33 українські книжки 2018 року, які варто подарувати дитині, підлітку чи родині

Книжка – найкращий подарунок. Під цим точно можуть підписатися українці: серед тих, хто впродовж останнього року придбав хоча б одну книгу, 39% купували їх на подарунок.

Попереду довгі зимові свята і на кожне з них рідним чи друзям ми щось готуємо. Найбільше, звичайно, завжди дістається дітям.

Батькам, бабусям та дідусям, а особливо тим у кого дітей немає взагалі, інколи буває важко розібратися в розмаїтті дитячої та підліткової літератури. Адже саме ця частина видавничої галузі переживає справжній бум.

Проект підтримки дитячого читання "BaraBooka. Простір української дитячої книги" щороку напередодні свят допомагає зорієнтуватися та вручає свою відзнаку "Топ БараБуки".

[BANNER1]Ми публікуємо переможців та короткий список найкращих родинних видань 2018 року (довгий список був майже вдвічі більшим і складався з 54 видань).

Даруйте саме ті книжки, які збагачують дозвілля, емоції, інтелект дитини та й цілої родини.

"Дитя песиголовців"

(Володимир Арєнєв, "Києво-Могилянська академія" / АССА)

Переможець у номінації "Підліткове фентезі року"

"Дитя песиголовців", Володимир Арєнєв

Це продовження підліткового фантастичного "серіалу" Володимира Арєнєва "Сезон кіноварі", перша книжка якого – "Порох із драконових кісток" вийшла друком три роки тому, отримавши чимало схвальних відгуків критики та ще більше затятих фанатів, які терпляче чекали на продовження. І ось воно вже у книгарнях, так само чудово оформлене Олександром Проданом, як і "Порох".

У центрі уваги повісті – старшокласниця Марта на прізвисько Відьма, і страшний секрет її батька, який щойно повернувся із країни песиголовців.

"Сова, яка хотіла стати жайворонком"

(Галина Вдовиченко, Христина Лукащук, "Чорні вівці")

Переможець у номінації "Ілюстрована книжка року"

"Сова, яка хотіла стати жайворонком", Галина Вдовиченко, Христина Лукащук

Часом може здатися, ніби десь краще ніж удома, і робить хтось правильніше за тебе, і життя у когось цікавіше. Проте цікавіше не завжди означає краще для тебе.

Сові з книжки Галини Вдовиченко теж думалось, що вдень у лісі ліпше і через своє нічне життя вона все найважливіше пропускає. Проте спробувавши пожити інакшим життям, як жайворонок, переконалася: Сові – совине, Жайворонку – жайворонкове.

"Вільям Шекспір"

(Валентина Вздульська, ІПІО)

Переможець у номінації "Пізнавальна книжка року"

"Вільям Шекспір", Валентина Вздульська

Вільям Шекспір – драматург, життя якого сповнене таємниць та загадок. Він став справжнім майстром своєї справи завдяки своїй праці та наполегливості. Ця біографія допоможе дитині знайти свій особистий шлях та здобути віру в себе.

Про кого із своєї сім'ї Вільям Шекспір написав трагедію "Гамлет"? Чому людей непокоять таємниці життя Шекспіра?

Скільки років було Вільяму, коли він одружився? Що саме письменник змінив назавжди в драматургії?

Відповіді на ці та інші питання стосовно життя найвеличнішого англомовного письменника – Вільяма Шекспіра – ваша дитина знайде в нашій книжці.

"Раз овечка, два овечка"

(Галина Крук, "Віват")

Переможець у номінації "Поетична книжка року"

"Раз овечка, два овечка", Галина Крук

Вірші цієї збірки відрізняються гумором, зрозумілим для дитини, й усілякими корисними "бонусами": є тут навчання лічбі, логопедичні вправи, завдання на уважність тощо.

Крім того, що читачик навчиться рахувати овечок, уважні дорослі помітять купку тем, про які можна принагідно поговорити з малечею.

"Варта у Грі"

(Наталія Матолінець, АССА)

Переможець у номінації "Дебют року в прозі"

"Варта у Грі", Наталія Матолінець

Темна чаклунка Варта Тарновецька доволі спокійно жила у Львові: працювала у кав'ярні, зустрічалась із друзями та часом потрапляла в сутички зі світляками.

Але все змінилось, коли у місті почалася Гра. На кону вирішальної битви темних та світлих – влада у Центральноєвропейському конгломераті на наступне століття.

