"Усі ці нерви", "Укриття", "Я не тутешня": Docudays UA оголосив переможців

— 31 березня 2017, 10:23

30 березня у Будинку кіно відбулась церемонія нагородження фільмів-переможців14-й Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Церемонія розпочалася із жесту солідарності з кінорежисером Олегом Сенцовим, якого незаконно ув'язнили в Росії.

Церемонія розпочалася із жесту солідарності з кінорежисером Олегом Сенцовим. Фото docudays.org.ua

У конкурсі DOCU/ЖИТТЯ головну нагороду отримав фільм "Усі ці нерви" (реж. Дженні Ґейдж).

"Усі ці нерви". Фото docudays.org.ua

Фільм розкриває таємне життя дівчат-підлітків, які зазвичай за жодних обставин не відкривають свої внутрішні секрети дорослим. На думку журі, надавши цим дівчаткам голосу, творці фільму розробили сміливу платформу для молодих жінок, щоб вони могли бути почутими

Спеціальна відзнака конкурсу – стрічка "Нове життя Ґоґіти" режисера Левана Коґуашвілі.

Головний приз у конкурсі DOCU/ПРАВА отримав фільм Якоба Пройсса "Пол приходить з-за моря: Щоденник зустрічі", що у розповідає про масову міграцію та як європейці реагують на неї або повинні реагувати, враховуючи те, що їхнє рішення матиме величезний вплив на долі інших людей і водночас на комфорт і безпеку самих мешканців Європи.

"Пол приходить з-за моря: Щоденник зустрічі". Фото docudays.org.ua

Стрічка Захаві Санжаві "Повернення" отримала спеціальну відзнаку цьому у конкурсі.

Головну нагороду програми DOCU/УКРАЇНА отримав фільм "Укриття" Анастасії Максимчук – незвичний портрет волонтерів, що працюють без державної підтримки та їхня боротьба проти жорстокості догхантерів.

Як розумний та амбітний за формою коментар до ідеологічних змін у суспільстві фільм "Ленінопад" Світлани Шимко отримав спеціальну відзнаку у конкурсі DOCU/УКРАЇНА.

"Ленінопад". Фото docudays.org.ua

Фільм "Я не тутешня" Майте Альберді та Ґ’єдре Жіките отримав головний приз у конкурсі DOCU/КОРОТКО, показавши як наприкінці свого життя героїня та її співмешканці насододжуються життям з гумором, сумом та повагою, незважаючи на плин часу, що наближає їх до смерті.

Спеціальну відзнаку у цьому ж конкурсі отримав фільм "Ракіяда" Ніколи Іліча – за чарівний погляд на брутальне суспільство.

За надзвичайну делікатність та сміливість у дослідженні одвічної дилеми людства – пошуку рівноваги між особистою свободою та відповідальністю перед дітьми приз команди фестивалю імені продюсера фестивалю Андрія Матросова отримала стрічка "Амазона" Клер Вайскопф.

"Я не тутешня". Фото docudays.org.ua

Приз від дистриб’юторської компанії "Letter To Fest" отримав фільм "До скорого" Юлії Кочеткової-Набожняк.

Це сертифікат на безкоштовну подачу фільму на 50 міжнародних кінофестивалів.

За висловлене без слів, поезію дороги, цілісність образу та відвертий портрет людини перед обличчям невідомого фільм "5 жовтня" Мартіна Коллара нагороджено студентським журі.

"5 жовтня". Фото docudays.org.ua

Приз глядацьких симпатій отримав фільм Гаяне Петросян "Народжені бути вільними".

[L]За результатами фінального пітчингу журі міжнародного конкурсу WARSCAPE також визначило переможця. Грошову нагороду в 5000 доларів США отримав проект "Подвійна пастка" режисерки Валерії Трещової та продюсерки Вікторії Гусенок.

Оголосила команду-переможця і міжнародна програма DocWorks: UA/UK. Приз у 3000 британських фунтів отримав проект "UNDERWATER" режисерки Оксани Казьміної та продюсера Льоші Чащина. Також приз за найкращий пітчинг від компаніі KWA SOUND PRODUCTION (50 000 гривень) отримав проект "(Н)ОСТАЛЬГІЯ" (режисерка Вікі Торнтон та продюсерка Маріон Ґут).

Переможців оголосили і в конкурсі Instagram-фото #ECOOKO: покажи довкілля країни.

Нагороду від Всесвітнього фонду дикої природи в Україні (WWF в Україні) отримав Олександр Степаненко. Приз від Освітнього проекту "Зелена Школа" здобули Оксана Ващук, Сергій Хандусенко, Олег та Дар'я Промахови.

"Народжені бути вільними". Фото docudays.org.ua

Олег та Дар'я Промахови також отримали приз від команди Docudays UA.

Після церемонії відбулася українська прем'єра фільму "День звільнення" режисерів Уґіса Олте та Мортена Траавіка.

Реклама:

Головне сьогодні