Хто та як розвиває київський ВДНГ: сімейний парк розваг у великому місті

Хто та як розвиває київський ВДНГ: сімейний парк розваг у великому місті

Історія Національного комплексу "Експоцентр України" в Києві почалася влітку 1958 року. Саме тоді його відкрили для відвідувачів.

Виставку Передових Досягнень (таку назву вона тоді мала) побудували на місці невеликого приміського хутора Червоний трактир.

Будівництво вели шість років, а до оформлення павільйонів залучили найкращих художників і скульпторів країни.

Після розпаду СРСР якийсь час Експоцентр знаходився в стані занепаду, але в 2015 році сюди прийшло нове керівництво і в історії виставки почався етап відродження.

Починаючи з 2016 року Національний комплекс "Експоцентр України" називають просто ВДНГ.

Починаючи з 2016 року цей парк називають просто ВДНГ

Назва вимовляється однаково, незалежно від мови спілкування (російська чи українська), адже тепер це вже не абревіатура, а зареєстрований товарний знак.

Логотипом стало схематичне зображення головного павільйону №1, який розташовано на центральній алеї.

Тепер на 286 гектарах ВДНГ протягом року проводять фестивалі, виставки, ярмарки, працює понад 20 розважальних локацій одночасно.

На період новорічних свят та зими ось уже четвертий рік поспіль центральна частина Експоцентру перетворюється в казкову "Зимову Країну".

"Українська правда. Життя" прогулялася по зимовому ВДНГ в компанії його гендиректора Євгена Мушкіна та дізналися, що саме змінилося на території.

Євген Мушкін, гендиректор ВДНГ

На центральній алеї людно. Здається, тут все місто – люди прибувають і прибувають.

Найчастіше приїжджають родинами: мама, тато, дитина.

Багато дітей старшого шкільного віку та молоді – хтось робить черговий кадр у фотозоні, хтось знімає новорічні фірмові стаканчики на тлі святкової ялинки або робить селфі на ковзанці.

На ВДНГ найчастіше приїжджають родинами

"У 2018 році ми побили власний рекорд – за рік прийняли на ВДНГ понад 3 мільйона відвідувачів, це на 67% більше, ніж у 2017, – з гордістю розповідає Євген.

60% трафіку генерують великі заходи ("Зимова Країна на ВДНГ", Atlas Weekend, агровиставка, "Кураж Базар", що мігрував сюди восени, та інші фестивалі), ще 40% – органічний трафік ВДНГ вже саме як парку.

Вести підрахунки відвідувачів допомагають аналітичні камери на центральному вході, статистика, яку ми отримуємо з шлагбаумів, і навіть обсяг сміття, що вивозиться з території".

Ми підходимо до центрального входу ВДНГ. Неподалік розмістилася парковка.

Кілька років тому тут, завдяки партнеру Mastercard, вдалося впровадити автоматичну систему управління заїздами автотранспорту, як в Європі.

Для того, щоб виїхати зі стоянки, в паркоматі або в касі на виїзді потрібно оплатити парковку банківською картою, тоді отримаєш ще приблизно 25% знижки.

З грудня 2018 року аналогічну автоматизовану систему на ВДНГ впровадили і для заїздів транспорту всередину.

На паркінгу вдалося впровадити автоматичну систему управління

"Раніше контроль заїздів для службових машин здійснювався охороною з використанням фіскальних касових апаратів, але такий підхід застарів: співробітники стояли на вулиці в будь-яку погоду, вручну відкривали шлагбауми, стягували оплату, бігаючи до каси, яку розміщено в КПП, розповідає Мушкін.

Для відвідувачів це було вкрай незручно. Та й виглядало, відверто кажучи, "по-совковому".

При цьому контролювати чесну роботу співробітників при такому підході було складно, а тому і виключити ризики зловживань було не можна".

Нова система дозволяє повністю уникнути зловживань ­ все обладнання працює в автоматичному режимі.

Тепер для заїзду на територію водієві потрібно просто натиснути кнопку і отримати талон зі штрих-кодом.

Під час виїзду талон сканується оператором і система рахує вартість послуги відповідно до затверджених тарифів ВДНГ.

Після оплати формує фіскальний чек і шлагбаум відкривається автоматично.

Вартість станом на січень 2019 року – 10 грн в годину, але максимум 50 грн на добу.

Водієві потрібно просто натиснути кнопку і отримати талон зі штрих-кодом

"ВДНГ фінансує операційну діяльність з грошей, які заробляє власними силами, адже ми не отримуємо на це коштів з держбюджету, уточнює Євген.