Попри всі намагання, Варті не вдається залишитись осторонь від жорстокого змагання. Попереду в неї мітки, які чекають чародійської крові, історія про демона та про те, що сталося сто років тому… Отож, тепер Варта у Грі.

"Знає тільки Мару"

(Олена Рижко, ВЦ "Академія")

Переможець у номінації "Підліткова книжка року"

"Знає тільки Мару", Олена Рижко

У цій книжці одразу впадає в око цікава композиція, побудова оповіді. Просунутий диґер Рум біжить рятувати п’ятьох школярів, які застрягли під землею разом із невдатним "екскурсоводом". Клац – повертаємось на добу назад. Клац – бачимо окремо історії кожного з тих п’яти бідолах. Клац – ось вони разом, спускаються в колодязь…

Традиційний кінематографічний прийом чудово пасує книжці, надаючи їй динаміки й інтриги. Взагалі, до сцени першого "привалу" завалених горе-диґерів здається, що письменниця зірве джекпот. Потім усе не так безхмарно.

Намір письменниці очевидний – вона бажає показати абсолютно різних героїв. Кожен із них має свої причини спуститися під землю. І кожен повинен під землею змінитися, проявити найкращі і найгірші риси.

"Я так бачу"

(Романа Романишин, Андрій Лесів, "Видавництво Старого Лева")

Переможець у номінації "Ілюстратори року"

"Я так бачу", Романа Романишин, Андрій Лесів

Диптих "Голосно, тихо, пошепки" та "Я так бачу" визнано найкращим у світі дитячим Non Fiction за версією BolognaRagazzi Award.

Обидві книжки присвячені відчуттям, завдяки яким людина найбільше дізнається про навколишній світ. Видання промовляють вербальними і невербальними засобами, думка може починатися словами, а продовжуватися – картинкою.

На сторінках рicture book "Я так бачу" розповідається про будову ока, особливості зору в людини, тварин і птахів, про те, як ми бачимо і як сприймає побачене наш мозок, про видиме і невидиме, телескопи і мікроскопи тощо.

[BANNER2]Майже всі сторінки густо всіяні підписами і блоками з текстовою інформацією, проте завдяки чіткій структурі всі елементи гармонійно поєднуються і займають своє визначене місце. Самостійно дитина може читати текст, розміщений унизу сторінки. Це розповідь головної героїні про темряву і світло, уяву і сни, мрії і пізнання. Текст легко читається завдяки крупному кеглю та кольору, а завдяки вигідному місцю розташування одразу привертає увагу дитини.

Інші текстові блоки краще читати разом із дорослими, вони відрізняються дрібним кеглем, складнішою лексикою, термінами, назвами і датами. На завершення автори додали перелік явищ і предметів, які хоч раз у житті варто побачити.

"Новорічні канікули"

(Інна Руда, "Каламар")

Переможець у номінації "Перша книжка малюка"

"Новорічні канікули", Інна Руда

Ця книжка для родин із зовсім юними розглядаками 3–5 років. Хоча й для батьків там закинуто кілька веселих гачків.

Авторка запрошує книгодрузяк зазирнути в передноворічні "віконця" (у прямому й переносному сенсі) різних родин, спостерегти підготовку до свят у динаміці – серед вгадуваних міських облаштунках квартир, підземок, площ і дворів. А також весело зауважити на цупких сторінках книжки-картонки всюдисущу білочку, цілковито видимого Діда Мороза і ще багато чого всякого зимово святочного.

"Ідея на мільйоооооон"

(Катерина Сад, "Видавництво Старого Лева")

Переможець у номінації "Дебют року в ілюстрації"

"Ідея на мільйоооооон", Катерина Сад

Цей яскравий дебют авторки-ілюстраторки Катерини Сад має всі шанси полюбитися не лише найменшим читачам. Ми впевнені, що батьки не мають шансів засумувати, читаючи своєму чаду вголос цю прекрасну книжку про мистецький стартап команди кмітливих качок.

Хоч історія починається із досить сумної ноти – качина ферма опиняється без господаря – однак завершується цілком життєствердно й досить несподівано.

Передбачаємо, що книгодрузяк, які люблять пофілософствувати після прочитання кожної книжки, "Ідея на мільй000000н" надихне на роздуми, для чого вчитися читати та писати, а також які цікаві мистецькі проекти можна зреалізувати за допомогою техніки штампів у домашніх умовах.

