Природознавчий музей Львова на межі закриття через фінансову скруту

— 29 березня 2017, 11:19

Природознавчий музей НАНУ (вул. Театральній, 18) відновив свою роботу у 2012 році після майже 20-річної перерви, а тепер знову переживає складні часи.

Працівники музею оприлюднили на Facebook відкритого листа з проханням допомогти.

"Фінансування, яке ми отримали від Президії Національної академії наук України наполовину менше від мінімально необхідного (під цим ми розуміємо зарплату, оплату комунальних послуг та охорони, решту – ми вже давно звикли шукати самі). Зменшення фінансування тривало впродовж останніх 5 років – у 2013 році ми отримали 70% коштів від запланованих мінімально необхідних, а в 2017 році – лише 55%. Ані про наукові відрядження, ані про закупівлю необхідного обладнання та реактивів, створення виставок та освітніх програм немає навіть мови", – йдеться у повідомленні.

Музей не може фінансуватися місцевими органами влади через підпорядкування Національній академії наук.

Старший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАГУ Андрій Бокотей розповів Гал-інфо, що Музей насправді перебуває у серйозній скруті, цієї зими працівникам довелося економити на опаленні.

Через фінансову скруту вони не мають змоги їздити в експедиції та відрядження, вчитися роботі провідних музеїв та переймати досвід експозицій.

Природознавчий музей Львова. Фото wikimedia.org

"Наша команда робить все можливе, але насправді через брак фінансування є загроза, що науковці просто підуть, бо це все молоді люди до тридцяти п’яти років, і їм треба якось будувати кар’єру і заробляти на життя, а у нас можливості обмежені. Про що мова, якщо молодший науковий співробітник отримує як прибиральниця", – розповів Андрій Бокотей.

У 2012 році музей виграв грант Фонду "Розвиток України" на 10 млн. гривень.

[L]"Так, ми маємо грант, однак у вересні 2015 року Фондом було прийнято рішення про призупинення фінансування цього проекту внаслідок зміни пріоритетів його діяльності. Наприкінці 2016 року фінансування було відновлено, і нині ми працюємо над створенням основної експозиції. На жаль, зарплати працівникам нашого музею у проекті не передбачені, тому за неповну зарплатню працівники музею виконують планові завдання НАН України у повному обсязі", – пояснив Бокотей.

"Ми дуже хочемо бути хорошим музеєм. Ми постійно шукаємо якісь додаткові кошти. Недавно запустили спеціальну освітню програму "Природа на дотик" і закупили необхідне обладнання для діток із вадами зору обладнання, до якого вони можуть торкатися і мати певне уявлення про найрізноманітніші плоди, чи, наприклад, великий розбірний зуб з рельєфними частинами", – розповів Бокотей.

Державний природознавчий музей Нацiональної академiї наук України у Львовi є одним з найстарiших i найбагатших за науковими природничими фондами.

Засновник музею, граф Володимир Дiдушицький (1825-1899 рр.) – вiдомий орнітолог, зоолог, етнограф i археолог, член-кореспондент Академiї наук у Краковi (з 1881 р.), значну частину своїх доходiв спрямовував на придбання експонатiв i утримання музею.

Пiзнiше до колекцi графа додалися палеонтологiчнi i мiнералогiчнi збори професора Варшавського унiверситету Л. Цейшнера, гербарiй професора Львiвського унiверситету Г. Лобажевського та iншi матерiали.

Реклама:

Головне сьогодні