Тому оплата за заїзди, яку ми стягуємо, направляється на оплату послуг по загальній охороні території та інших державних активів, а також на підтримку десятків кілометрів внутрішніх доріг, якими користуються водії автомобілів, що в'їжджають".

Підходимо до воріт – вже тут відчувається атмосфера свята. Колони і алея парку щедро прикрашено ілюмінацією. Вхід на територію вільний.

На вході гостей зустрічає інфо-центр. Тут можна отримати відповіді на питання, пов'язані з роботою ВДНГ і окремих локацій, ознайомитися з правилами відвідування або написати відгук.

До речі, залишити останній можна не тільки офлайн в інфо-центрі, а й в онлайн-режимі за допомогою інноваційного сервісу Expiranza.

На стінах павільйонів тут і там попадається QR-код, відсканувавши його на телефон, можна відправити своє побажання безпосередньо керівництву ВДНГ.

Відсканувавши QR-код на телефон можна відправити своє побажання керівництву ВДНГ

Поки знайомимося з адміністративною частиною, біля ялинки починається розважальна програма. Компанія казкових героїв і сніговиків танцює під популярні мелодії, обіймається з дітьми і радісно фотографується з відвідувачами.

Мушкін помічає мою зацікавленість.

"Усі аніматори працюють для гостей "Зимової Країни" безкоштовно, – розповідає він.

Ми розуміємо, що велика частина відвідувачів приходить на ВДНГ просто погуляти з дітьми, не всі готові витрачати сімейний бюджет на розваги. Тому грошей за вхід на територію парку, за фотозони, ігри і фото з нашими казковими героями, ми, звичайно, не беремо.

Розважальна програма починається о 12 і триває до кінця дня.

У вихідні ми ще влаштовуємо концерти та розіграші приємних подарунків і квитків на наші локації.

За ковзанкою, в центральному павільйоні з грудня і до 14 січня працював теплий ярмарок, вхід туди був теж вільний".

Розважальна програма починається о 12 і триває до кінця дня

Під час прогулянок по локаціях помічаю, що доріжки ВДНГ добре розчищені від снігу.

"Прибирання снігу було одним з проблемних питань у минулому році, – зізнається Євген.

Прибирали не завжди вчасно і не завжди якісно. Цьогоріч взяли в оренду додаткову техніку, яка регулярно чистить сніг.

Друге актуальне питання – чистота туалетів. Це теж врахували: провели косметичний ремонт і змінили персонал, а для молодих мам обладнали окрему кімнату матері та дитини, з безкоштовними підгузками".

Цьогоріч ВДНГ взяв у оренду додаткову техніку, яка регулярно чистить сніг

Ще одна приємна зміна, яку не можна не помітити при відвідуванні павільйонів – пандуси, вони тут всюди.

"Хочеться, щоб кожен, хто мріє отримати святковий настрій, мав цю можливість. І той, хто з коляскою, і той, хто в ній", – коментує Мушкін.

Ще одна приємна зміна, яку не можна не помітити при відвідуванні павільйонів – пандуси, вони тут всюди

Далі вирушаємо розглядати локації. Їх в парку понад 20.

Ще чотири роки тому, коли проект "Зимова Країна" був лише у планах, було прийнято рішення зробити один з наймасштабніших парків із зимовими розвагами в країні.

Задумка виправдала себе. Інтерес відвідувачів виявився настільки великим, що за чотири роки територію з розвагами розширили майже вдвічі, а парк, завдяки різноманітності локацій, дійсно став найбільшим.

Сьогодні на ВДНГ постійно працюють тропічна ферма з живими метеликами, контактний зоопарк, найбільша приватна виставка роботів, гойдалковий і мотузковий парки, атракціони.

На ВДНГ постійно працює тропічна ферма з живими метеликами

Тут же можна відвідати сферичний кінотеатр і павільйон, в якому показує свої 3D-шоу телеканал СТБ.

Під час роботи "Зимової Країни" вже не перший рік на ВДНГ з'являються Замок крижаних скульптур, Резиденція Діда Мороза, великий каток, тюбінгові гірки, теплий фудкорт "Баварський двір" і резиденція єдиного на сьогоднішній день в Україні Театру Маріонеток з виставами для дітей у віці від трьох років.

Під час роботи "Зимової Країни" на ВДНГ з'являються Замок крижаних скульптур

"У цьому році ми знову розширили територію розваг, додавши на карту парку кілька нових цікавих локацій.