А ніжні кольори та пейзажі, чудово зображені динамічні герої та цікавий авторський стиль ілюстрацій змушуватимуть читачів повертатися до цієї книжки-картинки іще, і ще, і ще…

"Ням. Готують діти"

(Маша Сердюк, Юрія Нієдра, Марі Кінович, "Братське")

Переможець у номінації "Родинна книжка року"

"Ням. Готують діти", Маша Сердюк, Юрія Нієдра, Марі Кінович

Популярна серед дорослих фуд-блогерка Маша "Котлетка" Сердюк написала книжку рецептів для дітей. Читачі знайдуть у виданні основні правила поведінки на кухні, цікаві факти про їжу а також детальні покрокові рецепти, поділені на три рівні за складністю приготування.

Усі рецепти випробували в роботі самі діти!

"Де ESC з моїх халеп?"

(Тетяна Стрижевська, "Легенда")

Переможець у номінації "Дебют видавництва"

"Де ESC з моїх халеп?", Тетяна Стрижевська

За сюжетом дівчинка живе собі шкільним життям, закохується у хлопця-музиканта, а в кінці знаходить рідну душу в іншому хлопці, який постійно був поруч. Тут немає "перчинки", алкоголю, наркотиків, сексу. І це добре.

Книжка ця – мила історія, правдива оповідь та достовірні характери.

"Це зробила вона" / "Це теж зробила вона"

("Видавництво")

Переможець у номінації "Соціальний проект року"

"Це зробила вона" / "Це теж зробила вона", "Видавництво"

Це збірка оповідань про жінок, важливих для української та світової історії. Варіації на тему "Казок на ніч для дівчат-бунтарок" і загальний тренд на "дівчачу" літературу, що поширився на Заході, утвердився й на українському ринку.

Сміливим експериментом упорядників "Це зробила вона" стала ідея долучити до проекту понад 100 авторів та ілюстраторів, не втративши при цьому стилістичної та змістової цілісності книги (над тими ж "Night Stories for Rebel Girls" працювали, зокрема, понад 60 художниць та дві авторки текстів).

"Більше за Всесвіт"

(Віталій Бугара, Маміно)

"Більше за Всесвіт", Віталій Бугара

Дівчинка Аліса велика, а її кошеня маленьке. Проте поруч із татом Аліса вже не велика, та й тато поруч із слоном у зоопарку теж виглядає маленьким. Лаконічна і зворушлива історія знайомить читачів із поняттями "великий" і "маленький", а також розказує про дещо, що не має ні початку, ні кінця (здогадалися, що саме?).

Разом з Алісою читач вчиться порівнювати і спостерігати за навколишнім світом, а також розмірковувати про те, що ж може бути більше за Всесвіт.

"Туконі. Мешканець лісу"

(Оксана Була, идавництво Старого Лева")

"Туконі. Мешканець лісу", Оксана Була

Лісові духи туконі, що вперше з’явилися на книжкових сторінках у виданнях "Зубр шукає гніздо" та "Ведмідь не хоче спати", стають головними героями цієї книжки про дружбу та підтримку.

Ніжна казка Оксани Були нагадає, що в природі відбуваються свої драматичні події, але сила дружби здатна творити дива.

"Афиновий ведмедик"

(Анастасія Волховська, Яна Фефелова, "Віват")

"Афиновий ведмедик", Анастасія Волховська, Яна Фефелова

Це книжка-календар, яка не лише розповість про пори року, а й навчить мріяти і знаходити радість у кожному дні.

Афиновий ведмедик разом із хлопчиком – затяті мандрівники і вигадники. Кожен їхній день присвячений незвичайній справі, яка робить день особливим: день розглядання неба крізь кольорові скельця, день польотів на парасолі, день обміну таємницями тощо.

Історію про мандри двох друзів можна прочитати за раз, але краще розгортати якомога частіше, щоб усі дні в році були радісними.

"Незвичайні професії"

(Алла Гутніченко, Юлія Коломоєць, идавництво Старого Лева")

"Незвичайні професії", Алла Гутніченко, Юлія Коломоєць

В основу цього віммельбуху покладено історію про хлопчика Андрійка і його незвичайну родину. Кожен у ній має цікаву і рідкісну професію: флорист, палеонтолог, пасічник, тітестер, обіймач панд і т.д.

Андрійко розповідає про особливості професій і знаряддя, які потрібні фахівцеві. Усі зображення мають підписи, тож читач може легко вивчити назви порід собак і навчиться їх розрізняти. Те саме з сортами чаю і квітами.

Цікаво, а ким же стане Андрійко, коли виросте?

