Нарбут і Ахматова: українське коріння акмеїзму ®

— 16 квітня 2021, 11:02

Нещодавно Україна відзначала ювілей найвідомішого українського графіка Георгія Нарбута, якому бренд HVILINA присвятив колекцію годинників.

14 квітня 1888р. народився його рідний брат, український письменник, поет-акмеїст - Володимир Іванович Нарбут.

Сучасник і колега Осипа Мандельштама та Анни Ахматової – Володимир Нарбут, мав насичене життя та помер за загадкових обставин. З нагоди річниці ми підготували 10 цікавих фактів про життя та творчість поета.

1. Володимир Нарбут заснував і очолив національне радіомовлення України (РАТАУ). Нині це – національне інформагентство "Укрінформ".

2. В студентські роки Нарбут керував відділом поезії студентського журналу "Gaudeamus". Проте гроші для друку доводилося шукати самостійно. Відомо, що студенту Нарбуту вдалося вмовити проспонсорувати видання самого Олександра Блока.

3. Під керівництвом Нарбута у цьому ж виданні вперше побачили світ роботи Анни Ахматової та Максиміліана Волошина.

4. Володимир Нарбут став одним із засновників товариства "Цех поетів", до якого увійшли Гумільов, Ахматова, Мандельштам, О. Толстой та ін..

5. Поет був чоловіком найкрасивішої з сестер Суок, Серафими. Він відбив Серафиму у іншого письменника – Юрія Олеші (автора казки "Три товстуни"), з яким жінка на той час проживала разом. Прийнято вважати, що в результаті цих подій Нарбут став прототипом героя роману Олеші "Заздрість".

6. В дитинстві Нарбуту після важкої хвороби ампутували п’яту, тому все життя чоловік кульгав. А в дорослому віці поет отримав поранення руки і позбувся лівої кисті. Залишившись з одною дієздатною рукою, Нарбут сильно комплексував. Проте праці не полишив.

7. В 1936 р. Нарбута заарештували НКВД по звинуваченню в пропаганді "українського буржуазного націоналізму". Вироком для поета стало заслання в один таборів в Магадані.

8. У 1960-ті роки була широко поширена легенда, згідно з якою Нарбут разом з кількома сотнями в'язнів-інвалідів був втоплений на баржі в Охотському морі. Протягом тривалого часу ця інформація не могла бути перевірена, тому що родичам Нарбута видали довідку з навмисно сфальсифікованою датою смерті.

9. Справжні обставини загибелі поета були встановлені лише в кінці 80-х років. Під час кампанії масового терору в колимських таборах проти Нарбута порушили нову кримінальну справу за звинуваченням у контрреволюційному саботажі. 14 квітня 1938 р., в день свого 50-річчя, Нарбут був розстріляний.

10. Культурна спадщина сім’ї Нарбута продовжує жити не тільки в поезії, але й в живописі. Рідний брат Володимира Нарбута – Георгій – відомий український художник, автор перших державних банкнот і герба-тризубця УНР.

На честь 135-річчя Георгія Нарбута білоруська годинникова мануфактура HVILINA випустила лімітовану колекцію годинників ручної збірки HVILINA NARBUT.

В дизайні наручного годинника використовуються класичні елементи робіт художника – трикутники та автентичний шрифт "Української Абетки".

Головне сьогодні