Як Росія веде філателістичну агресію проти України

Як Росія веде філателістичну агресію проти України

В Києві відкрилася Національна філателістична виставка "Укрфілекспо-2018". Вона триватиме до 14 жовтня в Українському домі.

Цього року її присвятили сторіччю першої української поштової марки. На відкритті був аншлаг і навіть маленький скандал.

"Укрфілекспо-2018" триватиме до 14 жовтня

Я організовано збирав марки у 1986 році. Тоді це означало підписатися на абонемент і щомісяця приходити у місцевий магазин "Філателія", де на тебе вже чекає конверт (а то й декілька) із марками за певною темою.

Збирав радянську хронологію: це означало, що я купував абсолютно всі марки, які видавала Пошта СРСР.

Треба сказати, що у світі без інтернету, комп’ютерів та розвинених медіа-технологій марки здавалися справжнім дивом і вікном у світ. А особливо для десятирічного хлопчика.

Що ж відбувається з філателією сьогодні?

СПЕЦПОГАШЕННЯ

"Укрпошта" виготовляє до 50 нових сюжетів марок на рік.

Купити марки тепер можна аж у 111 точках продажу філателістичної продукції, список з адресами яких можна знайти тут.

Також можна замовляти марки і по інтернету, уточнює начальниця Управління філателістичної продукції АТ "Укрпошта" Наталя Мухіна.

Сьогодні в Україні близько 6 тисяч організованих філателістів і ще в десять разів більше неорганізованих. Такі дані озвучує керівник Київського товариства філателістів Євген Смелянський.

Євген Смелянський, керівник Київського товариства філателістів

Єдина перевага організованого збирання марок нині полягає в тому, що філателіст має змогу брати участь у виставках і показувати свою колекцію людям.

На "Укрфілекспо-2018" в Українському домі представлені приватні колекції понад сотні колекціонерів з усієї України. Їхній перелік знаходиться тут. Серед них є абсолютно унікальні екземпляри, які побачити можна тільки там.

Цього року виставка розпочалася із спецпогашення поштового блоку "Перші українські поштові марки доби визвольних змагань 1917-1921 років".

Блок – це не звичайна поштова марка, а сувенірне видання з великими полями та додатковим малюнком.

Часто блок може мати декілька різних марок. Зазвичай марки гасять у поштовому відділенні спеціальним штемпелем, коли вони вже наклеєні на конверт, щоби показати, звідки йде лист та унеможливити повторне використання марки.

Поштовий блок "Перші українські поштові марки доби визвольних змагань 1917-1921 років"

Спецпогашення – це зовсім інша річ, бо штемпель для нього не має жодного стосунку до певного поштового відділення, а являє собою нагадування про певну подію. Як виглядав штемпель, яким гасили блоки на "Укрфілекспо-2018", дивіться на фото нижче.

Кандидат історичних наук і голова кримської організації Асоціації філателістів України Андрій Іванець пояснив, що в процесі спецпогашення на виставці виготовляють конверт, марку або блок "першого дня".

Таке спецпогашення може здійснити не лише співробітник "Укрпошти", а й будь-який філателіст, присутній на виставці.

Буває, що на конверті із блоком вдається отримати навіть і автограф художника. Це своєрідний день народження марки. Між іншим, блок зі спецпогашенням коштує дорожче, аніж "чистий".

Штемпель "Укрфілекспо-2018"
Черга на спецпогашення блоків на "Укрфілекспо-2018"

МАРКА В ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ

Кримська організація представила на "Укрфілекспо" особливу виставку "Марка в гібридній війні".

За словами Андрія Іванця, філателія часто використовуєтся в інформаційних і психологічних війнах. Не став тут виключенням і російсько-український конфлікт.

"В ситуації гібридної агресії Росії проти України марки мають дуже важливе значення, розповідає він. – Марка є уособленням державного суверенітету".

Відповідно, для здійснення держсуверенітету на території окупованого Криму потрібно випускати марки з його феноменами та реаліями.

Найтиражнішою українською на сьогодні є марка із зображенням Ялти. Вона вийшла накладом в декілька десятків мільйонів копій.

Також виходять марки, присвячені корінному народу Криму – татарам.

Важливо також зображувати на марках Україну з Кримом. Вийшла марка до сторіччя підняття українського прапору на Чорноморському флоті у Севастополі.

Але все ж таки подібних марок виходить в Україні неприпустимо мало: всього було дев’ять художніх, одна – стандартна і дві – на конвертах. Всі вони запросто розміщуються на одному стенді.

