Як Галілео Галілей обдурив інквізицію. Випадково знайшли його лист 1613 року

— 27 вересня 2018, 14:57

У лондонській бібліотеці знайшли лист Галілео Галілея. Цей документ вважали безповоротно втраченим.

Він містить докази того, що Галілео обдурив інквізицію, щоб зберегти своє життя, м'яко переформулювавши свої аргументи про обертання Землі навколо Сонця.

Фото The Nature

Про це пише The Nature.

У 1613 році Галілео Галілей написав своєму другові математику з Університету Пізи в Італії Бенедетто Кастеллі листа. У ньому він вперше виклав свої аргументи про те, що наукові дослідження мають бути вільними від теологічної доктрини.

[L]Він запевняв, що незначні посилання в Біблії на астрономічні події не слід сприймати буквально, оскільки книжки спрощують описи, щоб їх могли розуміти пересічні читачі.

Релігійні авторитети, які стверджують інакше, писав він, не мають компетенції судити.

І найважливіше – у цьому листі він вперше погодився з моделлю світобудови польського астронома Миколи Коперника, за якою Земля обертається навколо Сонця.

У 1615 році копія цього листа потрапила до одного з інформаторів інквізиції Нікколо Лоріні. У той же рік 7 лютого Нікколо надіслав цей лист святій інквізиції в Рим. Зараз він зберігається в Секретному архіві Ватикану.

Коли Галілео дізнався, що його лист потрапив до інквізиції, він написав римському клерку, переконуючи, що лист, який передав Лоріні, підроблений.

Галілей скаржився клерку на "злочестивість і незнання" своїх ворогів і висловлював свою стурбованість тим, що шахраї обманули інквізицію.

До свого листа клерку Галілео доклав начебто справжню версію документа. Він містив м'яку мову і менш запальні заяви.

Таким чином Галілео обдурив інквізицію, щоб врятувати своє життя.

Досі вчені не були впевнені, що це правда, так як лист Галілео з виправленнями був втрачений.

Саме його і знайшли в бібліотеці Лондона.

7-сторінковий лист містить дату – 21 грудня 1613 року – та підпис Г. Г. Це – доказ того, що на початку битви Галілео проти релігійної влади, Галілео активно намагався поширювати свої думки у м'якій формі.

Лист, що знайшли в бібліотеці, містить правки, і аналіз рукописного тексту доводить, що ці правки зробив саме Галілей.

Наразі історики вивчають знахідку, однак точно ясно одне – вона поклала кінець багатовіковим суперечкам.

Реклама:

Головне сьогодні