Вітер з гір: як новий документальний фільм привертає увагу до кримської проблеми 

Вітер з гір: як новий документальний фільм привертає увагу до кримської проблеми 

Невдовзі в Україні виходить документальний фільм "Вітер з гір", що розповідає історію трьох кримських татар, які залишили Крим та почали будувати нове життя на материковій Україні.

Розказуємо, як за допомогою цього фільму автори планують сприяти взаєморозумінню між українцями та кримськими татарами.

Протягом останніх семи років Крим живе під окупацією Росії. За цей час частина жителів півострова була змушена переїхати на материкову Україну.

Серед них чимало кримських татар, для яких вимушене переселення стало особливо болючим, адже за останні сто років це вже вдруге, коли їхній народ намагаються вигнати з рідної землі.

На новому місці кримські татари часто починають нове життя із чистого листа, при цьому не забуваючи про рідну домівку та намагаючись втримати зв'язок із Кримом, а також всіма силами нагадують про окупацію та важливість повернення Криму до України, а кримських татар до рідного дому.

Паралельно вони борються зі стереотипами та заповнюють інформаційний вакуум про себе в українському суспільстві.

"До 2014 року сприйняття кримських татар було дуже поверхове: через побутові аспекти, через кухню і дуже рідко через історію. Після 2014-го діалог між кримськими татарами та українцями поглиблюється. Хоч поки, за моїми спостереженнями, знання про наш народ ще не такі глибокі," розповідає заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

Здавалося б, почерпнути цю інформацію можна зі ЗМІ, але в українському інформаційному просторі тема Криму піднімається все рідше.

Разом з тим, заради суспільного порозуміння важливо пам'ятати про принципи добросусідства і цікавитись, чим живуть народи, які населяють Україну.

Для цього, на думку Алієва, важливо створювати з культурно-інтеграційні проєкти, через які варто розкривати культуру, проблеми та бачення кримських татар.

Таку функцію на себе беруть мистецькі твори, зокрема фільми, які привертають увагу до Криму як втраченого дому тисяч людей.

Саме це і має на меті короткометражний фільм "Вітер з гір", що розповідає історії трьох кримських татар, які розпочинають нове життя на материковій Україні.

Кожен з них по-своєму переосмислює поняття "дому" та шукає спосіб підтримати зв'язок із Кримом.

Вітер з гір це метеорологічне явище, коли вночі прохолодне і щільне повітря спускається по схилах і осідає в долині, створюючи гірський бриз. Для тих, хто жив серед гір вітер з гір уособлює дім.

Знімальна група фільму "Вітер з гір". Фото з особистого архіву режисерки

"Я всіх знайомлю з нашим народом через культуру. Культура дозволяє дізнатись один про одного більше, бо всі проблеми походять від незнання," — говорить герой однієї з трьох історій — художник-кераміст Рустем.

Одразу після анексії Криму чоловік переїхав до Києва і саме тут, у київській майстерні на Подолі, він відроджує давню кримськотатарську кераміку.

У Києві Рустем також активно долучається до соціальних, освітніх та культурних проєктів та подій, пов’язаних із кримськотатарською спільнотою.

Тож у "Вітрі з гір" глядач побачить, як Рустем працює над масштабним проєктом Yol (з кримськотатарської— Шлях) для того, щоб в Україні вперше була зібрана колекція різних видів кримськотатарського мистецтва. Таким чином художник намагається переосмислити власне розуміння дому.

Поруч з Києвом, де живе Рустем, в Ірпені, підприємиця Леране відкриває кримськотатарський ресторанчик, щоб знайомити людей з кухнею свого народу.

"Дім для мене перш за все — це аромати, запахи та смаки, які стають якорем на все життя,— зізнається жінка. — Наприклад, аромат кави - це обов'язково саме той, що готує моя мама в Криму, в джезві, з домашніми вершками... Це смак національних страв, які готуються щоденно або на свята. Наприклад, смак сарми, виноградне листя для якої власноруч збирає моя мама й готує на всю родину".

За словами Леране, для неї було важливо знайти щось, щоб постійно мати неперервний зв’язок з Кримом та родиною, яка живе там.

Тому вона, маючи журналістську освіту, вирішила займатись гастрономічним бізнесом, щоб через автентичні страви кримських татар розповідати відвідувачам кафе про Крим, його минуле, сьогодення та майбутнє.

Третій герой фільму, Усеїн, — музикант, джазовий піаніст.

"Для мене дім — це шум моря та звук вітру, але, в першу чергу, це мої батьки та родина", — розповідає Усеїн.

Як джазовий піаніст, він працював з багатьма відомим українськими та закордонними музикантами, серед яких найвідоміша кримськотатарська співачка Джамала та лауреат Греммі Майк Стерн.

Усеїн розповідає, що його творчість — це завжди вираження його власних думок, іноді спонтанних.

Будучи впевненим, що є сенс продовжувати розвивати культуру свого народу, він працює над новим альбомом і мріє створити першу в світі кримськотатарську оперу.

Знімальна група фільму "Вітер з гір". Фото з особистого архіву режисерки

"Вітер з гір" створено громадською організацією "Інтерньюз-Україна" у співпраці з документалісткою та фотожурналісткою Юлією Кочетовою-Набожняк.

"Для кримських татар тема Криму – це те, з чим вони просинаються та засинають. Для людей без персонального зв’язку з анексованим півостровом – це тема, що віддаляється", так Юлія описує дилему, з якою вона зіштовхнулась під час роботи над фільмом.

Режисерка запевняє, що фільм зможе привернути увагу українців до кримського питання на зробити його знову актуальним: "Говорити через культурні проєкти, документальні твори, артінсталяції – це тримати кримську тему на плаву".

В той же час, культурний продукт будь-якого масштабу допомагає порозумітись кримським татарам та українцям, загалом розширити українську культуру та формувати нову спільну історію українців та кримських татар: "Кримські татари, які живуть на материковій Україні – це місточки між декількома мікрокосмосами.

Перший – між окупованою та неокупованою частиною України. Адже ті, хто переїхав на "материк" спілкується з друзями, родичами.

А другий – це місточок з українцями, які небагато знають про культуру і можуть побачити тут "невітринний, несувенірний" Крим".

Показуючи історії реальних людей, які в нових реаліях змушені переосмислити для себе поняття власного дому,"Вітер з гір" теж може стати містком до розуміння кримських татар.

Зрештою, задаючи питання "що є дім?", "де мій дім?", "як його віднайти?" фільм піднімає універсальні теми, які знайдуть відгук у глядача в будь якій точці світу.

За новинами та датою виходу фільму слідкуйте на його Facebook-сторінці.

Створення цієї статті фінансується в межах проєкту "Розмаїття збагачує: висвітлення внеску етнічних, релігійних меншин та ЛГБТ в українське суспільство" Фонду Прав Людини Посольства Королівства Нідерландів. Зміст і думки, викладені в цій публікації, є відповідальністю авторів і не обов’язково відповідають позиції Посольства.

Головне сьогодні