Скандал біля стендів з російськими марками

В Росії таких марок виходить в десятки разів більше, ніж в Україні. На стенді в Українському домі були представлені й російські марки з Кримом, аж на шести стендах.

Це викликало бурхливу реакцію деяких громадян, яким здалося, що таким чином колекціонери намагаються легітимізувати російську окупацію.

"Ми одразу зазначаємо у пояснювальній записці, що всі ці випуски є незаконними, – коментує Андрій Іванець. – Вони є елементами гібридної війни держави-агресора".

Цікаво, що Росія намагається втягнути у використання філателії на шкоду Україні та міжнародному праву інші держави.

Так вже випущено декілька серій марок із Кримом спільно із Мальтою та Шрі-Ланкою.

"Укрпошта" та Міністерство закордонних справ зверталися до Всесвітнього поштового союзу із проханням не визнавати стандартні російські марки із зображенням Севастополя та так званої "Республіки Крим".

Андрій Іванець, голова кримської організації Асоціації філателістів України

Теоретично листи з такими марками не мають доставлятися адресатам на території України, але Андрій Іванець каже, що на практиці ця заборона виконується не завжди: вже було декілька випадків, коли листи з такими марками приходили на підконтрольну територію із окупованого Криму.

"На жаль, в роботі "Укрпошти" щодо окупованого Криму трапляються і негативні приклади, – пояснює Іванець.

У 2014 році був запланований випуск марки на честь сторіччя євпаторійського трамваю. Так от в Україні така марка тоді не вийшла, а в Росії вийшла.

Але був і позитивний момент: на наше прохання "Укрпошта" виготовила окремі штемпелі для АР Крим та Севастополя".

Відомо, що колекціонери схильні особливо цінувати різноманітні філателістичні відхилення (наприклад, марки із помилками). Тому марки із російським Кримом можуть викликати у них особливе зацікавлення.

Російські марки з Кримом

Марки випускають і в так званій "Новоросії", тобто у "ДНР" та "ЛНР".

Андрій Іванець пояснив, що з погляду Всесвітнього поштового союзу це взагалі не марки, адже вони не є знаками поштової оплати суверенної держави.

"Те, що випускається на території квазі-республік є по суті "фантиками", які мають сенс лише на окупованих територіях, на нашій виставці вони не представлені", – уточнив спеціаліст.

ЗБИРАЮТЬ, АБИ МАТИ ПІДТВЕРДЖЕННЯ

Біля одного зі стендів я побачив філателіста дуже поважного віку із великим набором орденських планок на грудях.

Валерій Матвеєв збирає марки з 1946 року. На питання, скільки ж їх у нього, він відповідати відмовився.

"Я забобонний і марки не рахую ніколи", – сказав він.

Філателісту 79 років. З них тридцять він прослужив в артилерії і має звання полковника у відставці.

Валерій Матвеєв збирає марки з 1946 року

Не захотів Валерій Матвеєв відповідати і на питання про Росію та її марки, "бо я людина військова".

"За останні п’ять років українські марки, які я збираю, стали дуже дорогими, – сказав він. – Тому діти зараз марки не збирають, бо мати краще поїсти купить, ніж марку. На мене ж високі ціни лише морально впливають".

Член оргкомітету виставки бізнесмен Вадим Іщенко так гучно розповідав про свою позицію телеканалам, що я вирішив дізнатися, в чому ж там справа.

"Я був прихильником "братньої" Росії, збирав її марки з 1992 по 2013 рік, – сказав він. – Щойно Росія анексувала Крим, російські марки перестали для мене існувати.

У мене немає бажання взагалі брати цей матеріал в руки. Відверто кажучи, аж дратує! І друзів у мене в Росії не залишилося тільки пара колег.

Багато друзів є в Криму. Вони живуть там і продовжують збирати марки України".

[L]При цьому Іщенко уточнив, що збирає марки з російським Кримом.

"Їх збирають майже всі філателісти України для того, аби мати підтвердження анексії Криму, пояснив він. Ці марки показують, що сьогодні там присутній ворог.

Але ніхто не збирає марки "Новоросії", як і марки Придністров’я, бо це не країни, вони не визнані Всесвітнім поштовим союзом, а отже це не марки".

В цей час біля виходу скупчився натовп колекціонерів, які все прибували з вулиці. Після урочистого спецпогашення, коли проштемпелювали тільки чотири блока, відбувалося тепер вже й масове.

Бажаючих отримати сувенірний блок було дуже багато.

Олег Шинкаренко, спеціально для УП.Життя

Всі фото зроблені автором

Реклама:

Головне сьогодні