"Міняймося хвостами"

(Світлана Дідух-Романенко, Жанна Мендель, "Маміно")

"Міняймося хвостами", Світлана Дідух-Романенко, Жанна Мендель

Невеличка книжка-картонка з віршами-загадками про різноманітних тварин, а точніше про їхні хвости, поєднує в собі розважальну і навчальну функцію.

Кожна сторінка видання поділена навпіл, тож малючки можуть міксувати зображення, гратися і вигадувати нових фантастичних тварин.

"Книга-мандрівка. Україна"

(Green Penguin + #книголав)

Це видання містить 1200 непересічних фактів про Україну та українців. Книга видана трьома мовами – українською, німецькою та англійською.

Книга-мандрівка отримала нагороду "Найкращий книжковий дизайн" на конкурсі "Книжкового Арсеналу". Цього року книжка представляла Україну на книжкових ярмарках у Франкфурті та Белграді.

"Гра в музей"

(Наталія Космолінська, Ірина Магдиш, идавництво Старого Лева")

"Гра в музей", Наталія Космолінська, Ірина Магдиш

Видання, що стане у пригоді сім’ям, які люблять активне дозвілля. У книжці описані твори із Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, але принципи взаємодії з мистецтвом можна використати в будь-якому іншому музеї.

У передмові авторки діляться секретами того, як відкривати дітям від 5 років мистецтво, як вчасно і в міру користуватися музеєм, як знайомити юне покоління з картинами та як відповідати на несподівані запитання.

[BANNER3]Далі у книжці оглянуто понад 30 картин і скульптур: коротко описана передісторія зображеного чи умови, за яких було створено цей предмет мистецтва, що відбувалося у Львові, Україні та світі в цей час, подано словничок, що пояснює незрозумілу художню лексику, а також ідеї для батьків – як обіграти той чи інший мотив з дітьми 5+ та 7+ років.

Окремо хочеться відзначити зв’язки з іншими видами мистецтва, які є в книжці – до кожного мотиву дібрано музичний супровід, рекомендовані книжки, фільми і навіть поради щодо місць, які можна відвідати.

"Таємне завдання капітана Кепа"

(Сергій Лоскот, "Ранок")

"Таємне завдання капітана Кепа", Сергій Лоскот

Одного разу морський видр, він же – капітан, син капітана й онук боцмана, а скорочено Кеп, отримує секретного листа із загадковим посланням. Видр дізнається, що на нього чекають у країні Щастя, де раптово зникло рубінове серце. Капітанова мандрівка перетворюється на справжнє детективне розслідування.

У книжці багато дотепних жартів і смішних персонажів. Незвичайні мешканці королівства, як-от головний кобр, головний пес, головна жаба і власне король Черепах доповнюють історію гумором та створюють особливий казковий антураж.
Пригоди Кепа мають щасливий фінал, і не обійшлося тут без кохання (так-так, до симпатичної видрочки Галинки).

"Папужка"

(Оксана Лущевська, Катерина Степаніщева, "Чорні вівці")

"Папужка", Оксана Лущевська, Катерина Степаніщева

Оксана Лущевська, яка торік отримала відзнаку від БараБуки "Перша книжка малюка" за чудову "Пташину колискову", цього року сповна підтверджує свій титул прекрасної авторки для найменших читачів.

У "Папужці" є, здається, все, що приваблює малюків: легкий та лаконічний текст, загадка, гра, інтерактивні завдання, навіть маленькі пізнавальні елементи. Завдяки ілюстраціям Катерини Степаніщевої книжка вийшла яскрава, соковита та динамічна.

А м’яка обкладинка, яка робить "Папужку" дуже "легкою на підйом" (як, зрештою, і належить маленьким пташкам) дасть змогу взяти книжку кудись із собою. Наприклад, у новорічну мандрівку. Або в гості до інших книгодрузяк.

"Темний бік будинку"

(Марина Макущенко, "Видавництво Старого Лева")

"Темний бік будинку", Марина Макущенко

Це міська повість, межі якої досить чітко визначені географією центральних вулиць Києва.

Дія повісті крутиться довкола старовинних київських будинків, яким загрожує небезпека знищення. З точністю до кількасот метрів авторка описує відстані від Замку Барона до Жовтневого палацу чи Шоколадного будиночка, формуючи белетризований путівник архітектурними пам’ятками столиці. А підтримують і вселяють життя у ці пам’ятки, звичайно ж, домовики.

