели гігантську інсталяцію – автобусну барикаду з Алеппо

— 8 лютого 2017, 16:59

У центрі Дрездена з'явилася гігантська інсталяція у вигляді трьох встановлених вертикально автобусів. Автор, німецько-сирійський митець Манаф Халбуні відтворив реальну барикаду, зведену від снайперських обстрілів на вулиці Алеппо.

Інсталяція, що має назву "Монумент", встановлена навпроти Фрауенкірхе в Дрездені. Фото з соцмереж

Тим часом дрезденці поділилися на два табори: одним інсталяція, котра має назву "Монумент", здається такою, що затьмарює красу центру міста. Інші ж вважають її влучним нагадуванням про те, що не так давно війна перетворила й сам Дрезден на руїни.

Про це пише The Guardian.

Інсталяцію Халбуні, уродженця Дамаску, відкрили 7-го лютого, за тиждень до 72-ї річниці початку бомбардувань Дрездена ВПС Великобританії та США в 1945-му. Тоді загинуло 25 тисяч дрезденців, переважно цивільних.

Консервативна антиіммігрантська партія "Альтернатива для Німеччини" проголосила роботу Халбуні "зловживанням свободою творчості", а його самого – "бродягою без коріння". На думку партійців, усе це провокація з метою заблокувати протестні марші антиісламського руху Pegida, чиї активісти збираються саме на площі Ноймаркт, де встановлено "Монумент".

"Я не маю коріння, в тому сенсі, що війна відібрала в мене дитинство, убивши або розкидавши по світу друзів моєї юності", - відповів на це Халбуні.

До слова, це не перша інсталяція художника, в якій він використовує транспортні засоби. Зокрема два роки тому в Лондоні можна було побачити його творіння під назвою "Немає домівки", присвячене вимушеним "сучасним кочівникам", понад 50 мільйонам людей, котрі змушені тікати світ за очі від війни, природних катастроф тощо.

"Немає домівки". Фото з Twitter Халбуні
Реклама:

Головне сьогодні