Як виглядають 8 унікальних дерев'яних церков Карпат: віртуальний тур

— 19 квітня 2017, 11:02

Google у партнерстві з Міністерством культури оцифрували 8 дерев'яних церков Карпат і створили віртуальний тур цими пам'ятками, внесеними до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

На сайті "Дерев'яні церкви Карпатського регіону" можна дізнатися більше про кожну з церков, а також прокласти до них маршрути на Google Картах.

Щоб перейти до віртуального туру, натисніть на зображення

3D-тури всіх цих церков доступні також у режимі Street View на Картах Google.

Всього до списку дерев'яних церков Карпатського регіону ЮНЕСКО включено 16 церков – 8 з яких розташовані в Україні і 8 в Польщі.

Їх можна розділити на 4 типи архітектури: гуцульський (Україна), галицький (чотири в Україні та дві на території Польщі), бойківський (дві в Україні і одна в Польщі) і лемківський (всі п'ять на території Польщі).

Віртуальну екскурсію можна пройти вісьмома автентичними дерев'яними церквами українських Карпат.

Серед них: Церква Вознесіння Господнього, Ясіня, Рахівський район, Закарпатська область; Церква Зішестя Святого Духа, Потелич, Жовківський район, Львівська область; Церква Зішестя Святого Духа, Рогатин, Івано-Франківська область.

[L]Також можна побачити Церкву Пресвятої Трійці, Жовква, Львівська область; Церкву Різдва Пресвятої Богородиці, Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область; Церквау Святого Архангела Михаїла, Ужок, Великоберезнянський район, Закарпатська область.

До вісімки церков віртуального туру належать також Церква Святого Юра, Дрогобич, Львівська область та Церква Собору Пресвятої Богородиці (Святого Дмитра), Матків, Турківський район, Львівська область.

"Завдяки цифровим інструментам Google шедеври українських майстрів стають доступними для всього світу. Ресурс "Дерев'яні церкви Карпатського регіону" є одним з проектів в рамках кампанії "Автентична Україна", який став результатом нашої співпраці з командою Google Україна. Саме такі проекти, що поєднують багаті традиції з сучасними технологіями, демонструють унікальність і самобутність нашої країни", – розповів заступник міністра культури Ростислав Карандєєв.

За допомогою зручної навігації і голосового супроводу користувачі можуть дізнатися цікаві факти про старовинні церкви в українському регіоні Карпат.

360-градусні панорами допомагають не тільки оглянути будівлі церков зовні і погуляти по навколишній території, а й зайти всередину і побачити інтер'єр і старовинні ікони.

"Оцифрування дерев’яних церков карпатського регіону, що занесені до світової спадщини ЮНЕСКО, вперше забезпечило онлайн доступність до цих неповторних пам’яток для усіх інтернет-користувачів в Україні і світі", – додав директор з питань взаємодії з органами державної влади Google Україна Олег Якимчук.

Реклама:

Головне сьогодні