Якщо читач хоча б раз у житті здригався від незрозумілого шелестіння або шкрябання на горищі чи під підлогою, то книжка точно не залишить його байдужим.

"Іль, казка про народження"

(Наталка Малетич, "Видавництво Старого Лева")

"Іль, казка про народження", Наталка Малетич

Маленькі жителі Небесного саду готуються до земного життя у спеціальній школі. Проте Іль зовсім не хоче на Землю, йому подобається літати на яблуневій пелюстці і спати в улюбленому нарцисі.

Ангелик Пауль розповідає Ілеві, що на Землі падає сніг — і тільки це переконує малого вирушити в незвідану мандрівку, аби народитися у люблячій родині на саме Різдво.

"Іль. Казка про народження" — історія для дітей, які запитують: "Де я був чи була, коли мене не було?". А також для дорослих, які можуть уявляти разом із дитиною, звідки ми приходимо на цю Землю і яким є наше призначення тут.

"Mox nox"

(Таня Малярчук, "Видавництво Старого Лева")

"Mox nox", Таня Малярчук

Малярчук написала історію про постапокаліптичний світ, у якому головують кажани (самоназва – птеропуси). Люди вимерли (читачі залишаються з питанням "чому?"), їжі обмаль, серед кажанів передаються легенди про кажанячий рай – мангрові лісі з надзвичайними плодами манго. Шматочок манго, як реліквію, оберігають старшини.

Щоправда, нікому цих "реліквій" бачити не дозволено. Як і не дозволено читати, сумніватися, запитувати про свою історію. Ті, хто сумнівається, стають вигнанцями, бо зазіхають на святая святих – уявлення птеропусів про себе самих, свою значущість у світі, суспільний порядок, будову світу.

"Зграя"

(Анастасія Нікуліна, "Віват")

"Зграя", Анастасія Нікуліна

Не всі підлітки – проблемні. Не всі конфліктують з батьками. Не всі зловживають, потрапляють у халепи, бунтують. Проте в більшості юних хлопців і дівчат є чимала кількість енергії, питання лише в тому, на що її пустити. Кілька хлопців вирішили дати волю своїй енергії у паркурі. З часом вони різними шляхами прийшли до створення своєї команди трейсерів. А потім одного дня до них приєдналася таємнича дівчина Таша, й атмосфера в команді помітно змінилася.

"Зграя" – це динамічна історія про різні шляхи до себе, про дружбу та зраду, про гідність, силу та безпорадність, про боротьбу з внутрішніми демонами та не завжди сприятливими зовнішніми обставинами.

Окрім того, що це повість про молодіжну субкультуру, це ще й повість про Львів, який через погляди трейсерів постає абсолютно відмінним від того розрекламованого образу, до якого ми вже звикли, – і від цього набуває ще більшої привабливості.

"Вбивство п’яної піонерки"

(Сергій Оксеник, "Видавництво Старого Лева")

"Вбивство п’яної піонерки", Сергій Оксеник

Граючись із дитячими страхами, автор примушує читача згадати далекі часи, коли сам читач вертався уночі з туалету, радіючи, що його не з’їли.

І кожна нова свідомість витягує з глибини спогадів власну потвору, яка насправді може лякати так, як жодне інше, наймайстерніше описане, найвигадливіше вигадане чудисько…

"Абетка барвистих вигуків"

(Катерина Перконос, Альона Ястремська, "Маміно")

"Абетка барвистих вигуків", Катерина Перконос, Альона Ястремська

Нова абетка видавництва "Маміно" містить 33 барвисті персонажки, кожна з яких щось вигукує. Вони дивуються, радіють, засмучуються і сердяться. Емоцій їм стало на цілу абетку!

Книжка-картонка зроблена за принципом "міксуй і вивчай", тож наступна складова, яку можна мішати і вивчати – це кольори. Але які ж вони незвичні! Абрикосова, гірчична, канаркова, єдинобарвна, сніжна, теракотова, небесна… Звідки узялись такі барви і як їх утворила авторка, підкажуть зображення.

"Ілон Маск"

(Маша Сердюк, ІПІО)

"Ілон Маск", Маша Сердюк

Ілон Маск створює майбутнє вже сьогодні. Саме тому — це той геній, що може надихнути дітей та дорослих на будь-які мрії та цілі.

Історія Ілона Маска вчить ніколи не здаватися, вірити в себе та бути впевненим у можливості неможливого.

"Щирик зі Змієвої гори"

(Володимир Рутківський, "Видавництво Старого Лева")

"Щирик зі Змієвої гори", Володимир Рутківський

"Щирик зі Змієвої гори" – продовжує лінію "нечистої сили". Володимир Рутківський вирішує об’єднати попередні дві книжки: про водяників ("Бухтик з тихого затону") і про бабу-ягу ("Гості на мітлі") в одну "демонічну трилогію", написавши ще про одного персонажа українських казок – змія Горинича.

Третя книжка трилогії "Щирик зі Зміїної гори" пов’язує досить таки різні за стилістикою перші дві книжки умовної трилогії, виводячи їхніх героїв на одну шахівницю.

"Улюблені вірші 3"

(А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)

"Улюблені вірші 3", А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Третя порція добірної поезії від вітчизняних та іноземних поетів, серед яких Григорій Фалькович, Ліна Костенко, Ірина Жиленко, Леонід Глібов, Павло Тичина, Галина Малик, Клод Руа та інші. Ілюстрували вірші визнані художники: Кость Лавро, Катерина Штанко, Грася Олійко, Ростислав Попський та інші.

Третій том є завершальним у цій серії і найбільший за кількістю віршів.

"Хоробрі зайці у джунглях"

(Ольга Черепанова, Анна Сарвіра, Glowberry)

"Хоробрі зайці у джунглях", Ольга Черепанова, Анна Сарвіра

Одного разу велика заяча родина вирушила в джунглі на пошуки пригод. Вони блукали поміж бананів, плавали в озері, купалися у водоспаді, дійшли навіть до стародавнього міста, і скрізь знаходили нових друзів. Істоти, яких зустрічають на своєму шляху хоробрі зайці, дуже відрізняються від них, та це не заважає їм потоваришувати. Відшукавши у джунглях нових знайомих, зайці разом із ними поласують морквяним пирогом і капустяним лимонадом.

Наймолодшим читачам сподобаються кумедні зайці, зображені у впізнаваному стилі Анни Сарвіри. Також юним книгодрузякам припадуть до душі віконечка, під якими ховаються нові друзі зайців.

"Пампуха"

(Алевтіна Шавлач, ВЦ "Академія")

"Пампуха", Алевтіна Шавлач

За пишні форми цькують і Ганю – героїню повісті Алевтіни Шавлач "Пампуха". Причому, що важливо у світлі останніх новин у реальних українських школах, дає поштовх булінгу шкільна вчителька. Схиблена на здоровому харчуванні, класна керівниця знаходить собі жертву для "шпильок" – одну з учениць. Мама дівчини працює в пекарні, тож Ганя часто приносить у школу смачну випічку. Знущання доходить до тієї межі, що з подачі вчительки Ганю прозивають "Пампухою".

Алевтіна Шавлач порушує вкрай важливі теми: 1) цькування дітей дорослими, 2) те, як чужі слова, навіть нічим не підкріплені, формують самооцінку в підлітків, 3) харчові розлади на ґрунті низької самооцінки, 4) розрив у комунікації між поколіннями, 5) не ті друзі й кохані. І це далеко не повний список.

Який вихід для Гані пропонує Алевтіна Шавлач? Героїня "Пампухи" проходить усі стадії страждань, із розпачу приєднується до поганої компанії, проте вчасно з неї виходить. Мама дівчини, усвідомивши проблему, звільняється з однієї з робіт, щоб присвячувати доньці більше часу. Авторка також описала модель токсичних стосунків і показала один зі способів виходу з них.

"Літо довжиною в ДНК"

(Аліна Штефан, "Ранок")

"Літо довжиною в ДНК", Аліна Штефан

Несподівана підліткова книжка – "Літо довжиною в ДНК" Аліни Штефан. На перший погляд вона геть не пасує цьому огляду, але все ж у ній ідеться про підлітків, про їхні стосунки і захоплення.

Тільки тоді як у "Щоденнику Лоли" головна героїня – топ-блогерка, у "Де ESC з моїх халеп" – геймерка, а у "Знає тільки Мару" фігурують диґери, то у книжці Аліни Штефан фігурують… ботани.

Ці схиблені на біології хлопці та дівчата формують на перший погляд унікальну спільноту, в якій діють унікальні закони. Але й вони теж закохуються, прагнуть популярності, мріють про успіх… Так, вони збираються гуртом не потягнути косячок чи поганяти в Doom, а побалакати про CRISPR/Cas9. Але суть від цього не змінюється – діти є діти, підлітки є підлітки.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні