Скільки витрачають українські музеї на нові експозиції, масштабні реставрації та концерти

Скільки витрачають українські музеї на нові експозиції, масштабні реставрації та концерти

Відомий фільм "Ніч в музеї" у багатьох викликав стійке бажання самому пережити подібні пригоди.

Швидше за все настільки "насичену" програму в День музеїв знайти буде складно, проте на українців очікують унікальні експозиції, культурні відкриття та несподіваний підхід до мистецтва.

А в ніч з 20 на 21 травня в Національному історичному музеї навіть відбудеться рок-концерт.

Міжнародний щорічний День музеїв відзначається 18-го травня з 1977 року і на сьогодні до нього вже приєдналося більшість країн світу.

Однією з "фішок" заходу стала акція "Ніч в музеї". Для відвідувачів готують спеціальні нічні перфоманси, частина з яких – з метою популяризації мистецтва – безкоштовна.

В Україні цього року яскраві інсталяції доступні в Києві, Дніпрі, Харкові, Чернігові, Одесі, Ужгороді, Острозі, Кам'янці-Подільському та інших містах країни з 13 по 20 травня.

До свята експерти торгового майданчика Zakupki.Prom.ua, офіційного учасника системи ProZorro, зібрали найцікавіші закупівлі вітчизняних музеїв і розповіли, де на гостей чекає оновлена експозиція, а куди варто сходити оцінити новий ремонт за кілька мільйонів гривень.

Капремонт і реставрація

Уже відзначив свято і провів свою музейну ніч 13 травня Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького.

Експозиція була присвячена невідомим сторінкам історії України. Однак установа не забуває і про сучасність – вона витратила 680 тис. грн на капітальний ремонт приміщень Діорами і створила там внутрішню експозицію "Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО".

Також музей заплатив майже 5,5 млн грн за капітальний ремонт фасадів будівлі. Крім цього за 3,5 млн грн Управління капбудівництва Дніпропетровської облдержадміністрації закупило роботи з капітального ремонту покрівлі уже зазначеної Діорами.

Ніч у Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Яворницького. Фото: museum.dp.ua

У суму в майже 63 млн грн обійдеться Державному історико-культурному заповіднику "Меджибіж" реставрація замку XVI століття в Хмельницькій області.

Давня будівля в результаті має бути пристосована під музей і стане справжньою окрасою території заповідника.

До слова, в Меджибізькій фортеці вже пройшла "Ніч музеїв". 13 травня гостям запропонували унікальну екскурсію по замку Сенявських, бої на мечах, фаєр-шоу та інші яскраві враження.

До акції "Ніч в музеї" приєднався і столичний Історико-меморіальний музей М.Грушевського. Від 18 травня він запропонує гостям проект-інсталяцію "Під наглядом". Важливо те, що незабаром на цю пам'ятку чекає масштабна реставрація. За дану роботу, згідно з договором від 3 травня 2017 року, виконавець отримає півмільйона гривень.

Шанувальники "Майстра і Маргарити" мали можливість провести "Ніч в музеї" у будинку автора твору.

Київський літературно-меморіальний музей М. Булгакова з вечора 18 травня запропонував відвідувачам особливу програму "Остання адреса". Крім цього, основну експозицію доповнять новими матеріалами, пов'язаними з історією сім'ї Булгакових.

Водночас варто ще й подивитися, як змінилася будівля, адже у ній був проведений ремонт, який в 2016 році коштував 274 тис. грн.

Меджибізька фортеця. Фото: mezhibozh.com

Музей історії Києва 20 травня запрошує всіх охочих провести разом "Скандинавську ніч". На гостей, окрім цікавих історій і фактів, чекає музичний і танцювальний сюрприз, а також можливість побачити, як відремонтували відділ "Музей культурної спадщини". На цю роботу минулого року пішло 850 тис. грн.

За останні роки також оновили і відреставрували багато музеїв у невеликих містах. Наприклад, реконструкція будівель Кременчуцького краєзнавчого музею коштувала аж 7,7 млн грн, а капремонт приміщення краєзнавчого музею в Бердянську – 1,37 млн грн.

Музей у Таврійську провів капітальний ремонт за 293 тис. грн, Історико-краєзнавчий музей у Миколаєві (Львівська область) – за 270 тис. грн, Лисичанський міський краєзнавчий музей – за 209 тис. грн, а Генічеський краєзнавчий музей відновив покрівлю будівлі за 204 тис. грн.

Частковий ремонт за 199 тис. грн кожен провели Музей театрального, музичного та кіномистецтва України і Державний історичний музей в Борисполі.

А поточний ремонт виставкових залів закупили Музей історії Трускавця (185 тис. грн) і Народний музей історії Мар'їнського району Донецької області (160 тис. грн).

А ось для тих, хто шукає щось новеньке в Бориспільському районі триває зведення садиби-музею П. Чубинського – автора тексту нашого гімну. Вартість будівництва культурного об'єкта, згідно закупівлі 2016 року, становить 2,14 млн. грн.

Літературно-меморіальний музей М.Булгакова. Фото: bulgakov.org.ua

Чим милуватимуть око?

Педагогічний музей України подбав про свої експонати і минулого року провів закупівлю на 46 тис. грн, щоб відреставрувати стародруки – рідкісні видання, які у ньому зберігаються.

[L]А міськрада Жовкви (Львівська область) лише збирається організувати місце для вшанування культурної спадщини. З метою створення музею установа придбала майже 70 експонатів, серед яких – скульптури, картини, предмети побуту та інше. Вартість усіх предметів майбутньої історичної експозиції – 159 тис. грн.

Оновити експозицію вирішили і в меморіальному музеї І. Франка в заповіднику "Нагуєвичі" (Львівська область). За 60 тис. грн були закуплені фотопанорами, ювілейні медалі, рами для картин та інше.

Літературно-меморіальний музей-квартира П. Тичини в Києві взявся за оновлення концертного рояля фірми Diederichs Freres. За 30 тис. грн планується провести ремонтно-реставраційні роботи музичного інструменту з подальшим його налаштуванням, аби рояль ще й можна було використовувати за призначенням.

Чернігівський обласний історичний музей ім. В. Тарновського провів мультилотову закупівлю на проведення археологічних досліджень на території Чернігівської області.

За 385 тис. грн науковці повинні провести пошуки в Мезинському національному парку, Виповзівському археологічному комплексі та смт. Седнів. А також дослідити літописний Листвен та археологічно-архітектурні пам'ятки стародавньої архітектури на території стародавнього Чернігова. Очевидно, знахідки в результаті повинні прикрасити музей.

Державний музей авіації вирішив поповнити свою експозицію новими предметами. У грудні установа провела закупівлю на майже 60 тис. грн. Умови придбання експонату передбачають, що виконавець має привезти на територію музею фюзеляж літака та деякі інші його частини.

Спеціалісти Zakupki.Prom.ua для УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні