Що подивитися у грудні: House of Cards, "Інформатор", "Біт", "Метод Комінські" та ще три серіали

Що подивитися у грудні: House of Cards, Інформатор, Біт, Метод Комінські та ще три серіали

Ці серіали – нові та продовження – варто подивитися у грудні 2018 року.

Перед тим, як всі знову почнуть шаленіти від приголомшливої своєю розумністю комедії "Неймовірна місіс Мейзель", другий сезон котрої стартує 5-го грудня на каналі Amazon, ми розкажемо, що прикметного сталося в листопаді.

І це стосується не тільки Сполучених Штатів – у нашій добірці є серіали з Італії, Британії та Німеччини.

Хоча їх могло б бути і більше, бо гарного в телевізійній продукції, на щастя, чимало. Немає стільки місця для хорошого.

Картковий будинок 6 (House of Cards)

Показ: Netflix, США

Картковий будинок 6 (House of Card)

Це один з центральних серіалів року, безумовний лідер людських думок, і, на жаль, не тільки через свою якість і значення.

Всім досі згадується історія про актора Кевіна Спейсі, виконавця головної ролі, президента Андервуда, який в реальному житті виявився ледь не таким самим покидьком, як і в серіалі – його звинуватили у багатьох сексуальних домаганнях, і вони виявилися правдивими.

Аби врятувати "хайп", керівництво потокового сервісу Netflix наказало сценаристам вилучити персонажа Спейсі... І серіал не втратив, а навіть здобув нове звучання, новий вигляд.

Замість Андервуда президентом стає його дружина. І її влада не дає кращого результату, а навпаки. Робін Райт в цій ролі чудово демонструє велич духовного падіння, коли і вагітність використовують, аби тільки втриматися в кріслі. Забронзовіла президентка, – і не даремно в одній із серій ми бачимо пам’ятник пані президенту...

Важливо, що 6 сезон "Карткового будинку" є першим у своєму роді – це сміливе і зважене антифеміністське висловлювання.

Інформатор (Informer)

Показ: канал BBC Велика Британія

Інформатор (Informer)

Психологічна драма з елементами трилеру, детективу, і сильним соціально-політичним аспектом.

Це про те, що навіть за боротьбою зі злочинністю невпинно і часом непомітно йде зло.

Форма побудована на інтризі: ми бачимо на початку те, що станеться у фіналі, як хтось приходить в лондонський бар і когось вбиває.

Зрозуміло, що вбивця і жертви – головні герої, але хто вони?

Виявиться все набагато вигадливіше за вигадки глядача, тому не гадайте. Та й особливо на це не буде часу, так сильно закручується глядацька увага у вир роботи поліцейських під прикриттям, серед яких є і зовсім не поліцейський.

Симпатичний і недурний хлопчина живе з малим братом і батьками, де мама – зовсім і не мама, а результат домовленості нелегалів.

На вулицях продають наркотики, емігранти планують теракти, а поліція намагається все це розрулити.

Персонаж Падді Консідайна ("Кінець світу") – чоловік і батько, чиє життя – пекло обставин. Але його робота є важливішою за біль і нерозуміння рідних...

Британці знову показали клас у копирсанні в людських душах.

Біт (Beat)

Показ: Amazon Instant Video Germany, Німеччина

Біт (Beat)

Після шаленства "Вавілону-Берліну" і "Темряви" німецькі серіали міцно пришпилили до себе увагу всього світу.

"Біт" так само, як і два його визначні попередники, бере формальним і тематичним напором.

Це сучасний Берлін, де зло гуляє і без нацистського божевілля, де наркотики, гомосексуалізм і жорстокі вбивства спаяні в один пульсуючий ритм рейву, де російська мафія є лише пазлом поруч з європейськими торговцями органами і міжнародними контрабандистами.

Біт – це чоловік, що живе швидко і не зважає на наслідки. Ввечері він керує клубом свого брата, вночі танцює і кохається з чоловіками і жінками, а вдень... мусить "працювати" на поліцію, яка взяла його за шию компроматом.

Зовнішність і темперамент Яніса Нівенера з фентезійної трилогії для підлітків "Таймлес" ідеально пасує цьому світу і типу життя. Його персонаж гарненького, безпринципного бісексуала показує світ на межі розпаду, сучасний світ асоціальних людей розваг і відсутності заборон...

Гостро і страшно, неполіткоректно і натуралістично. "Біт" – один з найкращих.

Повернення (Homecoming)

Показ: Amazon Studios, США

Повернення (Homecoming)

Нової роботи від режисера, сценариста і шоураннера Сема Есмейла, творця "Пана Робота", чекали із нетерпіння, бо все ж "... Робот" став відкриттям десятиліття.

І американець єгипетського походження не підвів: це так само драматичний трилер, поділений на історії в часі та просторі операторськими викрутасами, і так само стосується маніпуляцій з персонажами та глядачами. І це все про серйозне, як і в "... Роботі".

Честь і слава американцям, що вони піднімають тему посттравматичного синдрому, але вони йдуть далі, виявляючи підступи і брехню своїх військових і політиків.

"Поверненням" називається центр реабілітації ветеранів Афганістану. Але ціль програми не просто вилікувати солдат, а повернути їх назад, і щоб вони до цього дійшли добровільно.

Згадуються "Бомба уповільненої дії" з Майклом Б’єном та "Ідеальний солдат" з Жан-Клодом Ван Даммом. Але тут ніякого екшену і маячні нема – лише психолог у виконанні Джулії Робертс (чекаємо на номінацію).

Дуже і дуже варте уваги любителям психологічної драми.

Диво (Il miracolo)

Показ: Fremantle Media (2018) (World-wide) / Sky Atlantic, Італія

Диво (Il miracolo)

Насправді, цей 8-серійний серіал в Італії вийшов ще наприкінці весни, але тільки зараз добрався до нас, а пропустити його аж ніяк не можна, бо явно ми маємо справу з одним з найкращих серіалів року.

Сюжет про пластикову статуетку Богородиці, у якої з очей капає кров, використовують не для банальної містики. Кожен з персонажів, причетних до дивовижного факту, починає мінятися і міняє людей довкола.

Макгафеном тут стає не статуетка, а те, до чого кожен з героїв приходить – відповідь на питання, хто ми є, що дня нас важливо і наскільки ми впали чи піднялися в очах Бога.

Цікавим є відсутність релігійної спекуляції: герой прем’єр-міністра Італії взагалі не віруючий, а герой священника – і поготів, ігроман і сексоголік.

Єдине, що дивує, так це участь у серіалі Альби Рорвахер, яка грає хіміка, що досліджує кров статуетки. Раніше Альба грала у фільмі "Дива", цього року зіграла у "Щасливому як Лазарро", де загиблий хлопець перероджується, а в "Диві" є навіть епізод з назвою "Окрім Лазаря"...

Чудо, а не серіал!

Марс 2

Показ: National Geographic Channel, США

Марс 2

Для тих, хто не дивився перший сезон "Марсу", другий може бути ідеальним продовженням нещодавнього серіалу "Перші" з Шоном Пеном, бо там йшлося про підготовку до польоту, а тут – про існування людей на Марсі після прильоту.

Для інших, знавців, так не піде.

Серіалу робили на каналі National Geographic, де всі шоу і фільми є документальними.

"Марс" став першим, експериментальним фільмом зі змішаними документальним і художнім підходом.

Тут є спікери – вчені, астрономи і письменники, – які коментують ідеї польоту впродовж 7 місяців, створення космічного корабля, а потім – нової цивілізації на іншій планеті з усіма притаманними людині психологічними вадами і гріхами.

Фактично ми дивимося фантастичну стрічку, яка перемежовується спічами реальних людей з реальними цифрами і фактами.

У другому сезоні для героїв пройшло п’ять років: вони будували місто, а тепер мають якось існувати з новими сусідами – приватними будівниками терраформуючих пристроїв. Цікаво.

Метод Комінські (The Kominsky Method)

Показ: НВО, США

Метод Комінські (The Kominsky Method)

Два старих єврейських друга мають якось переживати свою старість: у одного вже давно нема дружини, у іншого – щойно померла. Один має люблячу доньку, інший – навіжену. Один викладає театральну майстерність, інший – просто живе...

Це одночасно і смішно, і сумно, бо нова комедія від каналу НВО претендує на звання найкращої, відвертої, чесної і соромітської драмедії року.

Тут першого старого грає Майкл Дуглас, а другого – Алан Аркін. Разом вони як Джек Леммон і Волтер Маттау. Захопливо спостерігати і за їх спільними діалогами-гегами (сценарій писав шоураннер серіалу Чак Лорре, творець "Теорії великого вибуху" і "Два з половиною чоловіки").

[L]І так само захопливо прослідковувати деталі: у героя Аркіна дружина померла від раку, а сам Дуглас зміг вилікуватися від раку; Дуглас грає викладача, хоч і не вперше, але старого – вперше, Аркін, здається, в цьому амплуа живе вже віддавна.

А які фразочки у них... "Jack Daniel's утримує мене від суїциду, а "Доктор Пеппер", допомагає від закрепів". Супер!

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Реклама:

Головне сьогодні