Головна мета, яку ставимо перед собою – на ВДНГ однаково цікаво і весело повинно бути всім: і маленьким, і дорослим. Саме тому майже кожну зону розваг можна відвідати всією родиною.

Мріємо, щоб для киян стало приємною традицією проводити свої вихідні, канікули або свята всією сім'єю саме на ВДНГ", – розповідає Євген.

Серед локацій, що з'явилися на ВДНГ цієї зими – філія знаменитої фабрики ялинкових іграшок "Клавдієво", виставка доісторичних істот "Льодовиковий період" і цілий павільйон з доповненою реальністю – "Дім Інтерактивних Пригод": усі три нових проекти виконують не тільки розважальну, але й освітню функцію.

На ВДНГ є філія знаменитої фабрики ялинкових іграшок "Клавдієво"

У павільйоні фабрики можна побачити як роблять прикраси, що згодом прикрашають головні ялинки світу (іграшки фабрики сяють на ялинках США, Німеччини, Грузії і т.д), під час інтерактивних пригод познайомитися з новою технологією доповненої реальності, а на виставці історичних істот – дізнатися, хто населяв Землю 10 000 років тому.

Усі експонати – в натуральну величину і поруч з кожним є опис тварини.

Виставка доісторичних істот "Льодовиковий період"

Окремої уваги заслуговує і замок крижаних скульптур. Цього року тут представлені фігури казкових героїв з популярних українських мультиків.

Тут і Руслан з Мілою з "Викраденої принцеси", і знаменита Мавка, і Ескімоска з однойменного мультсеріалу.

Реалізувати виставку вдалося в партнерстві з українською кінокомпанією Film.ua і студією "Анімаград", яка займається виробництвом цих мультфільмів.

"Щоб крижані герої нічим не поступалися анімаційним, скульптори, які працювали над створенням фігур, їздили вчитися крижаному мистецтву в Корею", – розповідає Мушкін.

Руслан з Мілою з "Викраденої принцеси"

У теплий сезон на ВДНГ працюють вело- і роликовий прокати, басейн, регулярно проводяться масштабні фестивалі.

Протягом року реалізуються екскурсії для школярів і великих груп.

Ще один момент, який помічаєш під час прогулянки по ВДНГ – термінали: розрахунок на всіх локаціях, включаючи ярмарок і вуличний фудкорт, ведеться не тільки за допомогою карти і PayPass, але і з використанням Google Pay, Apple Pay та інших NFC-гаманців.

Це ще одне нововведення, яке вдалося за кілька років реалізувати команді.

Розрахунок через термінали можливий на всіх локаціях, включаючи ярмарок і вуличний фудкорт

Здається, за 2018 реалізовано чимало. Але відповідаючи на моє запитання щодо планів на 2019 Євген Мушкін будує плани не менш грандіозні:

"Завдання №1 – будівництво прямого підземного переходу, який з'єднає станцію метро "Виставковий центр" з входом до парку.

Його проект був передбачений в міському бюджеті ще в 2011 році, коли відкривали станцію метро, ​​але, на жаль, так і не був реалізований.

Але зараз, коли відвідуваність ВДНГ подолала позначку в 3 000 000 гостей, бюджетна комісія Київради дала доручення профільному департаменту підготувати всі необхідні документи, щоб вже в цьому році почати будівництво такого важливого для зручності киян і гостей столиці об’єкту".

У резиденції Діда Мороза

Завдання №2 – представити громадськості та інвесторам концепцію Музею Науки України, над розробкою якої працювали кращі вчені України і не тільки.

Музей Науки, як і передбачено стратегією розвитку ВДНГ, має згодом відкритися в центральному павільйоні Експоцентру.

Одна з сервісних інновацій, яку на ВДНГ планують реалізувати вже в цьому році – впровадження інноваційного мобільного рішення для відвідувачів на базі чат-бота.

Програма буде працювати прямо в Telegram та Viber, і буде допомагати відвідувачам комфортно орієнтуватися в тому, чим можна зайнятися на території Експоцентру, та користуватися автоматизованими сервісами ВДНГ в майбутньому.

Вже зараз дізнаватися першими про новини ВДНГ можна на офіційному сайті парку vdng.ua і на сторінках у facebook та instagram.

Катерина Скурідіна, спеціально для УП.Життя

Головна світлина fornit.kiev.ua ⋆ Блог Чухрая Алексея

Реклама:

Головне сьогодні